ΑρχικήUpdatesParler: Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή επιστρέφει το 2024

Parler: Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή επιστρέφει το 2024

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Parler, για συντηρητικούς, ετοιμάζεται να επιστρέψει μετά το κλείσιμό της τον Απρίλιο. Η εφαρμογή είχε αποσυρθεί μετά από μια σειρά από διαμάχες αλλά και λόγω της φιλοξενίας παράνομου περιεχομένου. Το Parler θα επιστρέψει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ξεκινώντας το 2018, η πλατφόρμα έγινε γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών, ενώ βρήκε και μια βάση θαυμαστών μεταξύ των χρηστών που απογοητεύτηκαν από τους κανόνες των πιο mainstream πλατφορμών, όπως το Twitter, το Facebook και άλλα. Εκείνη την εποχή, το Twitter είχε αφαιρέσει πολλούς λογαριασμούς χρηστών για παραβίαση των πολιτικών του, απαγορεύοντας ακροδεξιές προσωπικότητες όπως ο Andrew Tate, ο Alex Jones, ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ωστόσο, ο ιστότοπος έγινε σύντομα ένα μέρος για δημοσίευση ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για στημένα αποτελέσματα στις εκλογές που έχασε ο Trump.

Δείτε επίσης: Η μητρική εταιρεία του Parler απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού

Λογαριασμοί με σβάστικες ως φωτογραφίες προφίλ και ρατσιστικές αναρτήσεις ήταν συνηθισμένα στο Parler, ενώ μέλη των Proud Boys, υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές και υπέρμαχοι της θεωρίας υπεροχής των λευκών βρήκαν ένα μέρος να εκφράσουν ανοιχτά τις ακραίες απόψεις τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση της πλατφόρμας για τη διοργάνωση της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, οδήγησαν στον αποκλεισμό της πλατφόρμας από μεγάλα καταστήματα εφαρμογών.

Parler επιστρέφει 2024

Εκείνη την εποχή, το Parler δεν είχε βασικά συστήματα εποπτείας περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι χρήστες δεν μπορούσαν να αναφέρουν ακατάλληλο περιεχόμενο ούτε υπήρχε η δυνατότητα κατάργησης χρηστών που παραβίαζαν τους όρους παροχής υπηρεσιών της εφαρμογής.

Τόσο η Apple όσο και η Google έδιωξαν το Parler από τα καταστήματά τους, ενώ η Amazon κινήθηκε για να αφαιρέσει τον ιστότοπο από την υπηρεσία web hosting της.

Η Apple επέτρεψε τελικά στην εταιρεία να επιστρέψει τον Απρίλιο του 2021 και η Google τον Σεπτέμβριο του 2022. Και οι δύο εταιρείες ανέφεραν βελτιώσεις στις μεθόδους ελέγχου περιεχομένου της εφαρμογής.

Ωστόσο, οι χρήστες του Parler είχαν μειωθεί πάρα πολύ.

Κανείς δεν πηγαίνει εκεί για διάλογο για συντηρητικές ιδέες“, τόνισε η αναλύτρια εθνικής ασφάλειας του CNN, Juliette Kayyem τον Οκτώβριο του 2022. “Πηγαίνουν εκεί για να βρουν το ίδιο μίσος“.

Δείτε επίσης: Πώς να βρείτε στο Mastodon τους Twitter followers και φίλους σας;

Τον Οκτώβριο του 2022, προκλήθηκε ακόμα περισσότερη συζήτηση γύρω από το Parler, όταν ο Kanye West ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε τον ιστότοπο, μετά την απομάκρυνσή του από το Twitter λόγω αντισημιτικών σχολίων. Ωστόσο, η συμφωνία κατέρρευσε γρήγορα.

Ωστόσο, και τώρα, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα για το Parler. Μπορεί να επιστρέψει το 2024 αλλά θα έχει ανταγωνιστές. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Elon Musk αγόρασε το Twitter και λίγο αργότερα το μετονόμασε σε X. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός έγκειται στο ότι ο δισεκατομμυριούχος έχει φέρει πίσω στην πλατφόρμα πολλές ακροδεξιές προσωπικότητες.

Επίσης, άλλες πλατφόρμες όπως οι Mastodon, Spill και Bluesky έχουν αποκτήσει περισσότερους χρήστες, λόγω της δυσαρέσκειας πολλών ανθρώπων με τον Elon Musk και το X.

Σχετικά με την επιστροφή του Parler, η Elise Pierotti είπε: “Ο πρωταρχικός μας στόχος με αυτήν την επανεκκίνηση είναι να επιστρέψουμε το Parler στο αρχικό του όραμα – μια αγορά ιδεών, ανοιχτή σε όλους“.

Δείτε επίσης: Το Twitter spinoff Bluesky φτάνει το 1 εκατομμύριο χρήστες

Γενικά, η επιτυχία ή αποτυχία της επανεκκίνησης του Parler θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, η ικανότητα της πλατφόρμας να διατηρήσει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών της θα είναι κρίσιμη. Αν δεν μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίσταση και κριτική.

Έπειτα, η πλατφόρμα θα πρέπει να προσφέρει μια ελκυστική και ευχάριστη εμπειρία στους χρήστες, για να διατηρήσει την υποστήριξή τους.

Η αντίδραση των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφημιστών θα επηρεάσει επίσης την επιτυχία του Parler. Αν οι διαφημιστές αποφύγουν την πλατφόρμα ή αν άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ανταγωνιστούν αποτελεσματικά το Parler, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την επανεμφάνισή του.

Τέλος, η πολιτική και η κοινή γνώμη θα παίξουν, επίσης, ρόλο. Αν η πλατφόρμα αντιμετωπίζει αντίσταση από την κοινή γνώμη ή αν το πολιτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για την ελευθερία του λόγου, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την επιτυχία της επανεκκίνησης του Parler.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS