ΑρχικήyoutubeAI death calculator: Νέα τεχνολογία μπορεί να προβλέψει το θάνατο

AI death calculator: Νέα τεχνολογία μπορεί να προβλέψει το θάνατο

Ερευνητές που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει ένα γλωσσικό μοντέλο, το AI death calculator, που μπορεί να προβλέψει τον θάνατο ενός ανθρώπου. Αυτός ο νέος αλγόριθμος χρησιμοποιεί τέσσερα σύνολα δεδομένων για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα. Οι δημιουργοί του λένε ότι το AI τους προσφέρει ακρίβεια 78%.

AI death calculator

Το AI death calculator βασίζεται σε ένα γλωσσικό μοντέλο που ονομάζεται life2vec. Οι προγραμματιστές, από τη Δανία και τις ΗΠΑ, εκπαίδευσαν το γλωσσικό μοντέλο με δεδομένα από έξι εκατομμύρια Δανούς πολίτες, που κυμαίνονταν από το 2008 έως το 2020.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το Life2vec σε μια ομάδα ατόμων ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών. Οι μισοί από αυτούς πέθαναν μεταξύ 2016 και 2020. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις του Life2vec ήταν 11% πιο ακριβείς από αυτές των υπαρχόντων AI γλωσσικών μοντέλων που προβλέπουν μελλοντικά γεγονότα της ζωής.

AI death calculator

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι να θεωρούμε την ανθρώπινη ζωή ως μια μακρά ακολουθία γεγονότων, παρόμοια με το πώς μια πρόταση σε μια γλώσσα αποτελείται από μια σειρά λέξεων“, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Sune Lehman.

Δείτε επίσης: Αν μπορούσατε να προβλέψετε τον θάνατο σας, θα το θέλατε;

Αυτός είναι συνήθως ο τύπος εργασίας για τον οποίο χρησιμοποιούνται transformer models στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά στα πειράματά μας, τα χρησιμοποιούμε για να αναλύσουμε αυτό που ονομάζουμε ακολουθίες ζωής, δηλαδή γεγονότα που έχουν συμβεί στην ανθρώπινη ζωή“.

Πώς λειτουργεί το AI death calculator;

Προκειμένου να προβλέψει το μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί τεράστια σύνολα δεδομένων από το παρελθόν και τα αναλύει για να βρει μοτίβα.

Στην περίπτωση του AI death calculator, το γλωσσικό μοντέλο life2vec χρησιμοποιεί διάφορους παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου για να δημιουργήσει το προφίλ του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί δεδομένα που σχετίζονται με την εργασία και το εισόδημα του, την οικογενειακή του κατάσταση, την κατάσταση της υγείας του, το οικογενειακό ιστορικό και άλλα.

Τα δεδομένα μετατρέπονται σε κώδικες, ώστε να μπορεί να τα κατανοήσει το γλωσσικό μοντέλο. Αρχίζει να τα αναλύει, για να αναγνωρίσει μοτίβα του παρελθόντος και προσπαθεί να προβλέψει μελλοντικά γεγονότα με βάση αυτά. Το AI death calculator ενδιαφέρεται συγκεκριμένα για την πρόβλεψη του θανάτου του ατόμου.

Είναι ακριβές στις προβλέψεις του;

Σύμφωνα με τη New York Post, το life2vec μπορούσε σχεδόν τέλεια να προβλέψει ποιος πέθαινε μέχρι το 2020.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εργαλείο θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να δείξει “ποιοι παράγοντες μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο“.

Δείτε επίσης: Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν έμαθαν τις προβλέψεις για το θάνατό τους.

AI προβλέπει θάνατο
AI death calculator: Νέα τεχνολογία μπορεί να προβλέψει το θάνατο

Χρήση AI για πρόβλεψη διάρκειας ζωής: Καλό ή κακό;

Η χρήση του AI για την πρόβλεψη της διάρκειας ζωής έχει πολλές επιπτώσεις. Καταρχάς, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν την πιθανή εξέλιξη της υγείας ενός ασθενούς και να προσαρμόζουν τη θεραπεία τους ανάλογα.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων προγραμμάτων υγείας και πρόληψης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Η πρόβλεψη της διάρκειας ζωής μπορεί να οδηγήσει σε ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα, όπως η ανησυχία για την προδιάγνωση ή η αντίληψη της ζωής και του θανάτου.

Δείτε επίσης: Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Επίσης, η χρήση AI για την πρόβλεψη του θανάτου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, μπορεί να προκύψουν ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων ενός ατόμου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά του.

Πηγή: www.thesun.co.uk

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS