ΑρχικήsecurityΠολιτικά κίνητρα πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες της ελβετικής κυβέρνησης

Πολιτικά κίνητρα πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες της ελβετικής κυβέρνησης

Οι Ρώσοι hacktivists“, οι οποίοι επιτέθηκαν σε ιστότοπους της ελβετικής κυβέρνησης την περασμένη άνοιξη, ιδίως κατά την περίοδο που ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο ελβετικό κοινοβούλιο, είχαν πολιτικά κινήτρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC).

Δείτε επίσης: Oldham Council: 10.000 κυβερνοεπιθέσεις καθημερινά

Πολιτικά κίνητρα

Η πρώτη κυβερνοεπίθεση τον Ιούνιο ακολούθησε μια απόφαση του Σώματος των Εκπροσώπων για τον Ομοσπονδιακό Νόμο περί Πολεμικού Υλικού. Το Σώμα των Αντιπροσώπων επιθυμούσε να εξουσιοδοτήσει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού που αγοράστηκε στην Ελβετία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ως απάντηση, Ρώσοι “χάκτιβιστές” εξαπέλυσαν επίθεση κατά της ιστοσελίδας του κοινοβουλίου, με σκοπό να την υπερφορτώσουν με αιτήματα και να την καταστήσουν μη διαθέσιμη για τους χρήστες, αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Ασφαλείας των Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), στην εξαμηνιαία του έκθεση.

Ο λόγος που προκάλεσε τη δεύτερη επίθεση τον Ιούνιο ήταν η ανακοίνωση της εικονικής ομιλίας του Ζελένσκι στο Ελβετικό κοινοβούλιο. Οι χάκερς διεύρυναν τους στόχους τους: ορισμένες ιστοσελίδες της ομοσπονδιακής διοίκησης, πρώην ομοσπονδιακά όργανα όπως οι Ελβετικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι και η Ελβετική Ταχυδρομική Υπηρεσία, μεγάλες εταιρείες, τράπεζες, αρκετά αεροδρόμια και πόλεις επλήγησαν στις 12 Ιουνίου ή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Συνολικά, ο αριθμός των αναφορών για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων αυξήθηκε κατά περίπου 2.000 στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας πάνω από 19.000, όπως αναφέρει το NCSC στην έκθεσή του. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν να αφορούν απάτες σε διάφορες μορφές.

Δείτε ακόμα: Generative AI: Θα προκαλέσει “καταστροφικές” κυβερνοεπιθέσεις;

Σε αυτήν την κατηγορία, οι πιο συχνές αναφορές (30%) αφορούν απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα, που υποτίθεται ότι στάλθηκαν από ελβετική ή ξένη αρχή και κατηγορούν τον παραλήπτη για τη διάπραξη αδικήματος. Το NCSC σημειώνει επίσης ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε αυξανόμενα για απάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023.

κυβερνοεπιθέσεις

Το Phishing είναι η δεύτερη πιο συχνή αναφερόμενη κυβερνοεπίθεση, αντιπροσωπεύοντας έναν στους πέντε αναφερόμενους. Αυτή η τεχνική, με την οποία εγκληματίες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμπιστευτικά δεδομένα των χρηστών, έχει αυξηθεί κατά 40% μέσα σε ένα έτος. Μια έκρηξη επιθέσεων phishing σημειώθηκε κατά την αρχή του έτους εναντίον πελατών της εφαρμογής ταξιδίων Swisspass.

Ο αριθμός των γνωστών περιστατικών ransomware (64) παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 (76) στην Ελβετία. Αντίθετα με το προηγούμενο έτος, επηρεάστηκαν επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες. Αυτή η μορφή επίθεσης, η οποία καθιστά τα δεδομένα αχρησιμοποίητα λόγω κρυπτογράφησης, προκαλεί όχι μόνο προσωρινές διακοπές στη λειτουργία αλλά και την πιθανή δημοσίευση κλεμμένων δεδομένων.

Δείτε επίσης: Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται καθώς οι χάκερς απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ

Τα πιο συνηθισμένα πολιτικά κίνητροι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις είναι η προσπάθεια επιρροής σε εκλογικές διαδικασίες. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να είναι κράτη ή ομάδες που επιδιώκουν να αλλάξουν το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη ή παραβιάζοντας τα συστήματα ψηφοφορίας.

Ένας άλλος συνηθισμένος πολιτικός λόγος για κυβερνοεπιθέσεις είναι η προσπάθεια να αποκτηθούν πληροφορίες ή να παραβιαστούν τα συστήματα επικοινωνίας των αντιπάλων κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει για να αποκτηθούν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτική επιρροή ή για να προκαλείται αναταραχή και αναστάτωση στην εσωτερική πολιτική των εχθρικών κρατών.

Επιπλέον, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να γίνονται για να προκαλέσουν οικονομική αναταραχή σε άλλες χώρες ή για να προκαλέσουν απώλειες σε επιχειρήσεις που έχουν στρατηγική σημασία για ένα κράτος. Αυτό μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθεί η οικονομία ή η επιρροή ενός αντιπάλου κράτους.

Τέλος, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να εξυπηρετούν και άλλους πολιτικούς σκοπούς, όπως η προπαγάνδα ή η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών ατζέντων. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να προσπαθούν να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων πολιτικών στόχων.

Πηγή: swissinfo

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS