ΑρχικήinetΟ Elon Musk θέλει να φτιάξει το δικό του AI chatbot, το...

Ο Elon Musk θέλει να φτιάξει το δικό του AI chatbot, το TruthGPT

Ο Elon Musk ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News ότι θέλει να κατασκευάσει ένα δικό του AI chatbot, το TruthGPT. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα είναι ένα “maximum truth-seeking AI“. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε ίσως να το πούμε “μέγιστη τεχνητή νοημοσύνη που αναζητά την αλήθεια“. Στόχος του Elon Musk με το TruthGPT είναι να ανταγωνιστεί το δημοφιλές ChatGPT.

Elon Musk TruthGPT

Ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα επιλογή, ξεχωριστή από αυτή που προσφέρουν οι OpenAI και Google. Στόχος του είναι να επιτύχει “περισσότερο καλό παρά κακό“.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Αγόρασε GPUs για project AI της Twitter

Θα ξεκινήσω κάτι που το ονομάζω TruthGPT ή maximum truth-seeking AI, το οποίο θα προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος. Και νομίζω ότι αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος δρόμος για την ασφάλεια με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται για την κατανόηση του σύμπαντος είναι απίθανο να εξολοθρεύσει τους ανθρώπους επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος“, είπε ο Elon Musk κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Σε κάποιο σημείο του λόγου του, ο Musk υπήρξε επικριτικός με την OpenAI λέγοντας ότι ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του οργανισμού, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν πλέον κάνει καλό. Ο Elon Musk ίδρυσε την OpenAI το 2015 μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Sam Altman και άλλους, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018. Ο αναφερόμενος λόγος εκείνη την εποχή ήταν η αποφυγή πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων με την Tesla, αλλά ο Musk αργότερα είπε ότι ένας άλλος λόγος ήταν ότι “δεν συμφωνούσε με μερικά από αυτά που ήθελε να κάνει η ομάδα του OpenAI“.

Δείτε επίσης: ChatGPT: Τελικά, αποτελεί κίνδυνο για το απόρρητο;

Κατηγόρησε επίσης την OpenAI ότι εκπαιδεύει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ως politically correct, κάτι που θεωρεί ότι δεν βοηθάει στην ανάδειξη της αλήθειας.

Προηγουμένως, ο δισεκατομμυριούχος είχε κατηγορήσει την εταιρεία για το ότι έγινε “closed sourced” και “ελεγχόμενη ουσιαστικά από τη Microsoft” σε ένα tweet τον Φεβρουάριο.

ChatGPT

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Elon Musk εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη γενικά, τονίζοντας ότι είναι πολύ ισχυρή για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη ή ακόμα και να προκαλέσει “πολιτιστική καταστροφή”. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX και του Twitter μιλάει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο μήνα, ο ήταν ένας από τους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που ζητούσε να σταματήσει η ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε επίσης: Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT στην Ιταλία

Ωστόσο, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θέλει να φτιάξει το δικό του AI chatbot, το TruthGPT. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Musk θέλει να δημιουργήσει ένα Large Language Model (LLM) που θα ανταγωνίζεται τις προσφορές των OpenAI και Google ή αν θέλει να πιέσει για έρευνα σε άλλους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η δικαιοσύνη στα μοντέλα εκπαίδευσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το TruthGPT μπορεί να είναι ένα προσωρινό όνομα, καθώς η OpenAI έχει υποβάλει αίτηση για εμπορικό σήμα για τον όρο “GPT”.

Πηγή: techcrunch.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS