ΑρχικήinetMastodon: Ραγδαία αύξηση χρηστών λόγω αγοράς του Twitter από Elon Musk

Mastodon: Ραγδαία αύξηση χρηστών λόγω αγοράς του Twitter από Elon Musk

Η πλατφόρμα Mastodon σημείωσε ραγδαία αύξηση των χρηστών από την ημέρα που ο Elon Musk έγινε ιδιοκτήτης του Twitter.

Mastodon χρήστες

Η δωρεάν, open-source, micro-blogging πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Mastodon έφτασε σε ένα νέο ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασε τους ένα εκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση.

Ο Eugen Rochko, ο δημιουργός του Mastodon, ανακοίνωσε χθες ότι η πλατφόρμα έχει σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη, με σχεδόν μισό εκατομμύριο νέους χρήστες να έχουν ενταχθεί από τις 27 Οκτωβρίου 2022. Αυτή η ραγδαία αύξηση των χρηστών φαίνεται να σχετίζεται με την αγορά του Twitter από τον Elon Musk.

Η πρόσφατη άνοδος των χρηστών του Mastodon οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν το Twitter και φαίνεται να επέλεξαν το Mastodon επειδή έχει παρόμοιο interface και social feed format.

Δείτε επίσης: Το Twitter θέλει να φέρει πίσω κάποιους απολυμένους υπαλλήλους

Το Mastodon σας επιτρέπει να δημοσιεύετε posts 500 χαρακτήρων σε μια ροή που είναι τοποθετημένη χρονολογικά. Τα posts ονομάζονται “toots“. Μπορείτε επίσης να επισημάνετε άλλους χρήστες (tag), να επιλέξετε πόσο ιδιωτικές ή δημόσιες θέλετε να είναι οι δημοσιεύσεις σας, να χρησιμοποιήσετε hashtags και πολλά άλλα.

Όπως είπαμε παραπάνω, η αύξηση των χρηστών του Mastodon οφείλεται στο ότι πολλοί χρήστες εγκαταλείπουν το Twitter εξαιτίας των νέων αλλαγών στην πολιτική επαλήθευσης λογαριασμών και στην πολιτική περί ελευθερίας του λόγου που αποφάσισε να επιβάλει ο νέος ιδιοκτήτης του, Elon Musk.

Twitter Elon Musk

Μετά τις νέες πολιτικές, η εταιρεία του Elon Musk είδε μια απότομη αύξηση της ρητορικής μίσους.

Όταν το Twitter ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να απολύσει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων του, το Mastodon είδε άλλο ένα τεράστιο κύμα χρηστών να μεταναστεύει στην πλατφόρμα του.

Mastodon: Ταχεία ανάπτυξη

Το Mastodon μοιάζει με το Twitter, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Βασίζεται σε ένα δίκτυο self-hosted servers (instances) που καθένας διαθέτει το δικό του σύνολο κανόνων, επιλογών απορρήτου και πολιτικών ελέγχου περιεχομένου.

Δείτε επίσης: Celebrities εγκαταλείπουν το Twitter λόγω Elon Musk

Το δίκτυο των μεμονωμένων διακομιστών ενώνεται κάτω από ένα δίκτυο συνυπάρχοντων instances  χάρη σε ένα σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του Mastodon από οποιονδήποτε διακομιστή να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Το Mastodon είναι decentralized, δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία και δεν λειτουργεί με σκοπό το κέρδος, έτσι δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να προωθούν υπηρεσίες ανεξάρτητα, αν το επιλέξουν.

Όπως στο Twitter, τα άμεσα μηνύματα που αποστέλλονται μεταξύ χρηστών σε έναν διακομιστή δεν είναι κρυπτογραφημένα και μπορούν να τα δουν οι διαχειριστές του εν λόγω διακομιστή. Συνεπώς, τα DM του Mastodon δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστολή προσωπικών ή ευαίσθητων πληροφοριών.

Mastodon Twitter

Από τις 27 Οκτωβρίου, 1.124 νέοι διακομιστές έχουν προστεθεί στο δίκτυο Mastodon για να καλωσορίσουν τους νέους χρήστες που επιθυμούν να ενταχθούν.

Παρόλο που η αύξηση των χρηστών είναι πολύ καλή για το Mastodon, έχει δημιουργήσει και προβλήματα καθώς έχουν υπερφορτωθεί τα συστήματά του. Αρκετοί χρήστες αναφέρουν λειτουργικά προβλήματα, όπως με την εφαρμογή για κινητά, τα μηνύματα επαλήθευσης δημιουργίας λογαριασμού, τη διαθεσιμότητα του διακομιστή και άλλα.

Δείτε επίσης: Υπάλληλος του Twitter κοιμάται στο πάτωμα του γραφείου λόγω των απαιτήσεων του Elon Musk

Καθώς το Twitter συνεχίζει να αλλάζει, ορισμένοι χρήστες θα εξερευνήσουν άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Mastodon.

Είναι αδύνατο να πούμε σε αυτό το σημείο αν η μετάβαση των χρηστών στο Mastodon θα διαρκέσει αρκετά για να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν μια εντελώς διαφορετική πλατφόρμα θα έρθει και θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Πάντως το Mastodon είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο Twitter, καθώς είναι φιλικό προς το χρήστη και επικεντρωμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ προσφέρει τις ίδιες λειτουργίες με το Twitter και ακόμα περισσότερες.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS