ΑρχικήSecurityΓιατί οι Κινέζοι κατασκοπεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

Γιατί οι Κινέζοι κατασκοπεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

Κινέζοι Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι κατάσκοποι κάνουν όλο και πιο πολλές προσπάθειες να μάθουν τα μυστικά των ΗΠΑ.

Στις 30 Μαρτίου συνελήφθη μια γυναίκα κινεζικής καταγωγής, η Yujing Zhang, καθώς προσπαθούσε να μπει στο Mar-a-Lago, στην κατοικία του προέδρου Trump στη Florida. Στον έλεγχο που έγινε, βρέθηκε ότι η Zhang είχε πάνω της δύο διαβατήρια, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ένα φορητό υπολογιστή, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και ένα thumb drive. Μετά από εξέταση, οι αρχές ανακάλυψαν ότι μέσα σε αυτά υπήρχε κακόβουλο λογισμικό. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της βρέθηκαν πάνω από 8.000 δολάρια σε αμερικανικό και κινεζικό νόμισμα.

Η Zhang βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, ενώ οι έρευνες γύρω από την υπόθεσή της δεν έχουν σταματήσει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό το περιστατικό θα πρέπει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις ότι ο κίνδυνος μπορεί να βρίσκεται κάπου κοντά τους. Η κλοπή των ψηφιακών δεδομένων και περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται μόνο από κάποιον άγνωστο εγκληματία. Είτε πρόκειται για μεμονωμένες επιθέσεις είτε για οργανωμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας, είναι απαραίτητο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι προσπαθούν να κατασκοπεύσουν τις ΗΠΑ. Έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά τα τελευταία χρόνια, όπου κάποια άτομα έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες, δουλεύοντας για λογαριασμό της κυβέρνησης και του Στρατού της Κίνας. Τον προηγούμενο Οκτώβριο, δέκα Κινέζοι hackers και αξιωματικοί κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο την κλοπή πληροφοριών.

Αλλά τι θέλουν τελικά οι Κινέζοι κατάσκοποι από τους Αμερικανούς;

Παλιότερα, στόχος ήταν η κατασκοπεία της κυβέρνησης και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Τώρα, τόσο η Κίνα όσο και άλλα κράτη κάνουν ευρύτερες εκστρατείες προκειμένου να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, που μπορούν κάποια στιγμή να τους φανούν χρήσιμες (για κατασκοπευτικούς σκοπούς, για κλοπές πνευματικών δικαιωμάτων, για πολιτικά θέματα κλπ.).

Ο Michael Biggs, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Centurions Alliance Group, ανέφερε την περίπτωση μιας αμερικανικής εταιρείας με αθλητικά είδη, η οποία σκόπευε να κυκλοφορήσει μια νέα σειρά προϊόντων. Όταν ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας έκανε ένα ταξίδι στην Ασία, είδε τα αθλητικά ρούχα να πωλούνται ήδη από μικροπωλητές στους δρόμους. Προφανώς, κάποιοι hackers μπήκαν στο κινητό κάποιου εργαζόμενου, έκλεψαν τις φωτογραφίες των ρούχων και έτσι έγινε αντιγραφή. Η δουλειά έγινε πολύ γρήγορα και φυσικά η αμερικανική εταιρεία έχασε πολλά δολάρια λόγω αυτής της απομίμησης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κινεζικές προσπάθειες κατασκοπείας είναι πιο έντονες από ποτέ.

Η τεράστια ανάπτυξη της Κίνας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατασκοπεία και την κλοπή των αμερικανικών και δυτικών τεχνολογιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το μέτρο σύγκρισης, για να καταλάβει που βρίσκεται εκείνη (η Κίνα). Στόχος των Κινέζων είναι να συλλέγουν πληροφορίες, που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των Αμερικανών, είτε πρόκειται για βιομηχανικά και εμπορικά μυστικά είτε για πολιτικές ιδέες και στρατιωτικά θέματα. Οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να τους είναι χρήσιμη.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις. Και οι στόχοι δεν είναι οι υπολογιστές αλλά οι άνθρωποι. Οι Κινέζοι κατάσκοποι στοχεύουν στην ευαλωτότητα των ανθρώπων για τη συλλογή πληροφοριών.

Λέγεται ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα μεθόδων για να πετύχουν το στόχο τους.

“Πολύ συχνά, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν phishing emails για να κάνουν την αρχική παραβίαση. Ωστόσο, έχουν πολύ εξειδικευμένες ομάδες hackers, οι οποίες μπορούν να βρουν και να εκμεταλλευτούν ευπάθειες δικτύου ή λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των zero-day ευπαθειών», ανέφερε ένας ειδικός.

Οι πιο συχνές μέθοδοι είναι τα phishing emails, USB drives που αφήνονται κάπου με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιος περίεργος που θα τα συνδέσει καθώς και τηλεφωνήματα που εξαπατούν τους ανθρώπους και τους ωθούν να κατεβάσουν και να τρέξουν κάποιο λογισμικό.

Η Κίνα όμως, δεν μένει σε αυτές τις απλές μεθόδους.

“Η Κίνα εκπαιδεύει τους κατασκόπους της ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν, να αξιολογούν, να αναπτύσσουν, να στρατολογούν και να χειρίζονται άτομα που έχουν πρόσβαση σε βασικούς τομείς της κυβέρνησης και της βιομηχανίας”, σημείωσε ο Andrew Lewis, Πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών «The Ulisses Group». Είπε ακόμα ότι οι περισσότερες πληροφορίες που κλέβει η Κίνα από την Αμερική, γίνεται από δίκτυα πανεπιστημίων.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν μια μη συμβατική «οικονομική κατασκοπεία» ως συστατικό μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την προώθηση των high-tech βιομηχανιών της.

Αυτή η μέθοδος κατασκοπείας μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην Αμερική, αφού μπορεί να της στοιχίσει έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επίσης, ιδιαίτερα ευάλωτα είναι και τα πανεπιστήμια και τα κολέγια, αφού αποτελούν πηγές έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και οι οικονομικές, αγροτικές, διαστημικές κλπ. είναι σημαντικοί στόχοι. Μάλιστα, μερικές αποφασίζουν να  σταματήσουν τη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για να έχουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS