Αρχικήsecurity5G Δίκτυα: Πώς θα επηρεάσουν την ασφάλεια των επιχειρήσεων;

5G Δίκτυα: Πώς θα επηρεάσουν την ασφάλεια των επιχειρήσεων;

5GΗ μετάβαση στα κυψελοειδή δίκτυα 5G θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσει ένα νέο πεδίο, στο οποίο θα μπορούν να επιτεθούν οι hackers.

Αυτό που ξεχωρίζει το 5G, είναι η «ταχύτητα φωτός» που υπόσχεται να φέρει. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί τον κίνδυνο. Ο λόγος είναι ότι θα τροφοδοτήσει άπειρες “έξυπνες” συσκευές, οι οποίες πλέον θα μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ πιο εύκολα και αποτελεσματικά, σε σχέση με το σημερινό WiFi και 3G / 4G.

Το Internet of Things (IoT) έχει ήδη μπει στις ζωές μας, αλλά με το 5G, αυτή η τεχνολογία θα «απογειωθεί». Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εισέλθουν στην αγορά δισεκατομμύρια περισσότερες IoT συσκευές.

Ακόμα και τώρα, που η IoT τεχνολογία δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ακούμε για επιθέσεις λόγω ευπαθειών των έξυπνων συσκευών.

Αυτό σημαίνει, ότι με το 5G και την αύξηση των IoT συσκευών, η αγορά θα γεμίσει με αμέτρητα ευάλωτα endpoints, θέτοντας σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις.  

Ένας από τους πιο βασικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις είναι η πληθώρα των backdoors, που θα εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της αύξησης των IoT συσκευών και της 5G τεχνολογίας. Οι hackers μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα backdoors για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο των επιχειρήσεων.

Το 2018, ένα καζίνο στο Λας Βέγκας δέχτηκε επίθεση, καθώς οι hackers κατάφεραν να παραβιάσουν ένα ευάλωτο «έξυπνο» θερμόμετρο σε ένα ενυδρείο στο λόμπι.

Αυτές οι περιφερειακές επιθέσεις δεν θα αντιμετωπίζονται εύκολα από τις επιχειρήσεις. Αν τα παραδοσιακά προϊόντα (κλειδαριές, θερμοστάτες, λάμπες κλπ.) αντικατασταθούν με έξυπνες συσκευές, θα προστεθεί ένας τεράστιος αριθμός ευάλωτων endpoints στην περιφέρεια του δικτύου μιας επιχείρησης. Επειδή αυτές οι συσκευές δεν είναι βασικές συσκευές του δικτύου, δεν τους δίνεται μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες έχουν ευπάθειες από τη στιγμή που δημιουργούνται.

Αυτές ακριβώς τις IoT συσκευές εκμεταλλεύονται οι hackers για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο των επιχειρήσεων. Αν καταφέρουν να εισέλθουν στο δίκτυο, αναζητούν άλλες συσκευές και σταδιακά εισχωρούν σε πιο σημαντικά συστήματα.

«Φυσικές» επιθέσεις

Μια άλλη συνέπεια της αύξησης των IoT συσκευών και της 5G τεχνολογίας είναι και η πιθανότητα πραγματοποίησης μιας «cyber-kinetic» επίθεσης. Πρόκειται για μια ψηφιακή επίθεση, που έχει φυσικές συνέπειες για την εταιρεία.

Τι εννοούμε φυσική συνέπεια; Οι IoT συσκευές ήδη ελέγχουν σημαντικές φυσικές λειτουργίες, όπως το ρεύμα, τον κλιματισμό, κλειδαριές, συστήματα κτιρίων, λειτουργίες οχημάτων κλπ.

Εάν παραβιαστεί μια από αυτές τις συσκευές, ο επιτιθέμενος θα μπορούσε να επηρεάσει όλες αυτές τις λειτουργίες. Θα μπορούσε ακόμα να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό (π.χ. ransomware) και να διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησης. Το 2017, το WannaCry ransomware χρησιμοποιήθηκε για τέτοιες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Super botnets

Μια από τις πιο συχνές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια, είναι οι DdoS επιθέσεις. Καθώς το Internet of Things αναπτύσσεται, αυτές οι επιθέσεις θα γίνουν πιο συχνές.

Για την πραγματοποίηση DdoS επιθέσεων, οι hackers χρησιμοποιούν τα λεγόμενα “botnet.” Στο παρελθόν, τα botnet αποτελούνταν από μολυσμένους υπολογιστές. Τον τελευταίο καιρό, όμως, δημιουργούνται από συσκευές IoT (π.χ. botnet Mirai).

Τα IoT botnets είναι πιο αποτελεσματικά από τα computer botnets και με τις ταχύτητες του 5G θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρά και θα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Περιορισμός κινδύνου

Με τις αυξημένες επιθέσεις λόγω 5G, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνουν συχνά τις IoT συσκευές, να κάνουν έλεγχο για πιθανές απειλές και να τις προστατεύουν με firewalls και antivirus λογισμικά. Επίσης, είναι απαραίτητο να απομονώνουν τις IoT συσκευές από πιο «ευαίσθητες» περιοχές του δικτύου.

Φυσικά, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί μια επιτυχημένη επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν έτοιμο κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS