ΑρχικήsecurityFjordPhantom: Άνδρας έχασε 280.000 δολάρια λόγω του ιού Android

FjordPhantom: Άνδρας έχασε 280.000 δολάρια λόγω του ιού Android

Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι χρήστες του Android έχουν γίνει στόχος για τους επιτιθέμενους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ανοιχτή φύση της πλατφόρμας Android. Παρέχει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στις συσκευές τους, αλλά τους καθιστά επίσης ευάλωτους σε κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές. Πρόσφατα, ένας Ταϊλανδός έχασε περίπου 10 εκατομμύρια Ταϊλανδέζικα Μπατ (περίπου 280.000 δολάρια ΗΠΑ) από κυβερνοεγκληματίες που χρησιμοποίησαν το FjordPhantom. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτό είναι περίπου 4 φορές ο ετήσιος μισθός ενός μέσου Αμερικανού, σύμφωνα με την απογραφή του 2022.

Δείτε επίσης: FjordPhantom: Το Android malware χρησιμοποιεί εικονικοποίηση για να αποφύγει την ανίχνευση
FjordPhantom

Το malware FjordPhantom ανακαλύφθηκε αρχικά από την εταιρεία ασφαλείας Promon. Αυτό το malware προκαλεί χάος σε αρκετές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ, της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας. Η επίθεση ξεκινά όταν κάποιος στέλνει ένα μήνυμα ή ένα email σε κάποιον, ζητώντας του να κατεβάσει μια πραγματική τραπεζική εφαρμογή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα κόλπο: αφού γίνει η λήψη της εφαρμογής, αυτή εκτελείται σε ένα ειδικό εικονικό περιβάλλον που επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αναλάβουν τον έλεγχο. Αυτή η εικονικοποίηση τους βοηθά να έχουν την ίδια εφαρμογή να λειτουργεί για δύο άτομα σε μία συσκευή.

Δείτε ακόμα: Κινέζοι hackers στοχεύουν το Ουζμπεκιστάν και τη Νότια Κορέα με το SugarGh0st RAT

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν μια ειδική τεχνική εικονικοποίησης για να κάνουν την πλαστή εφαρμογή να λειτουργεί ακριβώς όπως η πραγματική. Αυτό σημαίνει ότι η πλαστή εφαρμογή μπορεί να τρέχει στο ίδιο τηλέφωνο με την πραγματική, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, χρησιμοποιούν την τεχνική του “hooking” για να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος του τηλεφώνου. Μέσω αυτού, τους επιτρέπεται να ελέγχουν τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ορισμένες εφαρμογές. Τελικά, οι επιτιθέμενοι καλούν ανθρώπους που έχουν κατεβάσει την πλαστή εφαρμογή και προσποιούνται ότι είναι από την τράπεζα. Προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους και να τους πείσουν να τους δώσουν τους κωδικούς τους ή να κάνουν συναλλαγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων από τους ανθρώπους, φυσικά.

Δεν υπάρχει ασφαλέστερη συμβουλή για να αποφύγετε εντελώς την κυβερνοεπίθεση FjordPhantom. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρίσκεστε σε πιο ασφαλή δρόμο. Για παράδειγμα, ενημερώνοντας το λογισμικό του τηλεφώνου. Η Google συχνά εκπέμπει ενημερώσεις ασφαλείας για τα Android τηλέφωνα. Μια άλλη κίνηση είναι να αποφεύγετε το άνοιγμα ύποπτων συνημμένων αρχείων ή το κλικ σε άγνωστους συνδέσμους. Όποτε είναι δυνατόν, ενεργοποιήσετε τη διπλή ταυτοποίηση για τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Μία ακόμα συμβουλή είναι να εμπιστεύεστε το Google Play Store ή άλλα κορυφαία καταστήματα εφαρμογών για την εγκατάσταση εφαρμογών.

Android

Δείτε επίσης: Android Auto: Ανακαλύψτε πώς να εξατομικεύσετε το UI του

Τα κύρια συμπτώματα μιας μόλυνσης από ιό σε μια Android συσκευή μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας: Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας μόλυνσης από ιό σε μια Android συσκευή είναι η απροσδόκητη αύξηση της κατανάλωσης μπαταρίας. Αν παρατηρείτε ότι η μπαταρία σας αδειάζει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, μπορεί να υπάρχει ένας ιός που εκτελεί διαδικασίες στο παρασκήνιο και καταναλώνει πόρους.
  2. Αυξημένη χρήση δεδομένων: Ένα άλλο συμπτωματικό σημάδι μιας μόλυνσης από ιό σε μια Android συσκευή είναι η αυξημένη χρήση δεδομένων. Αν παρατηρείτε ότι οι καταναλώσεις δεδομένων σας αυξήθηκαν χωρίς αιτία, μπορεί να υπάρχει ένας ιός που εκτελεί διαδικασίες στο παρασκήνιο και επικοινωνεί με το διαδίκτυο.
  3. Ανεπιθύμητες διαφημίσεις: Ένα ακόμα σημάδι μιας μόλυνσης από ιό σε μια Android συσκευή είναι η εμφάνιση ανεπιθύμητων διαφημίσεων. Αν παρατηρείτε ότι εμφανίζονται διαφημίσεις σε ανεπιθύμητες στιγμές ή σε μη σχετικές εφαρμογές, μπορεί να υπάρχει ένας ιός που εμφανίζει διαφημίσεις για να προσπαθήσει να σας παραπλανήσει ή να σας κάνει να κάνετε κλικ σε αυτές.
  4. Αλλαγές στις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις: Ένα άλλο σημάδι μόλυνσης από ιό σε μια Android συσκευή είναι οι αλλαγές στις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις σας. Αν παρατηρείτε ότι εγκαθίστανται νέες εφαρμογές χωρίς την άδειά σας ή αν παρατηρείτε αλλαγές στις ρυθμίσεις της συσκευής σας που δεν έχετε κάνει εσείς, μπορεί να υπάρχει ένας ιός που παρεμβαίνει στην λειτουργία της συσκευής σας.

Πηγή: androidheadlines

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS