ΑρχικήyoutubeΚίνα: Ένα βήμα πιο κοντά στο δίκτυο 6G και το δορυφορικό Internet

Κίνα: Ένα βήμα πιο κοντά στο δίκτυο 6G και το δορυφορικό Internet

Η Κίνα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη του δικτύου 6G χάρη σε μια νέα συσκευή που δημιούργησε.

Όταν είναι τοποθετημένη σε δορυφόρο, η συσκευή μπορεί να περάσει σήματα φωτός από μια θέση σε μια άλλη, χωρίς να τα μετατρέψει σε ηλεκτρικά σήματα, λειτουργώντας λίγο πολύ σαν καθρέφτης. Σύμφωνα με το Xian Institute of Optics and Precision Mechanics, έχει ήδη γίνει μια επιτυχημένη δοκιμή στο διάστημα.

Η ομάδα των επιστημόνων έχει αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία στην ανάπτυξη της συσκευής για να βελτιώσει την ικανότητα, την ευελιξία και την ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών. Ο εξοπλισμός, ο οποίος ονομάζεται “spaceborne optical switching technology“, στάλθηκε σε τροχιά, μέσω ενός κινεζικού πυραύλου τον Αύγουστο. Κατά τη λήψη, οι πληροφορίες εικόνας που μεταφέρονταν παρέμειναν άθικτες χωρίς απώλεια δεδομένων.

Τα Switches είναι ένα βασικό στοιχείο στα δίκτυα επικοινωνίας, αφού είναι υπεύθυνα για τη διανομή δεδομένων σε μια συγκεκριμένη γραμμή. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης, για παράδειγμα, τα switches διασφαλίζουν ότι η κλήση δρομολογείται στον σωστό παραλήπτη.

Δείτε επίσης: Starlink: Βίντεο δείχνει το τεράστιο δίκτυο δορυφόρων και κάποιοι ανησυχούν!

Οι παραδοσιακές συσκευές switching συνήθως περιλαμβάνουν τη μετατροπή light signals σε ψηφιακά ή προσομοιωμένα δεδομένα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια ως μεσολαβητή. Ωστόσο, η νέα συσκευή της Κίνας δεν λειτουργεί έτσι.

δίκτυο 6G Κίνα
Κίνα: Ένα βήμα πιο κοντά στο δίκτυο 6G μετά τη δοκιμή νέας δορυφορικής τεχνολογίας

Σύμφωνα με έναν επιστήμονα, το optical approach που χρησιμοποιείται έναντι της συμβατικής μεθόδου φωτονίου-ηλεκτρονίου-φωτονίου, θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την ταχύτητα και την ικανότητα ανταλλαγής δεδομένων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε επίσης να μειώσει το κόστος κατασκευής ειδικών εγκαταστάσεων switching.

Σύμφωνα με ένα περσινό δημοσίευμα από μέλη της ερευνητικής ομάδας, η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει switching capacity 40 gigabit ανά δευτερόλεπτο, μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την παραδοσιακή τεχνολογία switching.

Τεχνολογικές εξελίξεις όπως το satellite remote sensing, οι υπερυπολογιστές που περιλαμβάνουν δεδομένα μεγάλου όγκου και η mobile επικοινωνία 5G οδήγησαν όλα σε μια αυξανόμενη ζήτηση για μεταδόσεις πληροφοριών με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και μεγάλο capacity.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μελλοντικά δίκτυα δεδομένων θα συνδέουν τις επίγειες επικοινωνίες με τους δορυφόρους.

Το δίκτυο επικοινωνίας επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του 6G, θα υπερβεί τις επίγειες συνδέσεις, θα είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που περιλαμβάνει δορυφορικούς κόμβους“, είπε ο επιστήμονας.

Εν τω μεταξύ, η εργασία που δημοσιεύτηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδας έλεγε: “Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δορυφορικό Διαδίκτυο“, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παρέχει παγκόσμια κάλυψη και υπηρεσίες χαμηλής καθυστέρησης, προσβάσιμες ακόμη και σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Δείτε επίσης: Amazon Project Kuiper: Ο ανταγωνιστής του Starlink εκτόξευσε δορυφόρους

Παραδοσιακά, οι συνδέσεις δορυφόρου-εδάφους βασίζονται κυρίως στην τεχνολογία μικροκυμάτων, αλλά η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι περιορισμένη λόγω του περιορισμένου εύρους συχνοτήτων μικροκυμάτων.

Ωστόσο, η χρήση lasers ως φορείς δεδομένων – γνωστή ως “optical communication” – έχει αναπτυχθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Τα lasers έχουν πολύ ευρύτερο φάσμα, με το εύρος ζώνης να φτάνει πιθανώς αρκετές εκατοντάδες gigahertz, επομένως είναι ικανά να συσκευάζουν περισσότερα δεδομένα σε κάθε μετάδοση.

Μέχρι στιγμής, ο Elon Musk με την δορυφορική υπηρεσία Internet, Starlink, έχει αναπτύξει optical communication για διαδορυφορική μεταφορά δεδομένων.

Κίνα: Ένα βήμα πιο κοντά στο δίκτυο 6G μετά τη δοκιμή νέας δορυφορικής τεχνολογίας

Όταν η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, θα είναι πρόκληση για τις συμβατικές εγκαταστάσεις switching να επεξεργάζονται περισσότερα από 100 gigabyte ανά δευτερόλεπτο, λόγω της συμφόρησης χωρητικότητας, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Έτσι, για να προσαρμοστούμε στις αυξανόμενες ταχύτητες, η ανάπτυξη ενός πιο προηγμένου συστήματος optical exchange είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διαστρικές συνδέσεις, καθώς το optical switching θα ήταν πιο αποτελεσματικό, γρήγορο, συμπαγές και φθηνό“, είπε ο επιστήμονας.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για να καταστεί μια τέτοια τεχνολογία πραγματικά πρακτική.

Ο Huang Tao, γενικός διευθυντής μιας εταιρείας επικοινωνίας με έδρα τη Guangzhou, είπε ότι το δορυφορικό διαδίκτυο της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του “spaceborne optical switching technology”, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα συστήματα των ΗΠΑ, καθώς ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα και υλικά κυριαρχούνται από αμερικανικές οντότητες.

Δείτε επίσης: Apple: Το Emergency SOS μέσω δορυφόρου έρχεται σε Ισπανία και Ελβετία

Καθώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο διάστημα, πολλά εξαρτήματα αυτής της νέας συσκευής πρέπει να δοκιμαστούν πολύ προσεκτικά για να βεβαιωθούμε για την απόδοσή της“, είπε ο επιστήμονας.

Η Κίνα θέλει να μπει δυναμικά στον αγώνα του δορυφορικού Internet και να χτυπήσει τη Starlink αλλά και το Project Kuiper της Amazon που, επίσης, έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει τη δική της αντίστοιχη τεχνολογία. Όσον αφορά, στο δίκτυο 6G, θα είναι η επόμενη φάση της ασύρματης τεχνολογίας, που θα ενσωματώνει νέες προσεγγίσεις όπως υπολογιστικά συστήματα αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη. Οι ειδικοί ετοιμάζουν ήδη τις νέες τεχνολογίες που υπόσχονται δραστική μείωση των καθυστερήσεων μετάδοσης δεδομένων και εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Πηγή: pdf.defence.pk

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS