ΑρχικήsecurityGoogle: Τα passkeys γίνονται η default επιλογή σύνδεσης σε προσωπικά accounts

Google: Τα passkeys γίνονται η default επιλογή σύνδεσης σε προσωπικά accounts

Η Google ανακοίνωσε ότι τα passkeys είναι πλέον η προεπιλεγμένη επιλογή σύνδεσης για όλους τους προσωπικούς λογαριασμούς Google, σε όλες τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες της εταιρείας.

Μετά την ρύθμιση ενός passkey που συνδέεται με τη συσκευή τους, οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν στα Google accounts χωρίς να εισάγουν κωδικό πρόσβασης ή να χρησιμοποιήσουν την Διπλή Επαλήθευση (2SV) κατά την σύνδεση.

Google passkeys

Το Passkey είναι ένα σχετικά νέο σύστημα ελέγχου ταυτότητας που έχει αρχίσει να αντικαθιστά τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Οι προσπάθειες για ένα ασφαλές μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά άρχισαν να αποδίδουν καρπούς πρόσφατα.

Τα passkeys επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε ιστότοπους και υπηρεσίες χωρίς να πληκτρολογούν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη, αυτή η μέθοδος δεν είναι ακριβώς ίδια με την τρέχουσα τεχνολογία σύνδεσης που συμπληρώνει αυτόματα τα πλαίσια σύνδεσης χρησιμοποιώντας αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα. Η τεχνολογία δημιουργεί ένα ζεύγος cryptographic key (ένα public και ένα private), που συσχετίζεται με τον λογαριασμό ενός χρήστη. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία passkeys χρησιμοποιούν το public key για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα ενός ατόμου ταιριάζοντάς το με το private key, που διατηρείται στη συσκευή του χρήστη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το feedback από τους χρήστες σχετικά με τα passkeys ήταν θετικό και έτσι η Google αποφάσισε να τα προσφέρει ως την προεπιλεγμένη επιλογή για τη σύνδεση στα Google accounts.

Δείτε επίσης: Η Nintendo υποστηρίζει πλέον την είσοδο με “Passkeys”

Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, θα αρχίσετε να βλέπετε μηνύματα για τη δημιουργία και χρήση passkeys, απλοποιώντας τις μελλοντικές συνδέσεις σας. Σημαίνει, επίσης, ότι θα δείτε την επιλογή “skip password when possible” ενεργοποιημένη στις ρυθμίσεις του Λογαριασμού σας στη Google“.

Για να δημιουργήσετε ένα passkey, συνδεθείτε στο Google account σας και κάντε κλικ στο κουμπί “Get passkeys“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα passkeys συνδέονται με συγκεκριμένες συσκευές (π.χ. υπολογιστές, tablets και smartphones), στις οποίες έχουν καταχωρηθεί με έναν λογαριασμό.

Σύμφωνα με τη Google, τα passkeys στα accounts, προσφέρουν μια πιο ασφαλή και βολική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης και επιτρέπουν τη χρήση βιομετρικών αισθητήρων, όπως σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώριση προσώπου, μαζί με PIN, hardware security keys ή μοτίβα κλειδώματος οθόνης. Έτσι, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους, διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές.

Δείτε επίσης: GitHub passkeys: Διαθέσιμα για σύνδεση χωρίς κωδικό

Η χρήση passkeys μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων και προσφέρει προστασία έναντι phishing επιθέσεων. Επίσης, δεν χρειάζεται να θυμάστε και να διαχειρίζεστε κωδικούς πρόσβασης.

Σύμφωνα με τη Google, τα passkeys αποθηκεύονται με ασφάλεια και συγχρονίζονται στο cloud. Αυτή η λειτουργικότητα είναι συμβατή με όλους τους βασικούς browser και OS, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, iOS και ChromeOS.

Δείτε επίσης: Το 1Password επεκτείνει την υποστήριξη Passkey στα mobile apps

Απομάκρυνση από τους κωδικούς πρόσβασης

Η εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει την υποστήριξη για είσοδο χωρίς κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς Google, τον Μάιο. Επίσης, είχε εισαγάγει την υποστήριξη για passkeys στο λειτουργικό σύστημα Android και στον Chrome τον Οκτώβριο του 2022.

Τον Μάιο του 2022, η Microsoft, η Apple και η Google αποκάλυψαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τα passkeys, ως ένα καθολικό πρότυπο για συνδέσεις χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS