Τα δημόσια σχολεία του Σιάτλ (Seattle Public Schools) ανέλαβαν δραστικά μέτρα, καταθέτοντας αγωγή 91 σελίδων κατά των τεχνολογικών κολοσσών που βρίσκονται πίσω από το TikTok, το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Snapchat. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες αυτές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα “ψυχικής κρίσης” μεταξύ των νέων, εκμεταλλευόμενες τον εθισμό που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την ανησυχητική αύξηση συμπτωμάτων, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι σκέψεις αυτο-τραυματισμού.
“Η ανάπτυξη των κατηγορουμένων είναι προϊόν επιλογών που έκαναν για να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν τις πλατφόρμες τους με τρόπους που εκμεταλλεύονται την ψυχολογία και τη νευροφυσιολογία των χρηστών τους για να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες τους“, αναφέρει η καταγγελία. Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί επιτυχώς τους ευάλωτους εγκεφάλους της νεολαίας και κάνουν εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα να εθίζονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Σε όσους εργάζονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων απαγορεύεται η χρήση του TikTok
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι χρήστες εκτίθενται σε επιβλαβές και ανησυχητικό περιεχόμενο, όπως ακραία πλάνα δίαιτας, προώθηση αυτοτραυματισμού και άλλα. Μεταξύ 2009 και 2019, περισσότεροι μαθητές (αύξηση 30%) ανέφεραν ότι αισθάνονταν “τόσο λυπημένοι ή απελπισμένοι… για δύο ή περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να κάνουν κάποιες συνήθεις δραστηριότητες“.
Ghost: Εξάρθρωση της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών
Υπήρχαν Κάποια Στιγμή Δακτύλιοι γύρω από τη Γη;
AI κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό των ατυχημάτων
Η καταγγελία των σχολείων του Σιάτλ αναφέρει επίσης ότι οι πρακτικές των κατηγορουμένων ήταν ένας ουσιαστικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας κρίσης ψυχικής υγείας των νέων, η οποία οδηγεί σε όλο και υψηλότερα ποσοστά νέων που αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη, σκέψεις αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας. Ο αριθμός των παιδιών που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνεται σταθερά από το 2010, και μέχρι το 2018 η αυτοκτονία έγινε η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τους νέους.
Δείτε επίσης: Τα πιο επικίνδυνα social media challenges και οι τραγικές συνέπειές τους!
Τα παραπάνω οδηγούν, επίσης, σε μείωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι λιγότερο πιθανό να προσέλθουν στα μαθήματα και να είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση ναρκωτικών ή στη συμμετοχή σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτό κατ’ επέκταση, εμποδίζει τη σχολική περιφέρεια Seattle Public Schools να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενότητα 230 του νόμου Communications Decency Act των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι υπεύθυνες για περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τρίτα μέρη. Ωστόσο, η αγωγή ισχυρίζεται ότι η διάταξη δεν προστατεύει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων για τη σύσταση, τη διανομή και την προώθηση περιεχομένου “με τρόπο που προκαλεί βλάβη“.
Οι εταιρείες έχουν απαντήσει μέσω εκπροσώπων και στελεχών σχετικά με την αγωγή των σχολείων, υπερασπιζόμενες τις πλατφόρμες τους.
“Έχουμε επενδύσει πολλά στη δημιουργία ασφαλών εμπειριών για τα παιδιά στις πλατφόρμες μας και έχουμε εισαγάγει ισχυρές προστασίες και αποκλειστικές λειτουργίες για να δώσουμε προτεραιότητα στην ευημερία τους“, δήλωσε στο Axios εκπρόσωπος της Google. “Για παράδειγμα, μέσω του Family Link, παρέχουμε στους γονείς τη δυνατότητα να ορίζουν υπενθυμίσεις, να περιορίζουν τον χρόνο χρήσης και να αποκλείουν συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου σε εποπτευόμενες συσκευές“.
Δείτε επίσης: Hive Social: Μάθετε τα πάντα για τη social media πλατφόρμα
Στέλεχος της Meta είπε σχετικά με την αγωγή: “Έχουμε αναπτύξει περισσότερα από 30 εργαλεία για την υποστήριξη των εφήβων και των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων εποπτείας που επιτρέπουν στους γονείς να περιορίζουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι έφηβοί τους στο Instagram και τεχνολογία επαλήθευσης ηλικίας που βοηθά τους εφήβους να έχουν εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία τους. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς, φορείς χάραξης πολιτικής και γονείς για αυτά τα σημαντικά ζητήματα“.
Ομοίως, το Snapchat είπε στο Reuters ότι “συνεργάζεται στενά με πολλούς οργανισμούς ψυχικής υγείας για την παροχή εργαλείων και πόρων εντός εφαρμογής για τους χρήστες και ότι η ευημερία της κοινότητάς του είναι η κορυφαία προτεραιότητά του“.
Το TikTok δεν έχει ακόμη αντιδράσει.
Η αρνητική επίδραση των κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok, έχει συζητηθεί και τους προηγούμενους μήνες. Η πρώην υπάλληλος του Facebook, Frances Haugen, επέστησε την προσοχή σε αυτό το θέμα στην περσινή της κατάθεσή της στο Κογκρέσο, υποστηρίζοντας ότι “τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά“, ενώ η ειδικός στις διατροφικές διαταραχές Bryn Austin συζήτησε επίσης τους πιθανούς κινδύνους από περιεχόμενο που μοιράζεται σε αυτές τις πλατφόρμες, σε ένα άρθρο του 2021. Οι πολιτικοί ανταποκρίθηκαν επίσης, εισάγοντας πέρυσι τον νόμο για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο (KOSA)– μια προσπάθεια που αναδεικνύει πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό για την κοινωνία σήμερα.
Σύμφωνα με την αγωγή, η σχολική περιφέρεια Seattle public schools ζητά αποζημίωση.
Η περιφέρεια αναζητά επίσης χρήματα για να πληρώσει για την εκπαίδευση και την πρόληψη για υπερβολική και προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok, έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των εφήβων. Ωστόσο, τα άτομα αυτά πρέπει να προστατεύονται γιατί βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία και μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται.
Πηγή: www.engadget.com