ΑρχικήyoutubeΝεκροί δορυφόροι αποδυναμώνουν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Νεκροί δορυφόροι αποδυναμώνουν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Οι νεκροί δορυφόροι που καίγονται καθώς πέφτουν στη Γη μπορεί να αποδυναμώσουν το μαγνητικό της πεδίο. Σε μια χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσαν ακόμη και να αφαιρέσουν μέρος της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.

Αυτά είναι τα ευρήματα ενός νέου άρθρου από τη φυσικό Sierra Solter-Hunt, η οποία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των κινδύνων από την αύξηση των δορυφορικών “μεγα-συνόλων”, όπως αυτά που εκτοξεύθηκαν από την SpaceX του Elon Musk.

Η κυρία Solter-Hunt υποδηλώνει ότι η «σκόνη διαστημόπλοιων» από ανενεργούς δορυφόρους που καίγονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργήσει αρκετή μαγνητική σκόνη ώστε να χωρίσει την προστατευτική μας ασπίδα.

νεκροί δορυφόροι μαγνητικό πεδίο

Το άρθρο, που δεν έχει ακόμη υποβληθεί για αξιολόγησης, αποκαλύπτει ότι ο αυξανόμενος όγκος μαγνητικών σωματιδίων που αφήνονται πίσω από νεκρούς δορυφόρους, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ζώνη από σκόνη πλάσματος με φόρτιση ισχυρότερη από το υπόλοιπο μαγνητικό πεδίο – το μέρος της ατμόσφαιρας της Γης που μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το δίκτυο θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρικό φορτίο και να εκθέσει τους δορυφόρους σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και ηλιακές καταιγίδες, καθώς και να δυσκολέψει την εκτόξευση νέων δορυφόρων και άλλων διαστημικών σκαφών στο διάστημα, μιας και τα μαγνητικά σωματίδια θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν στα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η μελέτη εκτίμησε πως μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου ιδιωτικών δορυφόρων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες, με κύριο στόχο την κατασκευή μεγάλων δικτύων για την παροχή internet, όπως το δίκτυο Starlink της SpaceX που μπορεί να παρατηρηθεί να περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

Οι ιδιωτικοί δορυφόροι έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν προβλήματα στους αστρονόμους, καθώς μπορούν να παρεμβαίνουν στα ραδιοτηλεσκόπια και παράλληλα να αποτελούν απειλή σύγκρουσης για άλλα διαστημικά σκάφη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει όταν πεθάνουν

Οι περισσότεροι νεκροί δορυφόροι καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης για να μειώσουν την ποσότητα των διαστημικών σκουπιδιών, αλλά αυτό οδηγεί σε ρύπανση από τα εξατμισμένα μέταλλα και αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου.

Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι γνωστό πού θα καταλήξει τελικά όλη η σκόνη των διαστημικών σκαφών, αλλά η κα Solter-Hunt υποδηλώνει ότι ενδέχεται να καταλήξει στον ανώτερο τμήμα της ιονόσφαιρας – μια περιοχή της ατμόσφαιρας μεταξύ 80 και 640 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια.

Σε αυτό το σημείο είναι που η κ. Solter-Hunt φοβάται ότι η μαγνητική σκόνη των νεκρών δορυφόρων θα προκαλέσει προβλήματα, διαταράσσοντας το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα, αν και δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Ακόμη κι αν τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας μπορούσαν να απομακρύνουν την ατμόσφαιρά μας, η κυρία Σόλτερ-Χαντ είπε ότι αυτό θα μπορούσε να χρειαστεί αιώνες, αν όχι χιλιετίες, για να συμβεί.

Το άρθρο ανέβηκε στην βάση δεδομένων arXiv.

Πηγή: metro

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS