ΑρχικήsecurityΠαραβιάσεις δεδομένων: Μια τεράστια απειλή για τις επιχειρήσεις

Παραβιάσεις δεδομένων: Μια τεράστια απειλή για τις επιχειρήσεις

Η παραβίαση δεδομένων αφορά στη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, αποκάλυψη ή διανομή πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες σε κάποιο ψηφιακό μέσο, πράγμα που συνιστά παραβίαση της ασφάλειας των δεδομένων. Οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τη λήψη πληροφοριών όπως πιστωτικές κάρτες, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ιδιωτικές φωτογραφίες ακόμη και κωδικούς πρόσβασης. 

Ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία είναι πολύτιμη και αυτό προκαλεί μια συνεχή ανάγκη για βελτίωση της ασφαλείας και της προστασίας των δεδομένων. Ταυτόχρονα, οι απειλές αυξάνονται. 

Παραβιάσεις δεδομένων επιχειρήσεις

Ποιες είναι οι συνηθέστερες μέθοδοι εισβολής σε μεγάλες εταιρείες;

Οι εισβολείς χρησιμοποιούν συχνά την τεχνική του phishing για να εισέλθουν σε μεγάλες εταιρείες. Μέσω αποστολής παραπλανητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή δημιουργίας πλαστών ιστοσελίδων, προσπαθούν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες ή credentials από τους υπαλλήλους της εταιρείας.

Δείτε επίσης: Americold: Παραβίαση δεδομένων μετά από κακόβουλη επίθεση

Μια άλλη συνηθισμένη μέθοδος είναι η εκμετάλλευση των ευπαθειών στο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Οι εισβολείς αναζητούν αδυναμίες στο λογισμικό και εκμεταλλεύονται αυτές τις ευπάθειες για να εισβάλουν στα συστήματα της εταιρείας.

Επιπλέον, οι εισβολείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του brute force για να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας. Μέσω επαναλαμβανόμενων προσπαθειών, δοκιμάζουν διάφορους συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης μέχρι να βρουν τον σωστό.

Τέλος, οι εισβολείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν social engineering για να εισβάλουν σε μεγάλες εταιρείες. Μέσω παραπλανητικών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή να πείσουν τους υπαλλήλους να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα.

Παραβιάσεις δεδομένων: Ποια είναι τα δεδομένα που κλέβουν συνήθως οι hackers;

Ένα από τα πιο συχνά είδη δεδομένων που κλέβουν οι hackers από μεγάλες εταιρείες είναι οι προσωπικές πληροφορίες των πελατών. Αυτές περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και άλλες προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απάτες ή παραβίαση της ιδιωτικότητας των ατόμων.

Ένα άλλο είδος δεδομένων που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι πιστωτικές κάρτες και οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αριθμούς καρτών, ημερομηνίες λήξης και κωδικούς ασφαλείας, καθώς και σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες είναι στόχος για την κλοπή εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών. Αυτές περιλαμβάνουν εμπιστευτικά έγγραφα, σχέδια προϊόντων, ερευνητικά αποτελέσματα και άλλες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανταγωνιστές ή κακόβουλους επιτιθέμενους για να προκαλέσουν ζημιές στην εταιρεία.

Δείτε επίσης: Toyota: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει προσωπικά και οικονομικά στοιχεία

Τέλος, οι επιθέσεις στις μεγάλες εταιρείες μπορούν να έχουν ως στόχο την κλοπή ευαίσθητων τεχνολογικών πληροφοριών. Αυτές περιλαμβάνουν source codes, αλγορίθμους, σχέδια δικτύων και άλλες τεχνικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας της εταιρείας ή για να αναπτύξουν παρόμοιες τεχνολογίες.

Ποια είναι τα κύρια κίνητρα πίσω από τις παραβιάσεις δεδομένων;

Ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις διαρροής δεδομένων είναι το οικονομικό κέρδος. Οι επιτιθέμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως πιστωτικές κάρτες ή προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν οικονομικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση των δεδομένων σε μαύρη αγορά, τη διεξαγωγή απάτης ή την πραγματοποίηση ανεπιθύμητων συναλλαγών.

Ένα άλλο κίνητρο είναι η κατασκοπεία και η παρακολούθηση. Ορισμένες φορές, επιτιθέμενοι επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα για να αποκτήσουν πληροφορίες για εταιρείες ή άτομα.

Επιπλέον, η ανταγωνιστική κατασκοπεία μπορεί να αποτελεί κίνητρο για παραβιάσεις δεδομένων. Εταιρείες μπορεί να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά κλέβοντας πληροφορίες από τους ανταγωνιστές τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κλοπή εμπορικών μυστικών, την παραβίαση συμβάσεων ή την παρακολούθηση των κινήσεων των ανταγωνιστών.

Δείτε επίσης: Norton Healthcare: Η ransomware επίθεση του Μαΐου οδήγησε σε παραβίαση δεδομένων

Τέλος, ορισμένες επιθέσεις διαρροής δεδομένων μπορεί να έχουν πολιτικά κίνητρα. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να επιδιώκουν να επηρεάσουν πολιτικές διαδικασίες, να αποκτήσουν πληροφορίες για πολιτικούς αντιπάλους ή να προκαλέσουν αναταραχές στην κοινωνία.

Ποιες είναι οι συνέπειες των παραβιάσεων δεδομένων για τις μεγάλες εταιρείες;

Οι συνέπειες των παραβιάσεων δεδομένων για τις μεγάλες εταιρείες μπορούν να είναι σοβαρές και πολυδιάστατες. Καταρχάς, η επίθεση και η διαρροή δεδομένων μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία για την εταιρεία. Οι διαρροές δεδομένων μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης από τους πελάτες και τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία των μετοχών της εταιρείας και να υποστεί οικονομικές απώλειες. Επιπλέον, η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες, όπως αγωγές από πελάτες ή κυβερνητικούς φορείς, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.

Ακόμα, οι διαρροές δεδομένων μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη φήμη και το κύρος της εταιρείας. Όταν μια μεγάλη εταιρεία αποκαλύπτει ότι έχει υποστεί παραβίαση δεδομένων, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία και απογοήτευση στους πελάτες και τους επενδυτές της. Η εμπιστοσύνη του κοινού μπορεί να υπονομευθεί και να αποτελέσει πρόκληση για την εταιρεία να ανακτήσει την καλή της φήμη. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επιχείρηση και την ανταγωνιστικότητά της.

Επιπλέον, οι παραβιάσεις δεδομένων μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην εσωτερική λειτουργία της εταιρείας. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να απαιτήσει σημαντικούς πόρους και χρόνο, ενώ μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία της εταιρείας. Επιπλέον, οι διαρροές δεδομένων μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικές διαταραχές και αναστάτωση στους υπαλλήλους, που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους και την ατμόσφαιρα εργασίας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS