Τα social media αποτελούν καθημερινότητα για τους περισσότερους νέους, αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, αν λάβουμε υπόψη τα διάφορα challenges που κυκλοφορούν κατά καιρούς.
Η χρήση των social media είναι μια από τις αγαπημένες ασχολίες των περισσότερων ανθρώπων σήμερα και ειδικά των εφήβων. Το Snapchat, το TikTok,το Instagram, το Facebook και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλους τους νέους κάτω των 20 ετών.
Δείτε επίσης: TikTok: 1 δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποιούν το app κάθε μήνα
Ο χρόνος που ξοδεύουν οι έφηβοι μπροστά σε μια οθόνη και κυρίως σε αυτές τις υπηρεσίες αυξήθηκε σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που ήρθε στη ζωή μας ο COVID-19 περιορίζοντάς μας στα σπίτια μας για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για να αντιμετωπίσουν την πλήξη, πολλοί άνθρωποι στράφηκαν σε social media πλατφόρμες που τους επέτρεπαν να διασκεδάζουν και να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους. Ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί έφηβοι περνούσαν το χρόνο τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ήταν η συμμετοχή σε διάφορα challenges των social media. Φυσικά, τα challenges υπάρχουν εδώ και χρόνια στα κοινωνικά μέσα, απλά αυτή την περίοδο εμφανίστηκαν και άλλα.
Πολλά από αυτά τα διαδικτυακά challenges, μπορούν να αποδειχτούν πολύ διασκεδαστικά και να φέρουν ακόμα πιο κοντά τους ανθρώπους.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις που προωθούν επικίνδυνες συμπεριφορές και μερικές φορές έχουν καταστροφικές συνέπειες. Μάλιστα αυτές οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει viral κάποια challenges που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τέτοια πράγματα και ακόμα περισσότερο πώς υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να τα δοκιμάσουν!
Κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αλλά και το πόσο ανόητο είναι να ασχοληθεί κάποιος με όλα αυτά, αφού το μόνο που μπορεί να κερδίσει είναι κάποιον τραυματισμό. Και αυτό είναι ίσως το πιο καλό σενάριο.
Δείτε επίσης: Catfishing και Social Media: Ενδείξεις απάτης και τρόποι προστασίας
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε κάποιο από αυτά τα επικίνδυνα challenges.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι έφηβοι.
Εδώ θα δούμε μερικά από τα πιο επικίνδυνα challenges που έχουν κυκλοφορήσει στα social media τα τελευταία χρόνια αλλά και τις επιπτώσεις τους, με την ελπίδα ότι ο κίνδυνος θα γίνει αντιληπτός και ότι όλοι θα βρουν ότι όλα αυτά δεν έχουν καμιά λογική.
The Ice and Salt Challenge
Πρόκειται για ένα απλό challenge, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για μερικά χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη.
Κατά τη συμμετοχή του στο Ice and Salt Challenge, το άτομο βάζει αλάτι σε κάποιο σημείο στο δέρμα του και στη συνέχεια πιέζει από πάνω ένα παγάκι. Νικητής είναι αυτός που θα αντέξει περισσότερη ώρα τον πόνο. Το αλάτι προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του πάγου, προκαλώντας έγκαυμα στο άτομο.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν υποστεί ένα ήπιο έγκαυμα, υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που δημιούργησαν εγκαύματα τρίτου βαθμού λόγω του challenge.
Duct Tape Challenge
Ξεκίνησε το 2016 και καλούσε τους ανθρώπους να βρεθούν πάνω σε ένα τοίχο ή μια καρεκλα, κολλημένοι με ταινία.
Ο στόχος του challenge ήταν να μπορέσουν να απελευθερωθούν τα άτομα από την ταινία.
Το Duct Tape Challenge εξακολουθεί να εμφανίζεται κατά καιρούς στα social media.
Γιατί θεωρείται επικίνδυνο; Όπως πιθανώς μπορεί να φανταστεί κανείς, οι συμμετέχοντες μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις ατόμων που χτύπησαν το κεφάλι τους σε έπιπλα ή και στο πάτωμα, καθώς έπεφταν από τον τοίχο. Το 2016, ένας 14χρονος από την Ουάσινγκτον υπέστη ανεύρυσμα αφού χτύπησε το κεφάλι του στο πλαίσιο ενός παραθύρου κατά τη διάρκεια του challenge.
Δυστυχώς, αυτό το περιστατικό δεν εμπόδισε άλλους νέους να το δοκιμάσουν, με το trend να είναι αρκετά δημοφιλές τουλάχιστον μέχρι το 2018.
Outlet Challenge
Ένα πιο πρόσφατο και ίσως πιο επικίνδυνο challenge, το οποίο περιελάμβανε την μερική τοποθέτηση του φορτιστή ενός smartphone σε μια πρίζα και την τοποθέτηση ενός νομίσματος στις εκτεθειμένες προεξοχές.
Αυτό οδηγεί σε βραχυκυκλώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες σε αυτό το challenge κινδυνεύουν να πάθουν ηλεκτροπληξία.
Το συγκεκριμένο challenge ήταν αρκετά δημοφιλές σε σχολεία του εξωτερικού με τους καθηγητές να ανησυχούν ιδιαιτέρως για το νέο trend. Επιπλέον, η πυροσβεστική υπηρεσία είχε δημοσιεύσει προειδοποιήσεις και ζητούσε στους γονείς να ελέγχουν τους εφήβους.
Fire Challenge
Ένα από τα πιο επικίνδυνα και ανόητα challenges που έχουν κυκλοφορήσει στα social media.
Ξεκίνησε το 2014 και έδειχνε ανθρώπους να ρίχνουν ένα εύφλεκτο υγρό πάνω τους και να αυτοπυρπολούνται.
Η φωτιά μπορούσε κυριολεκτικά να καταβροχθίσει ολόκληρο το σώμα των συμμετεχόντων.
Αν και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θεωρεί αυτό το challenge εξαιρετικά ανόητο, υπήρχαν άνθρωποι που το δοκίμασαν.
Σε μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, ένας 12χρνος υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού το 2018. Ένα χρόνο αργότερα, ένα αγόρι της ίδιας ηλικίας από το Michigan νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα δεύτερου βαθμού. Ακόμη και όταν τα εγκαύματα δεν είναι ακραία, οι χημικές ουσίες και ο καπνός που εισπνέουν οι συμμετέχοντες μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στους πνεύμονες τους.
Car Surfing challenge
Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, μιλάμε για ένα challenge, κατά το οποίο ο συμμετέχων κάνει κάτι σαν surfing στην οροφή ενός αυτοκινήτου, που βρίσκεται σε κίνηση.
Δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο challenge, αφού το car surfing υπήρχε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Ωστόσο, τα social media βοήθησαν στην εξάπλωση αυτής της ιδέας σε εφήβους, που δεν σκέφτονται καθόλου τον κίνδυνο.
Το 2016, το Car Surfing challenge ήταν υπεύθυνο για το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν 21 ετών και κάτω.
Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι έπεσαν από το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να χτυπήσουν σοβαρά στο πεζοδρόμιο ή σε άλλα πράγματα γύρω τους.
Για μερικούς, οι τραυματισμοί ήταν θανάσιμοι. Άλλοι πάλι συμμετέχοντες ήταν πιο “τυχεροί”, έχοντας σοβαρούς τραυματισμούς.
Hot water Challenge
Αρκετά απλό, αρκετά επικίνδυνο. Σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί οι άνθρωποι έχουν τόσο ανόητες ιδέες. Συνήθως κάποιος ρίχνει βραστό νερό σε έναν ανυποψίαστο ή κοιμισμένο φίλο. Μερικές φορές, οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι και συμμετέχουν πρόθυμα στην πρόκληση. Άλλες φορές, ρίχνουν μόνοι τους το νερό πάνω τους.
Θα περίμενε κανείς ότι άτομα άνω των 4 ετών θα ήταν σε θέση να κατανοήσουν τους κινδύνους της ρίψης βραστού νερού στο ανθρώπινο σώμα.
Παρόλο που οι συμμετέχοντες πιθανότατα δεν θέλουν να βλάψουν τους φίλους τους, συνήθως καταλήγουν να τους καίνε άσχημα, ειδικά όταν το νερό χύνεται στο πρόσωπό τους.
Δυστυχώς, υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρών εγκαυμάτων, όπως μια 11χρονη που έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού η φίλη της της έριξε βραστό νερό.
Υπάρχει επίσης μια περίπτωση ενός 8χρονου από τη Florida που πέθανε από τραύματα που έπαθε όταν ήπιε μια μεγάλη ποσότητα βραστού νερού, μια άλλη εκδοχή του challenge.
Το Hot water Challenge εμφανίστηκε γύρω στο 2017 και ήταν δημοφιλές μέχρι το 2018.
Αργότερα, αντικαταστάθηκε από ένα άλλο Challenge που περιλαμβάνει ρίψη ζεστού νερού στον αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη δημιουργία όμορφων εικόνων, αφού σε πολύ κρύα περιβάλλοντα το νερό παγώνει αμέσως όσο βρίσκεται στον αέρα.
Coronavirus challenge
Πηγαίνοντας στα πιο πρόσφατα challenges, έχουμε το coronavirus challenge, που εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2020, τότε που η πανδημία είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, αλλά υπήρχαν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν έπαιρναν στα σοβαρά το νέο ιό.
Η πιο γνωστή ίσως περίπτωση, που προκάλεσε σάλο στα social media, είναι αυτή μιας κοπέλας που τράβηξε τον εαυτό της να γλείφει ένα κάθισμα τουαλέτας αεροπλάνου, κάνοντας όπως είπε το “coronavirus challenge”.
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι θα πάθει κάποιος COVID-19 γλείφοντας ένα κάθισμα τουαλέτας, αλλά η σκέψη και μόνο είναι αποκρουστική.
Ωστόσο, το trend εξαπλώθηκε και διάφοροι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν το challenge γλείφοντας διάφορα πράγματα που φέρουν μικρόβια, όπως τους μικρούς στήλους που υπάρχουν στο μετρό για να κρατιόμαστε.
Ένας συμμετέχων βρέθηκε θετικός στον COVID λίγες μέρες μετά το challenge, αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ότι αυτό ήταν η αιτία. Ευτυχώς, φαίνεται ότι μόνο λίγοι άνθρωποι δοκίμασαν την ανόητη αυτή πρόκληση.
Milk Crate Challenge
Είναι ένα από τα πιο καινούρια challenges των social media, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό, ο συμμετέχων σκαρφαλώνει σε μια πυραμίδα από καφάσια, προσπαθώντας να φτάσει στην κορυφή και να κατέβει από την άλλη μεριά.
Δείτε επίσης: Milk Crate Challenge: Το viral challenge που προκαλεί τραυματισμούς
Γιατί είναι επικίνδυνο; Μα φυσικά, γιατί η πυραμίδα είναι πολύ ασταθής και ο συμμετέχων κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στο έδαφος με έναν άσχημο τραυματισμό.
Οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τους νέους να αποφύγουν αυτό το νέο trend, καθώς μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας δοκιμάζεται λόγω COVID-19. Μέχρι τώρα, έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο συμμετέχοντες του challenge με σπασμένους καρπούς, σπασμένα πλευρά, εξάρθρωση ώμου, ακόμα και τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό.
Τα παραπάνω δείχνουν σε πόσο μεγάλο κίνδυνο μπορούν να θέσουν οι έφηβοι τον εαυτό τους λόγω του ότι κάτι γίνεται μόδα στα social media. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμβουλεύουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι έφηβοι θα πρέπει να σκέφτονται ότι το να κάνουν ό,τι κάνουν οι υπόλοιποι ή το να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, δεν τους κάνει cool.
Επομένως, Μην δοκιμάζετε κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και μείνετε ασφαλείς!