ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Αγωγή εναντίον της BTC-e για την παροχή βοήθειας σε εγκληματίες

ΗΠΑ: Αγωγή εναντίον της BTC-e για την παροχή βοήθειας σε εγκληματίες

ΗΠΑΤην Παρασκευή 26 Ιουλίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε πολιτική αγωγή εναντίον μιας cryptocurrency exchange πλατφόρμας, η οποία βοηθούσε εγκληματίες να κάνουν ξέπλυμα χρημάτων, που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες, όπως επιθέσεις ransomware, χρήματα από την πώληση ναρκωτικών στο dark web και άλλα.

Στόχος της αγωγής είναι η ανάκτηση 88.596.314 δολαρίων από τους λογαριασμούς της BTC-e exchange πλατφόρμας και 12 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Alexander “Mr. Bitcoin” Vinnick, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της BTC-e .

Το ποσό αντιπροσωπεύει πρόστιμο που επιβλήθηκε από το Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN) το 2017, όταν το FBI έκλεισε το portal της BTC-e και οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Vinnick.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσπαθούσε να φέρει τον Vinnick ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εις βάρος του. Ωστόσο, δεν τα είχαν καταφέρει.

Στην πραγματικότητα, το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφάσισε, πέρυσι, να στείλει τον Vinnick στη Ρωσία, τη χώρα καταγωγής του, όπου οι κατηγορίες γι’ αυτόν είναι πολύ πιο μικρές και άρα και η ποινή του θα είναι αντίστοιχη.

Η πολιτική αγωγή, που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, είναι μια εναλλακτική νομική μέθοδος για να εξασφαλίσει το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα λάβει την αποζημίωση αν ξανανοίξει η υπόθεση.

Η BTC-E χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρημάτων

Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν επειδή η BTC-e παραβίασε τον νόμο περί τραπεζικής μυστικότητας (BSA). Αρχικά, η exchange πλατφόρμα δεν είχε δηλωθεί ως Money Services Business (MSB), παρόλο που χρησιμοποιούνταν κανονικά από Αμερικανούς καταναλωτές.

Έπειτα, δεν εφάρμοσε κάποιο πρόγραμμα κατά του ξεπλύματος χρημάτων από εγκληματίες.

Τέλος, δεν ανέφερε καμία ύποπτη δραστηριότητα, ενώ είχαν γίνει πάρα πολλές παράνομες συναλλαγές στην πλατφόρμα της.

Όταν οι αρχές είχαν κλείσει την BTC-e το 2017, το επίσημο site έλεγε ότι η πλατφόρμα είχε χειριστεί πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι πάνω από $ 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που είχαν περάσει από την πλατφόρμα, προέρχονταν από παράνομες συναλλαγές.

Μετά το κλείσιμο της BTC-e, δημοσιεύτηκαν αρκετές αναφορές, που μιλούσαν για τις παράνομες συναλλαγές, που γίνονταν μέσω της πλατφόρμας. Μάλιστα, στο συνέδριο Black Hat USA 2017, αποκαλύφθηκε ότι το 95% όλων των χρημάτων που προέρχονταν από ransomware, είχαν περάσει από την BTC-e του Vinnik.

Επιπλέον, η WizSec είπε ότι η BTC-e χρησιμοποιήθηκε και για το ξέπλυμα χρημάτων από κλοπές από άλλες exchange πλατφόρμες.

Επίσης, το Υπουργείο κατηγόρησε τον Vinnick για το ότι επέτρεπε σε χρήστες του dark web και συμμορίες που ασχολούνται με ναρκωτικά, να χρησιμοποιούν λογαριασμούς στην πλατφόρμα του, βοηθώντας τους εγκληματίες να μεταφέρουν χρήματα, που αναζητούνταν από την αστυνομία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS