ΑρχικήsecurityGuy Verhofstadt: Θύμα Κινέζων hackers ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου

Guy Verhofstadt: Θύμα Κινέζων hackers ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου

Ο Guy Verhofstadt, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται πως έπεσε θύμα κατασκοπείας από Κινέζους hackers. Η εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας στόχευε αξιωματούχους που εργάζονται σε μια διακοινοβουλευτική επιτροπή επικεντρωμένη στην Κίνα.

Guy Verhofstadt Κινέζοι hackers

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε πρώτη την είδηση.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε κατηγορητήριο λέγοντας ότι Κινέζοι hackers που συνδέονται με την εθνική υπηρεσία κατασκοπείας, στόχευσαν “κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” που συμμετέχει στο Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC), έναν συνασπισμό βουλευτών που επικρίνουν το Πεκίνο.

Δείτε επίσης: Κινέζοι hackers παραβιάζουν δίκτυα μέσω ευπαθειών ScreenConnect και F5 BIG-IP

Ο Guy Verhofstadt φέρεται να είναι ο πέμπτος Βέλγος αξιωματούχος που στοχοποιήθηκε από τους Κινέζους hackers APT31, λόγω της συμμετοχής του στο IPAC. Τα υπόλοιπα θύματα είναι ο βουλευτής Samuel Cogolati, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βελγίου Els Van Hoof, η ευρωβουλευτής Hilde Vautmans και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Georges Dallemagne.

Ο Samuel Cogolati είπε στο POLITICO ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε το 2021, αλλά το ανακάλυψε το Φεβρουάριο του 2023, μέσω email από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Βελγίου.

Σύμφωνα με μια επιστολή του FBI στον Cogolati (από τις 5 Απριλίου), η εκστρατεία hacking του 2021 είχε ως στόχο τους λογαριασμούς τύπου .gov των νομοθετών της ΕΕ που ήταν μέλη του IPAC.

Δείτε επίσης: Οι Κινέζοι hackers Earth Krahang έχουν παραβιάσει 70 οργανισμούς

Στην περίπτωση της Els Van Hoof, οι Κινέζοι hackers παραβίασαν τον φορητό υπολογιστή της, μέσω ενός email που έμοιαζε να προέρχεται από διεθνή υπηρεσία. “Τα email αφορούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φαίνονταν πολύ αθώα και κατατοπιστικά. Αλλά η πρόθεση ήταν να μπουν στο σύστημά μας“, είπε.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των Βέλγων αξιωματούχων που στοχοποιήθηκαν από τους Κινέζους hackers: “Δεν ήταν επίθεση σε κανένα μεμονωμένο πολιτικό κόμμα ή κάποια συγκεκριμένη χώρα. Ήταν μια επίθεση σε κάθε πολιτικό που τολμά να αμφισβητήσει το Πεκίνο“. Συνέχισαν λέγοντας: “Μιλάμε με μια φωνή καταδικάζοντας αυτές τις ενέργειες, που χτυπούν την καρδιά των δημοκρατικών αξιών που μας ενώνουν“.

Guy Verhofstadt: Θύμα Κινέζων hackers ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου

Η κατασκοπευτική εκστρατεία που αποκαλύφθηκε μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση και δυσπιστία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να αναγνωριστούν ως παραβίαση της κυβερνοασφάλειας και της πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Δείτε επίσης: Οι hackers χρησιμοποιούν τις αναπτυσσόμενες χώρες για νέες επιθέσεις ransomware

Οι επιθέσεις μπορεί να έχουν, επίσης, αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Η ΕΕ μπορεί να αναθεωρήσει τις συμφωνίες της με την Κίνα ή να επιβάλει κυρώσεις, πράγμα που θα επηρεάσει το εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις.

Επιπλέον, οι επιθέσεις των Κινέζων hackers μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα της Κίνας στην Ευρώπη και να αυξήσουν την ανησυχία για τις δραστηριότητες της χώρας στον κυβερνοχώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση για πιο αυστηρές πολιτικές και μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: www.politico.eu

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS