ΑρχικήsecurityRansomware χτυπά laptops αστυνομικών οχημάτων στη Γεωργία

Ransomware χτυπά laptops αστυνομικών οχημάτων στη Γεωργία

Ένα ransomware ήταν ικανό να εξουδετερώσει φορητούς υπολογιστές του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας (DPS) της Γεωργίας. Αυτά τα laptops ήταν εγκατεστημένα στα αστυνομικά οχήματα.

Στην πράξη, το ransomware δεν επιτίθεται απευθείας στα laptops των οχημάτων. Αρχικά, μολύνει το back-end του ίδιου του τμήματος με αποτέλεσμα οι υπολογιστές να αποσυνδέονται και να χάνουν πρόσβαση στις κρίσιμες πληροφορίες της αστυνομίας.

Ransomware

Το ransomware εγκαταστάθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ο εντοπισμός του πραγματοποιήθηκε, όταν ένας αξιωματικός της αστυνομίας είδε ένα περίεργο μήνυμα στην οθόνη του αυτοκινήτου. Η εξάπλωση του ιού σε όλα τα συστήματα ήταν ραγδαία.

Προφανώς η άμεση λύση, ήταν να κλείσουν αυτόματα όλα τα συστήματα των αστυνομικών τμημάτων, κάτι που όμως είχε αντίκτυπο σε τρεις αστυνομικές υπηρεσίες της Γεωργίας: Georgia State Patrol, Georgia Capitol Police και Georgia Motor Carrier Compliance Division.

Αυτήν τη διακοπή οι αξιωματικοί την αντιμετώπισαν σαν μια οποιαδήποτε άλλη διακοπή, είτε για συντήρηση ή λόγω τεχνικού προβλήματος. Έτσι, όταν χρειάζονται οποιαδήποτε πληροφορία χρησιμοποιούν ραδιόφωνα αυτοκινήτου ή τηλέφωνα εργασίας για να επικοινωνήσουν.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι το μόνο κρούσμα επίθεσης που δέχτηκε η πολιτεία της Γεωργίας. Ήδη τον τελευταίο μήνα η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Γεωργίας (GEMA) και η αστυνομική υπηρεσία Lawrenceville επλήγησαν επίσης από ransomware.

Ransomware

Όταν ερωτήθηκε ο CTO της Barracuda Networks, Fleming Shi, δήλωσε ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο της πολιτείας της Γεωργίας αλλά τέτοιες επιθέσεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Πολύ συχνά πλήττονται κι άλλες πολιτείες και θα συνεχίσουν όσο υποκύπτουν και πληρώνουν τα λύτρα που τους ζητούνται.

Ο Shi ανέφερε επίσης, ότι πρόκειται για εθνικό πρόβλημα, εξαιτίας του ότι η Αμερική δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών.

Το επακόλουθο είναι, οι υπάλληλοι της DSP της Γεωργίας θα πρέπει να ανακαλύψουν, εάν η επίθεση ransomware έχει επηρεάσει τα αρχεία της αστυνομίας και τις ενεργές έρευνες, κάτι που κάνουν συνήθως οι λοιμώξεις ransomware. Δεν είναι λίγες οι φορές που αστυνομικά τμήματα, είτε χάνουν έρευνες δέκα μηνών, ή ακόμα χειρότερα ετών. Όπως στο αστυνομικό τμήμα στο Cockrell Hill του Τέξας που χάθηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια ερευνών, αποδεικτικών στοιχείων και δεδομένων λόγω ransomware.

Αν το DSP δεν είχε προνοήσει να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας, τα αποτελέσματα των ερευνών χάθηκαν για πάντα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS