ΑρχικήsecurityΗΠΑ: 80 κατηγορούμενοι για απάτες που στοχεύουν εταιρικά email

ΗΠΑ: 80 κατηγορούμενοι για απάτες που στοχεύουν εταιρικά email

email

Συνολικά 80 άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή σε μαζική παραβίαση εταιρικών λογαριασμών email και σε άλλες ύποπτες δραστηριότητες.

Πριν κάποιες μέρες, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε μια μαζική συνωμοσία με στόχο την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων μέσω διαφόρων απατών (που στόχευαν email). Επιπλέον, έκαναν ξέπλυμα χρημάτων μέσω μιας υπηρεσίας με έδρα το Los Angeles.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Νιγηριανοί υπήκοοι. Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πιστεύεται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και πιθανότατα στη Νιγηρία.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι ύποπτοι εμπλέκονται σε απάτες που σχετίζονται με εταιρικά email και σε άλλες απάτες, που στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους.

Οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και ιδίως σε νομικές επιχειρήσεις.

Κάποια θύματα έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου αναφέρει ότι κλάπηκαν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έγιναν προσπάθειες για την κλοπή 40 εκατομμυρίων δολαρίων ακόμα.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν παραβιασμένους τραπεζικούς λογαριασμούς για τη μεταφορά κλεμμένων μετρητών.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα κλεμμένα κεφάλαια στέλνονταν στο εξωτερικό. Οι κλέφτες χρησιμοποιούσαν μια νιγηριανή τραπεζική εφαρμογή για να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια και για να τα μετατρέπουν στο τοπικό νόμισμα της Νιγηρίας, το Naira.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θεωρούνται συνένοχοι στη διάπραξη απάτης, στο ξέπλυμα χρημάτων και στην κλοπή ταυτότητας.

Ήδη από το 2017 είχε ξεκινήσει έρευνα. Η έρευνα συνεχίζεται από το FBI και υποστηρίζεται από την υπηρεσία ταχυδρομικών επιθεωρήσεων των ΗΠΑ, την υπηρεσία ερευνών εσωτερικής ασφάλειας, τις αμερικανικές μεταναστευτικές και τελωνειακές υπηρεσίες και το Φορολογικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια.

Το 2017, το FBI είχε προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις σχετικά με τις απάτες που στοχεύουν εταιρικά email. Το 2018, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχασαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αυτών των απατών.

Σύμφωνα με το FBI, η τωρινή ανακοίνωση υπογραμμίζει τις εκτεταμένες προσπάθειες οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που χρησιμοποιούν αυτές τις απάτες και στοχεύουν Αμερικανούς πολίτες. Δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο, γι’ αυτό το FBI ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τις εξελιγμένες μεθόδους των απατεώνων ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις επιχειρήσεις τους.

Πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκρινε ένοχους πέντε εγκληματίες που πιστεύεται ότι εξαπάτησαν στρατιωτικό προσωπικό και βετεράνους των ΗΠΑ με σκοπό την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι απατεώνες έκλεψαν προσωπικά δεδομένα των θυμάτων και τα χρησιμοποίησαν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε portals πληρωμών του στρατού.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS