ΑρχικήinetRobots καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας

Robots καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας

Την περασμένη Τετάρτη, οικονομολόγοι από την Oxford Economics, πραγματοποίησαν μια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν, ότι τα robots μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ακόμα από την έρευνα φάνηκε ότι 14 εκατομμύρια robots θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα επόμενα 11 χρόνια μόνο στην Κίνα.

Robots

Προφανώς, αυτό είναι επακόλουθο του επιπέδου του αυτοματισμού, που έχει προκύψει στον τομέα της εργασίας και αποδεικνύεται με το γεγονός, ότι ο πληθυσμός των robots τα τελευταία 20 χρόνια αυξήθηκε θεαματικά. Φυσικά, η αύξηση τους είναι χρήσιμη για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε οικονομικό επίπεδο, όμως σίγουρα κρύβει και πολλούς κινδύνους.

Μην ξεχνάμε, ότι ο αυτοματισμός που προκύπτει από την χρήση των robots, μειώνει τις θέσεις εργασίας και πολλές φορές από ανθρώπους με χαμηλότερο οικονομικό υπόβαθρο. Συντελεί έτσι, λοιπόν, στην οικονομική ανισότητα. Έχει προβλεφθεί ότι μέχρι το 2030, περίπου 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα έχουν καταληφθεί από robots, στην Κίνα περισσότερα από 11 εκατομμύρια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 2 εκατομμύρια.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πιο μειονεκτική θέση βρίσκεται πρωτίστως το Όρεγκον και μετά ακολουθούν το Τέξας, η Λουϊζιάνα και η Ιντιάνα. Στην Ευρώπη, πιο ευάλωτες περιοχές είναι οι Chemnitz, Thüringen, Oberfranken της Γερμανίας και το Midlands της Αγγλίας.

Robots

Παρόλα αυτά σύμφωνα με την έκθεση, δεν πρέπει να μειωθεί η ταχύτητα αύξησης του αυτοματισμού. Αντιθέτως πρέπει να βρεθούν τρόποι καλύτερης χρήσης των robots. Αυτός είναι ο λόγος, που οι ερευνητές πρότειναν στις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τις εταιρείες και τους εργαζόμενους με οικονομικά οφέλη και να συμμετέχουν σε τοπικά προγράμματα για την επανεκπαίδευση τους.

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν στους εργαζόμενους να μελετήσουν το αντικείμενο της εργασίας τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιληφθούν και οι ίδιοι, τι θα μπορούσε να ανατεθεί στα robots για την βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS