ΑρχικήHow ToΠώς να ενεργοποιήσετε κρυφές λειτουργίες των Windows 11

Πώς να ενεργοποιήσετε κρυφές λειτουργίες των Windows 11

Η Microsoft αποκάλυψε κατά λάθος ένα εσωτερικό εργαλείο “StagingTool” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση κρυφών λειτουργιών ή Moments στα Windows 11.

Δείτε επίσης: Windows 11: Βελτίωση ρυθμού ανανέωσης

Κατά την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών, η Microsoft τα προσθέτει στις δημόσιες εκδόσεις προεπισκόπησης των Windows σε μια κρυφή και απενεργοποιημένη κατάσταση. Αυτά τα χαρακτηριστικά, ή Moments, μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν θέλουν να εκτελέσουν δημόσιες δοκιμές A/B ή εσωτερικές δοκιμές.

Εδώ και χρόνια, οι λάτρεις των Windows αναζητούν κρυφά χαρακτηριστικά στις νέες εκδόσεις προεπισκόπησης Insider και χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία τρίτων, όπως το ViveTool, για να μπορέσουν να ρίξουν μια κρυφή ματιά σε αυτά που έρχονται στο μέλλον.

Τώρα, η Microsoft αποκάλυψε το δικό της εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση αυτών των κρυφών χαρακτηριστικών.

Η Microsoft αποκαλύπτει κατά λάθος το StagingTool

Όπως ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον ερευνητή των Windows XenoPanther, η Microsoft διαθέτει ένα βοηθητικό πρόγραμμα για την ενεργοποίηση κρυφών χαρακτηριστικών ανάπτυξης στα Windows 11 που ονομάζεται “StagingTool”.

Ενώ το εργαλείο χρησιμοποιούνταν προηγουμένως μόνο εσωτερικά, η Microsoft αποκάλυψε κατά λάθος την ύπαρξή του σε μια αναζήτηση του Feedback Hub κατά τη διάρκεια του Bug Bash του Αυγούστου 2023, μιας εκδήλωσης που διοργανώνει η Microsoft για να βρει τα περισσότερα σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα.

Σε αυτή την αναζήτηση, η Microsoft ήθελε οι χρήστες στην Κίνα να δοκιμάσουν μια νέα λειτουργία σύνδεσης χωρίς κωδικό πρόσβασης και προσέφερε οδηγίες για τη χρήση και τη λήψη του StagingTool.exe για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία.

Windows 11: Ερώτηση για το Feedback Hub που αποκαλύπτει κατά λάθος το link στο StagingTool
Ερώτηση για το Feedback Hub που αποκαλύπτει κατά λάθος το link στο StagingTool

Ενώ η Microsoft έχει έκτοτε καταστήσει το εργαλείο μη διαθέσιμο, έχει πλέον διαδοθεί ευρέως μεταξύ των enthusiasts των Windows, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν ένα εγκεκριμένο από τη Microsoft εργαλείο για να ενεργοποιήσουν κρυφές λειτουργίες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Windows StagingTool για να ενεργοποιήσετε κρυφές λειτουργίες

Το StagingTool της Microsoft είναι ένα πρόγραμμα γραμμής εντολών που σας επιτρέπει να ενεργοποιείτε κρυφές λειτουργίες, γνωστές και ως Moment features, στα Windows 11.

Για να ενεργοποιήσετε ένα κρυφό χαρακτηριστικό, πρέπει να γνωρίζετε το αριθμητικό ID του χαρακτηριστικού, το οποίο χρησιμοποιούν εσωτερικά οι προγραμματιστές της Microsoft.

Ωστόσο, είναι δυνατό να βρείτε νέα ID χαρακτηριστικών και το σχετικό τους όνομα με τη σάρωση των συμβόλων εντοπισμού σφαλμάτων των Windows 11 (PDB) που κυκλοφορούν μαζί με τις νέες προεπισκοπήσεις. Ένα εργαλείο που ονομάζεται ViVeTool GUI Feature Scanner μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εύρεση νέων IDs χαρακτηριστικών σε builds προεπισκόπησης.

Μόλις έχετε ένα ID χαρακτηριστικού για ένα κρυφό χαρακτηριστικό που θέλετε να δοκιμάσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το StagingTool της Microsoft για να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε.

Για να χρησιμοποιήσετε το StagingTool, θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή, οπότε το εργαλείο πρέπει να εκτελεστεί από μια γραμμή εντολών σε μια κονσόλα, όπως το Command Prompt ή το Windows Terminal.

Πρόταση: Windows 11 KB5028254 update: Διορθώνει 27 bugs

Το StagingTool περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο αρχείο βοήθειας που μπορεί να εμφανιστεί εισάγοντας την εντολή StagingTool.exe /?, η οποία εμφανίζει το ακόλουθο κείμενο βοήθειας:

[StagingTool.exe] Controls the feature configurations for this device

       Usage: StagingTool.exe [/enable  <featureId>]
                              [/disable <featureId>]
                              [/query   [featureId]]
                              [/reset   <featureId>]
                              [/testmode]
                              [/setvariant <featureId> <variantId> [payload]]
                              [/serialize]
                              [/setlkg]
                              [/restorelkg]
                              [/trace <featureId1> [<featureId2> ... <featureIdN>]]
                              [/setbootconfigs <jsonFile> <registryPath>]
       /enable          Enable the specified feature
       /disable         Disable the specified feature
       /query           Query the specified feature (or all features, if featureId is omitted) for enablement and variant information
         /v                 Optional parameter to also print ImageDefault and ImageOverride features
       /reset           Reset the specified feature to its default state
         <featureId>        Specifies a feature by its feature Id
                            Example: Enable features with Id 1
                                StagingTool.exe /enable 1

       /testmode        Used in conjunction with /enable /disable /reset
                        Applied feature configs will revert after reboot

       /telemetry       Used in conjunction with /enable /disable /reset
                        Enables sending additional telemetry

       /setvariant      Select a feature variant to use (note: the feature must be
                        enabled for variants to be expressed). Use /query to list configured variants.

         <featureId>        Specifies a feature by its feature Id
         <variantId>        Specifies a feature variant by id.
         [payload]          (Optional) Unsigned int payload for the variant (for variants that support                                                                          fixed payload)

       /serialize       Rather than apply changes to the local machine, use this option to print out (in                    reg.exe/hex format) a new config with all of the requested changes. This can be used for offline                     updates to VHDs prior to first boot.

       /setlkg          Set Boot time feature override states as LKG Configurations
       /restorelkg      Restore Boot time LKG configurations states Feature Configurations
       /trace           Realtime ETW trace for the specified feature(s) usage in code
                        E.g. enable trace for the feature with ID 1235441:
                        StagingTool.exe /trace 1235441

       /?                Show command usage

Πριν συνεχίσετε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πειραματικές, υπό ανάπτυξη λειτουργίες που ενδέχεται να προκαλέσουν αστάθεια του συστήματος στα Windows 11. Επομένως, συνιστάται να δοκιμάσετε αυτές τις λειτουργίες σε μια εικονική μηχανή για να μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε σε ένα προηγούμενο στιγμιότυπο εάν κάτι πάει στραβά.

Με την προειδοποίηση αυτή κοινή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή StagingTool.exe /query για να δείτε μια λίστα με τα διαθέσιμα ID χαρακτηριστικών. Ωστόσο, αυτή η εντολή θα παραθέσει μόνο τους αριθμούς ID χαρακτηριστικών και έναν εσωτερικό σύνδεσμο της Microsoft για πληροφορίες σχετικά με το πείραμα, κάτι που δεν είναι πολύ χρήσιμο.

Χρήση του StagingTool για την αναζήτηση IDs χαρακτηριστικών

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τι σημαίνει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ID, μπορείτε να ακολουθήσετε τους enthusiasts των Windows στο Twitter, οι οποίοι μερικές φορές μοιράζονται νέες κρυφές λειτουργίες. Μερικοί προτεινόμενοι για να ακολουθήσετε είναι οι Albacore, XenoPanther, Rafael Rivera και PhantomOcean3.

Για να ενεργοποιήσετε μια κρυφή λειτουργία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή StagingTool.exe /enable <ID χαρακτηριστικού>. Για παράδειγμα, για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό ID 33001637, θα χρησιμοποιήσετε την εντολή StagingTool.exe /enable 33001637 από μια γραμμή εντολών.

Για να απενεργοποιήσετε ένα χαρακτηριστικό, θα χρησιμοποιήσετε την εντολή StagingTool.exe /disable <ID χαρακτηριστικού>. Για παράδειγμα, StagingTool.exe /disable 33001637.

Επομένως, αν ενεργοποιήσετε μια κρυφή λειτουργία και διαπιστώσετε ότι αυτή διακόπτει κάτι στα Windows 11, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε για να επιλύσετε τη σύγκρουση.

Για ορισμένα χαρακτηριστικά, πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση των Windows 11 μετά την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση ενός νέου χαρακτηριστικού.

Πολλές άλλες εντολές του StagingTool προορίζονται για πιο προχωρημένη χρήση, πιθανώς ενεργοποιώντας παραλλαγές χαρακτηριστικών, συγκεκριμένα payloads ή τηλεμετρία.

Δύο ενδιαφέρουσες εντολές είναι τα ορίσματα της γραμμής εντολών /serialize και /trace.

Η επιλογή trace θα πραγματοποιήσει εντοπισμό σφαλμάτων σε ένα ενεργοποιημένο χαρακτηριστικό με χρήση του Event Tracing for Windows (ETW), ενώ η επιλογή serialize θα δημιουργήσει μια νέα ρύθμιση παραμέτρων για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση χαρακτηριστικών μέσω του μητρώου ως ενημερώσεις χωρίς σύνδεση σε VHD.

Σειριακή ρύθμιση παραμέτρων για την ενεργοποίηση της λειτουργίας σε VHDs

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις προηγμένες λειτουργίες προορίζονται για εσωτερική χρήση από τη Microsoft και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται.

Το παιχνίδι με αυτά τα εργαλεία για τη δοκιμή κρυφών λειτουργιών μπορεί να είναι διασκεδαστικό για τους λάτρεις των Windows, αλλά όπως προαναφέρθηκε, μπορεί επίσης να προκαλέσει αστάθεια στο λειτουργικό σύστημα.

Επομένως, δεν συνιστάται η χρήση του ViveTool ή του StagingTool στον κύριο υπολογιστή σας με Windows 11. Αντ’ αυτού, παίξτε μαζί τους σε εγκαταστάσεις που μπορείτε να επανεγκαταστήσετε ή να επαναφέρετε.

Διαβάστε επίσης: Windows 11: Η ενημέρωση 23H2 θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο

πηγή πληροφοριών:bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS