ΑρχικήsecurityFacebook hacking μέσω ευπάθειας στο Device Login

Facebook hacking μέσω ευπάθειας στο Device Login

Ο ερευνητής ασφάλειας Josip Franjkovic, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους bug hunters του Facebook, κατάφερε να εντοπίσει μια ακόμη ευπάθεια στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη φορά η ευπάθεια έγκειται στο χαρακτηριστικό “Facebοοk Device Login” και μπορεί να οδηγήσει σε υποκλοπή των Access_Tokens ανυποψίαστων χρηστών, καθώς και σε ενδεχόμενη παραβίαση οποιουδήποτε λογαριασμού.

Facebook hacking

Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία σύνδεσης σε υπηρεσίες και εφαρμογές στις IoΤ συσκευές, το Facebook εισήγαγε πρόσφατα την λειτουργία Device Login, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται με ευκολία και ασφάλεια στις εφαρμογές των IoT devices μέσω του Facebook account τους. [Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στη σελίδα του Facebook για προγραμματιστές].

Ωστόσο, εξαιτίας μιας ευπάθειας που ανακαλύφθηκε τον περασμένο χειμώνα από τον ερευνητή Josip Franjkovic, και συγκεκριμένα λόγω της έλλειψης προστασίας CSRF, η συγκεκριμένη λειτουργία αποδείχτηκε επισφαλής, καθώς θα μπορούσε, όπως αποδείχτηκε, να αποκαλύψει σε επιτιθέμενους τα access_tokens των θυμάτων.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες, καθώς και για το proof of concept της επίθεσης, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του ερευνητή.

[su_note note_color=”#aacca8″ radius=”7″]Ο ερευνητής γνωστοποίησε την ευπάθεια στo Facebook τον Δεκέμβριο του 2015, και η εταιρία προχώρησε τελικά σε επιδιόρθωση του σφάλματος λίγους μήνες αργότερα, ανταμοίβοντας τον με το ποσό των 5.000 δολαρίων.[/su_note]

Για την επιτυχή αξιοποίηση της συγκεκριμένης ευπάθειας, ο επιτιθέμενος χρειάζεται μόνο να γνωρίζει ότι το θύμα έχει ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό Facebοοk Login for Devices σε κάποια εφαρμογή. Κάθε συσκευή που έχει ενεργοποιημένο το χαρακτηριστικό αυτό και απενεργοποιημένο το Web OAuth Login, είναι επιρρεπής στο συγκεκριμένο τύπο επίθεσης.

Επιπλέον, μέσω κάποιων επιπρόσθετων tweaks, οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραβίαση του Facebook Account του θύματος.

Για την επιδιόρθωση του συγκεκριμένου κενού ασφάλειας το Facebook προχώρησε σε προσθήκη μηχανισμού προστασίας CSRF, ενώ κάθε φορά που χρησιμοποιείται το χαρακτηριστικό Device Login εμφανίζεται νέο re-confirmation pop-up για λόγους ασφάλειας.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS