ΑρχικήsecurityΓιατί είναι σημαντική η ασφάλεια των συστημάτων IoT

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια των συστημάτων IoT

iot

Στην εποχή μας, με την τεράστια ποσότητα δεδομένων που κυκλοφορεί, η ανάγκη για την ασφάλειά τους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μπορεί να υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα στο τηλέφωνο, στο φορητό υπολογιστή, στο tablet σας και ακόμη και σε μια έξυπνη τηλεόραση. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους hackers, για να σας απειλήσουν για διάφορους λόγους και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η διασφάλιση των έξυπνων συστημάτων σας είναι σημαντική.

Προς το παρόν, το λεγόμενο IoT μπορεί να μας φαίνεται ως μια απλή τεχνολογία που κάνει κάποια πράγματα. Ωστόσο, στο μέλλον θα περιλαμβάνει ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία είναι οι πραγματικές επεκτάσεις του IoT και θα έχουν συστήματα AI, που θα λειτουργούν μέσα σε αυτά, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Σε ένα ομαδικό δίκτυο, θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να εκτελούν μια αντιτρομοκρατική επίθεση.

Το Διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Δεν υπάρχει κάποιος τομέας όπου δεν επιτρέπεται η χρήση του Διαδικτύου. Βρίσκει εφαρμογές σε βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής, υγειονομική περίθαλψη, αυτοκίνητα, καταναλωτικές συσκευές και πολλά ακόμα πεδία.

Εάν ένα έξυπνο σπίτι χακαριστεί, τότε όλα τα συστήματά του μπορεί να στραφούν εναντίον του ιδιοκτήτη τους. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κρίσιμη για να παραμείνει ασφαλές.

Σήμερα, πολλά προηγμένα νοσοκομεία χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT. Χρησιμοποιώντας το IoT, μπορούν να παρακολουθούν έναν ασθενή και να καταγράφουν τα δεδομένα που χρειάζονται, διευκολύνοντας έτσι το έργο τους.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την βιομηχανία των έξυπνων αυτοκινήτων, όπου μέσω του IoT μπορεί να προσδιορίσει την τοποθεσία, την κατάσταση, τα κάυσιμα κ.α ενός έξυπνου αυτοκινήτου.

Η σκοτεινή πλευρά των έξυπνων συσκευών

Οι έξυπνες τηλεοράσεις τρέχουν το Android. Ο πυρήνας του Android είναι το Linux, το οποίο μπορεί να χακαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στην έξυπνη τηλεόραση σας. Εάν η έξυπνη τηλεόρασή σας διαθέτει κάμερα, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας κατασκοπεύσει εάν δεν είναι εκτός λειτουργίας. Όταν είναι ενεργοποιημένη και σε κατάσταση αναμονής, μπορεί να παραβιαστεί ακόμα και όταν η κάμερα είναι ενεργοποιημένη.

Όλα τα μοντέρνα αυτοκίνητα είναι πολύ εξελιγμένα. Είναι σαν ένας μίνι υπολογιστής πλέον. Διαθέτουν ECU, ABS και πολλά άλλα νέα χαρακτηριστικά. Αν το αυτοκίνητό σας χακαριστεί ενώ οδηγείτε σε πολύ υψηλή ταχύτητα, τότε το σύστημα ABS (σύστημα πέδησης) μπορεί να παραβιαστεί επειδή είναι ελεγχόμενο από υπολογιστή και μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως κάποιο ατύχημα.

Τα Smartwatches έχουν ενσωματωμένο GPS. Εάν χακαριστούν, ο hacker θα γνωρίζει τη θέση σας και μια φυσική επίθεση μπορεί να γίνει σε σας.

Εάν ένα έξυπνο σπίτι χακαριστεί, τότε όλα τα συστήματά σας μπορεί να στραφούν εναντίον σας. Στο μέλλον, ακόμα κι ένας πόλεμος θα μπορεί να γίνει μέσω του κυβερνοχώρου. Μόλις όλες οι πόλεις γίνουν «έξυπνες», τότε δεν θα χρειάζεται να στέλνονται μαχητικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν οποιοδήποτε μέρος. Μια κυβερνο-επίθεση στο έξυπνο δίκτυο ή σε έναν πυρηνικό σταθμό, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την πόλη.

Ως εκ τούτου, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κρίσιμη για να παραμείνουμε ασφαλείς και τα πάντα πρέπει να ελέγχονται.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS