ΑρχικήsecurityΟ Julian Assange του WikiLeaks φυλακίζεται για 50 εβδομάδες για μη εμφάνιση...

Ο Julian Assange του WikiLeaks φυλακίζεται για 50 εβδομάδες για μη εμφάνιση στο δικαστήριο

Μια Βρετανίδα δικαστής καταδίκασε τον ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange, την Τετάρτη, σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για μη εμφάνιση στο δικαστήριο πριν από επτά χρόνια αφού βρισκόταν στην Πρεσβεία του Ecuador στο Λονδίνο.

Assange

Η δικαστής Deborah Taylor δεν φάνηκε να πείθεται με τη γραπτή συγγνώμη του Assange και με το επιχείρημα του δικηγόρου ότι είχε καταφύγει στην πρεσβεία λόγω του φόβου σύλληψης από τη Σουηδία, όπου αντιμετώπισε καταγγελίες για σεξουαλική κακομεταχείριση, ενώ στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει χωριστές κατηγορίες σχετικά με τη δραστηριότητά του στο WikiLeaks.

“Είναι βασικό για το κράτος δικαίου ότι κανείς δεν είναι πάνω ή πέρα ​​από το νόμο”, δήλωσε η Taylor. “Οι εντολές του δικαστηρίου πρέπει να τηρούνται.”

Η δικαστής δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο σοβαρή εκδοχή του αδικήματος καθώς έδωσε στον 47χρονο hacker μια ποινή κράτησης κοντά στο μέγιστο του ενός έτους. Τόνισε ότι δεν είχε παραδοθεί “πρόθυμα” και αντιμετώπιζε τις κατηγορίες επειδή η κυβέρνηση του Ecuador απέσυρε το άσυλο της τον περασμένο μήνα.

Ο Αυστραλός ζούσε στην πρεσβεία της Νοτιοαμερικανικής χώρας από τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου ήθελε να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέβαλαν δύο γυναίκες.

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 11, όταν το Ecuador διέκοψε το πολιτικό άσυλο του, κατηγορώντας τον για τα πάντα, μέχρι και για  ανάμειξη στις εξωτερικές υποθέσεις του έθνους.

Ο Assange αντιμετωπίζει χωριστό δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη σχετικά με το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον Assange για τη συνωμοσία σε ένα υπολογιστικό σύστημα του Πεντάγωνου.

Η Taylor είπε ότι τα επτά χρόνια του Assange στην πρεσβεία είχαν κοστίσει στους Βρετανούς 16 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (21 εκατομμύρια δολάρια) και δήλωσε ότι ζήτησε άσυλο ως “σκόπιμη απόπειρα καθυστέρησης της δικαιοσύνης”.

Ο Assange δεν απάντησε τίποτα όταν ειπώθηκε αυτή η φράση. Οι υποστηρικτές του στο Crown Court του Southwark τον χειροκρότησαν και φώναζαν “ντροπή σου” στην δικαστή.

Με τα λευκά μαλλιά του φρεσκοκουρεμένα και φορώντας μαύρο αθλητικό μπουφάν και γκρι πουλόβερ, ο Assange όταν βγήκε από την βρετανική αστυνομία φαινόταν πολύ πιο νέος και πιο υγιής από ό, τι όταν βγήκε από την πρεσβεία του Ecuador.

Εκείνη την εποχή, με γενειάδα και μακριά μαλλιά, φαινόταν άγριος ​​και θυμωμένος. Αυτή τη φορά χαρακτηρίστηκε ως επί το πλείστον ως ευγενικός, παρόλο που διέκοψε την δικαστή για να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικών παραπτωμάτων που αντιμετώπισε στη Σουηδία.

Ο δικηγόρος του διάβασε μια σύντομη επιστολή από τον Assange στην δικαστή στην οποία ζητούσε συγγνώμη “χωρίς επιφυλάξεις” σε όποιον θεώρησε ότι οι ενέργειές του ήταν ασεβής. “Βρήκα τον εαυτό μου να αγωνίζεται με τρομακτικές περιστάσεις για τις οποίες ούτε εγώ ούτε αυτοί από τους οποίους ζήτησα συμβουλές θα μπορούσαν να βγάλουν οποιαδήποτε άκρη”, είπε στην επιστολή. «Έκανα αυτό που σκέφτηκα τότε ήταν το καλύτερο και ίσως το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει».

Η Σουηδία ανέστειλε την έρευνά της για πιθανή σεξουαλική επίθεση εναντίον του Assange πριν από δύο χρόνια, επειδή δεν μπορούσε να προσεγγιστεί ενώ ζούσε στην πρεσβεία. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η έρευνα θα μπορούσε να ξαναξεκινήσει εάν αλλάξει η κατάστασή του.

Ο δικηγόρος του Assange, Mark Summers, δήλωσε σε μια αίθουσα του δικαστηρίου γεμάτη με δημοσιογράφους και υποστηρικτές του WikiLeaks ότι ο πελάτης του προσπάθησε να καταφύγει στην πρεσβεία του Ecuador, επειδή “ζούσε με τον φόβο ότι θα καταδικαστεί στις ΗΠΑ” για τις δραστηριότητές του στο WikiLeaks. Είπε ότι ο Assange είχε “βάσιμο” φόβο ότι θα κακομεταχειριζόταν και ενδεχομένως να αποστελλόταν στις φυλακές του Guantanamo.

Ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, δήλωσε μετά την καταδίκη ότι η μάχη της έκδοσης με τις ΗΠΑ είναι τώρα ο «μεγάλος αγώνας» που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Assange. «Θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον κ. Assange», είπε. Έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί μικρό πλήθος υποστηρικτών του Assange που ζητούσε να απελευθερωθεί.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS