ΑρχικήinetApple: Προσλαμβάνει δεκάδες AI ειδικούς της Google

Apple: Προσλαμβάνει δεκάδες AI ειδικούς της Google

Η Apple έχει προσλάβει δεκάδες κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του AI (τεχνητής νοημοσύνης) από τη Google και έχει δημιουργήσει ένα «μυστικό ευρωπαϊκό εργαστήριο» στη Ζυρίχη.

apple ai

Ο νέος χώρος φιλοξενεί μια ομάδα επιλεγμένων επαγγελματιών με αποστολή την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με αναφορά των Financial Times.

Βάσει μιας λεπτομερούς ανάλυσης των προφίλ του LinkedIn που πραγματοποίησε η Financial Times, η Apple έχει εντάξει στο δυναμικό της τουλάχιστον 36 ειδικούς από τη Google από το 2018, έπειτα από την απόφασή της να διορίσει τον John Giannandrea ως τον κορυφαίο εκπρόσωπο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε περισσότερα: Πιθανή η συνεργασία Apple & Google για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης στα iPhone

Η κορυφαία ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Apple, με βάση την Καλιφόρνια και το Σιάτλ, διευρύνει το πεδίο δράσης της, με την πρόσφατη επέκταση των γραφείων αφιερωμένων στην τεχνητή νοημοσύνη στη Ζυρίχη, Ελβετία. Η εντυπωσιακή εξαγορά των τοπικών startups AI τεχνολογίας, της FaceShift (εικονική πραγματικότητα) και της Fashwell (αναγνώριση εικόνας) από την Apple, ενίσχυσε την απόφαση της εταιρείας να στήσει ένα εξειδικευμένο και μυστικό ερευνητικό εργαστήριο, γνωστό ως «Vision Lab», στη συγκεκριμένη πόλη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο συνέβαλαν ενεργά στην έρευνα της Apple για την προηγμένη τεχνολογία πίσω από το ChatGPT της OpenAI και άλλα συναφή προϊόντα που στηρίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM). Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πιο εξελιγμένων τεχνητών νοημοσύνων που ενσωματώνουν κειμενικές και οπτικές πληροφορίες, με στόχο την παραγωγή ευφυών απαντήσεων σε ερωτήσεις.

Η έκθεση αναδεικνύει ότι η πρόσφατη εστίαση της Apple στα LLMs αποτελεί λογική συνέχεια της ενασχόλησής της με το Siri την τελευταία δεκαετία.

Εδώ και καιρό, η εταιρεία αναγνώριζε τις εξαιρετικές δυνατότητες που προσφέρουν τα “νευρωνικά δίκτυα” – μια προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης εμπνευσμένη από τη δομή και λειτουργία των ανθρώπινων νευρώνων. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί τη βάση για πρωτοποριακά προϊόντα όπως το ChatGPT, ενισχύοντας την καινοτομία.

Ο Chuck Wooters, ειδικός στο AI (τεχνητή νοημοσύνη) και τα LLM (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) που εντάχθηκε στην Apple τον Δεκέμβριο του 2013 και εργάστηκε στο Siri για σχεδόν δύο χρόνια, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας ήταν η μετάβαση του Siri σε μια νευρωνική αρχιτεκτονική για την αναγνώριση ομιλίας. Ακόμη και πριν την έλευση των προηγμένων γλωσσικών μοντέλων, η ομάδα είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και υποστήριξη προς τις νευρωνικές τεχνολογίες.

Επί του παρόντος, η Apple έχει στην κορυφαία ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της σημαντικά πρώην στελέχη της Google, μεταξύ των οποίων ο Giannandrea, πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου Google Brain, το οποίο πλέον ανήκει στην DeepMind. Ο Samy Bengio, που κατέχει τώρα τη θέση του ανώτερου διευθυντή έρευνας AI και ML στην Apple, διακρίθηκε επίσης ως κορυφαίος επιστήμονας AI στην Google. Αντίστοιχα, ο Ruoming Pang, ο οποίος ηγείται της ομάδας «Foundation Models» της Apple με εστίαση σε προηγμένα γλωσσικά μοντέλα, διατέλεσε επικεφαλής της έρευνας αναγνώρισης ομιλίας AI στην Google.

Το 2016, η Apple προχώρησε στην εξαγορά της Perceptual Machines, μια εταιρεία που ασχολούνταν με την ανάπτυξη συστημάτων ανίχνευσης εικόνας μέσω τεχνητής νοημοσύνης, που ιδρύθηκε από τον Ruslan Salakhutdinov, καθηγητή του Carnegie Mellon University. Ο Salakhutdinov θεωρείται κορυφαίος ερευνητής στον τομέα των νευρωνικών δικτύων, με σπουδές στο University of Toronto υπό την καθοδήγηση του Geoffrey Hinton, γνωστού ως «νονού» της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αποχώρησε από τη Google το προηγούμενο έτος, εκφράζοντας ανησυχίες για τους κινδύνους που εγείρει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

google AI apple

Ο Salakhutdinov στους Financial Times τόνισε ότι η καθυστερημένη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης της Apple οφείλεται στην τάση των γλωσσικών μοντέλων να δίνουν εσφαλμένες ή προβληματικές απαντήσεις. “Πιστεύω ότι είναι πιο προσεκτικοί επειδή δεν θέλουν να κυκλοφορήσουν κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως,” δήλωσε.

Διαβάστε ακόμα: Apple: Επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο από άλλες εταιρείες

Το iOS 18 αναμένεται να προσφέρει πρωτοποριακές δυνατότητες AI στις εφαρμογές Siri, Spotlight, Shortcuts, Apple Music, Messages, Health, Keynote, Numbers, Pages και άλλες. Φαίνεται ότι αυτές οι λειτουργίες θα υποστηρίζονται από το LLM της Apple στη συσκευή, με την Apple να εξετάζει επίσης πιθανές συνεργασίες με Google, OpenAI και Baidu.

Πηγή: macrumors

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS