ΑρχικήYoutubeStarlink: Οι δορυφόροι εκπέμπουν ακτινοβολία λένε οι επιστήμονες

Starlink: Οι δορυφόροι εκπέμπουν ακτινοβολία λένε οι επιστήμονες

Οι δορυφόροι Starlink που έχουν δημιουργήσει αστερισμούς στο τροχιακό σύστημα της Γης, φαίνεται να επηρεάζουν τις ζώνες μεταξύ διαφορετικών μήκων κύματος, οι οποίες θα έπρεπε να προστατεύονται για ραδιοαστρονομικούς λόγους.

Δείτε επίσης: SpaceX Starlink: Έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 4000 δορυφόρους

Starlink

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά των δορυφόρων Starlink της SpaceX εκπέμπουν ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας εκτός των εκχωρημένων ζωνών κατερχόμενης ζεύξης τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητά μας να κάνουμε αστρονομικές παρατηρήσεις.

«Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των αστερισμών των δορυφόρων στη ραδιοαστρονομία», λέει ο μηχανικός Federico Di Vruno του Παρατηρητηρίου SKA και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν θεωρίες σχετικά με αυτήν την ακτινοβολία, οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνουν ότι είναι μετρήσιμη.

Καθώς ο αριθμός των δορυφόρων στους ουρανούς της Γης αυξάνεται, αυτό επηρεάζει αρνητικά τη μελέτη για το διάστημα. Αυτή τη στιγμή, η SpaceX έχει περίπου 4.365 μικρούς δορυφόρους Διαδικτύου σε τροχιά γύρω από τη Γη και έχει προγραμματίσει χιλιάδες ακόμα. Και δεν είναι η μόνη εταιρεία. Η OneWeb έχει πάνω από 600. Η Amazon σχεδιάζει να κυκλοφορήσει χιλιάδες ακόμη από το 2024.

Η SpaceX έχει λάβει υπόψη τις ανησυχίες για τη φωτορύπανση και έχει αναπτύξει έναν νέο, λιγότερο φωτεινό δορυφόρο. Τα ορατά μήκη κύματος αναφέρονται μόνο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αστρονομίας που μελετάται στη Γη. Ο μεγαλύτερος κλάδος είναι η ραδιοαστρονομία.

Στην Ευρώπη, οι δορυφόροι χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες μεταξύ 10,7 και 12,7 gigahertz για την κατεύθυνση της επικοινωνίας. Οι ερευνητές έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες γι’ αυτές.

Οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι οι δορυφόροι ενδέχεται να εκπέμπουν ακούσια ραδιοκύματα πέραν της καθορισμένης ζώνης. Ο Di Vruno και η ομάδα του ερεύνησαν αυτό που συνέβη για να το διευκρινίσουν.

Χρησιμοποίησαν το δίκτυο LOFAR, το οποίο αποτελείται από περίπου 20.000 κεραίες ραδιοφώνου που βρίσκονται σε 52 τοποθεσίες στην Ευρώπη. Με την τρέχουσα ρύθμιση ευαισθησίας, ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 68 δορυφόροι από τον αστερισμό Starlink. Και εντόπισαν διαρροή ακτινοβολίας.

ακτινοβολία

Φαίνεται ότι αυτή η εκπομπή είναι μη επιδιωκόμενη και προέρχεται από δορυφορικά σήματα. Επίσης, δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα. Εδώ στη Γη, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις ηλεκτρικές συσκευές για τον έλεγχο των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, αλλά αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν στο διάστημα.

Το αποτέλεσμα είναι σχετικά μικρό, μέχρι στιγμής. Αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Όταν περισσότεροι δορυφόροι εκπέμπουν αυτό το ακούσιο ραδιοσήμα στο διάστημα, τότε θα φαίνεται πιο φωτεινό στα μάτια μας.

Υπάρχει, ωστόσο, μια λύση ήδη στα σκαριά. Οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με τη SpaceX, η οποία εργάζεται για τρόπους μείωσης ή εξάλειψης αυτής της ακούσιας διαρροής. Και παρόλο που υπάρχουν ήδη χιλιάδες μηχανές εκεί πάνω, είμαστε στην πραγματικότητα μόνο στην αρχή της τεχνολογίας δορυφορικών αστερισμών.

Αυτό καθιστά τη διαρροή δορυφορικής ακτινοβολίας ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί σχετικά νωρίς. Τα μελλοντικά σχέδια μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για να καλύψουν το απροσδόκητο κενό στους επίσημους κανόνες.

«Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει ένα παράδειγμα των διαφόρων καναλιών για το πώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να έχει απρόβλεπτες παρενέργειες στην αστρονομία», λέει ο αστρονόμος Michael Kramer του Ινστιτούτου Max Planck στη Γερμανία.

Δείτε επίσης: Starlink και T-Mobile ξεκινούν τις δοκιμές της τεχνολογίας δορυφορικής σύνδεσης

«Με τη SpaceX να δίνει το παράδειγμα, ελπίζουμε τώρα στην ευρεία υποστήριξη από ολόκληρη τη δορυφορική βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS