ΑρχικήsecurityΜηχανικός αντιμετωπίζει 219 χρόνια φυλάκισης για τη διακίνηση αμερικανικών chip στην Κίνα

Μηχανικός αντιμετωπίζει 219 χρόνια φυλάκισης για τη διακίνηση αμερικανικών chip στην Κίνα

Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός αντιμετωπίζει έως και 219 χρόνια ποινή σε ομοσπονδιακή φυλακή αν κριθεί ένοχος για τη διακίνηση αμερικανικών chip στην Κίνα.

Κίνα

Την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) δήλωσε ότι ο Yi-Chi Shih, κάτοικος Λος Άντζελες με μερική απασχόληση, προσπάθησε να εξασφαλίσει τα chip ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στα στρατιωτικά application των ΗΠΑ προκειμένου να τα μεταφέρουν σε Κινέζους συνεργάτες.

Ο 64χρονος υποβλήθηκε σε δίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Shih, μαζί με τον συνάδελφο του Kiet Ahn Mai, συνωμότησαν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ευαίσθητο σύστημα που ανήκει σε μια ανώνυμη αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει chip ημιαγωγών και μονολιθικά ολοκληρωμένα κυκλώματα μικροκυμάτων (MMIC).

Τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της θυγατρικής εταιρείας προσπελάστηκαν με δόλιο τρόπο μετά την παρουσία του Mai ως δυνητικού πελάτη, δίνοντας τη δυνατότητα στον Shih να αποκτήσει προσαρμοσμένους επεξεργαστές. Ενώ η εν λόγω εταιρεία πίστευε ότι τα chip θα χρησιμοποιηθούν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Shih μεταβίβασε τα προϊόντα στην Chengdu GaStone Technology Company (CGTC), μια κινεζική επιχείρηση που κατασκευάζει MMIC. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Shih κατάφερε να «εξαπατήσει την αμερικανική εταιρεία».

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι τα σχέδια της εξαπατημένης εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο σε εμπορικές όσο και σε στρατιωτικές εφαρμογές. Οι ημιαγωγοί έχουν χρησιμοποιηθεί σε βλήματα, συστήματα πυραυλικής καθοδήγησης, αεροσκάφη, εφαρμογές ραντάρ και “ηλεκτρονικό πόλεμο”.

Δεν ζητήθηκε άδεια εξαγωγής, πιθανώς επειδή μια τέτοια αίτηση θα είχε απορριφθεί. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε και οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ο Shih ήταν πρόεδρος της CGTC.

Η εταιρεία του είχε προηγουμένως τοποθετηθεί στην watchlist του Commerce Department για “συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με την εθνική ασφάλεια και το εξωτερικό πολιτικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών – συγκεκριμένα […] την παράνομη προμήθεια εμπορευμάτων και αντικειμένων για μη εξουσιοδοτημένη στρατιωτική τελική χρήση στην Κίνα.”

Στις 26 Ιουνίου, ο Shih κρίθηκε ένοχος για 18 κατηγορίες από μια ομοσπονδιακή κριτική επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για παραβίαση του Διεθνούς Νόμου περί Οικονομικών Εξουσιών (IEEPA), απάτης μέσω email, ψευδών δηλώσεων σε κυβερνητική υπηρεσία και συνωμοσία για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προστατευμένο υπολογιστή για να λάβει πληροφορίες.

Η τελική απόφαση από το δικαστήριο δεν έχει οριστεί ακόμη. Ο Shih θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την μέγιστη ποινή των 219 ετών. Ο συν-συνωμότης του Shih παραδέχτηκε την ενοχή του και θα καταδικαστεί το Σεπτέμβριο, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 χρόνια.

“Ο κατηγορούμενος σχεδίαζε να εξάγει στην Κίνα ημιαγωγούς με στρατιωτικές και μη στρατιωτικές χρήσεις, είπε ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές και δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το εισόδημα του”, δήλωσε ο Αμερικανός Nick Hanna. “Οι νόμοι θα εφαρμοστούν με σκοπό να προστατέψουν την πνευματική ιδιοκτησία του έθνους μας έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται από τους ξένους αντιπάλους με στόχο να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια”.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS