ΑρχικήsecurityΠώς μια φωτογραφία σκύλου αποκάλυψε διακινητές ναρκωτικών;

Πώς μια φωτογραφία σκύλου αποκάλυψε διακινητές ναρκωτικών;

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάλυψε την ταυτότητα δύο διακινητών ναρκωτικών, χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι και έστειλαν μέσω της πλατφόρμας συνομιλίας EncroChat, πιστεύοντας ότι η επικοινωνία είναι ασφαλής. Σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνονταν τα πρόσωπα των διακινητών ναρκωτικών, αλλά το κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, ήταν μια φωτογραφία με τον σκύλο (κατοικίδιο) του ενός.

φωτογραφία ενός σκύλου

Ο Danny Brown, 55 ετών, από το Bromley και ο Stefan Baldauf, 62 ετών, από το Ealing καταδικάστηκαν, νωρίτερα φέτος, σε 26 και 28 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, από την υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Venetic, της απάντησης των αρχών επιβολής του νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατάργηση του EncroChat το 2020. Το EncroChat ήταν μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα συνομιλίας που χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή είχε γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των απατεώνων γιατί τους επέτρεπε για ένα διάστημα να έχουν ασφαλή επικοινωνία μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Δείτε επίσης: Zombinder: Νέα υπηρεσία εισάγει malware σε νόμιμες εφαρμογές

Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς η αστυνομία κατάφερε να σπάσει το σύστημα, οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές τα τελευταία δύο χρόνια. Το EncroChat λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από 60.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Από αυτά, τα 10.000 περίπου βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε επίσης: Η ομάδα Agrius χρησιμοποιεί το Fantasy data wiper σε επιθέσεις supply chain

Ωστόσο, επειδή οι χρήστες αναφέρονταν μόνο με ψευδώνυμα στις συνομιλίες, η NCA δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει αμέσως τις ταυτότητες των δύο διακινητών ναρκωτικών.

EncroChat διακινητών ναρκωτικών;
Πώς η φωτογραφία ενός σκύλου αποκάλυψε την ταυτότητα διακινητών ναρκωτικών;

Χωρίς να το γνωρίζουν, οι δύο άντρες τράβηξαν και μοιράστηκαν φωτογραφίες που οδήγησαν στη σύλληψή τους. Ο Brown είχε μοιραστεί μια φωτογραφία με μια οθόνη τηλεόρασης, στην οποία γινόταν αντανάκλαση του προσώπου του. Από την άλλη, η αντανάκλαση του προσώπου του Baldauf φαινόταν σε μια φωτογραφία με μια πόρτα που είχε ανεβάσει στην εφαρμογή επικοινωνίας.

Ο Brown έκανε επίσης το λάθος να στείλει μια φωτογραφία του κατοικίδιου σκύλου του, Bob, στον Baldauf. Οι ερευνητές της NCA δήλωσαν ότι μπόρεσαν να ζουμάρουν στην ετικέτα του κατοικίδιου, η οποία είχε έναν αριθμό τηλεφώνου που ανήκε στη σύντροφο του Brown.

Οι δύο καταδικάστηκαν, μαζί με αρκετούς άλλους, για απόπειρα αποστολής 448 κιλών MDMA αξίας 45 εκατομμυρίων λιρών (55 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Αυστραλία. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ένα βιομηχανικό εκσκαφέα βάρους 40 τόνων.

Δείτε επίσης: Η Indiana μηνύει το TikTok για έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλα βίντεο

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της NCA, Chris Hill, είπε ότι η συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος έκανε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι θα μείνει απαρατήρητη, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αυτοί οι άντρες νόμιζαν ότι ήταν ασφαλείς στο EncroChat, αλλά οι αξιωματικοί μου έκαναν εξαιρετική και επίπονη δουλειά για να δημιουργήσουν τα στοιχεία εναντίον τους μέσω ενός μείγματος παραδοσιακών και σύγχρονων δεξιοτήτων“, πρόσθεσε.

Οι τυχαίες selfies του Brown και του Baldauf και η φωτογραφία του σκύλου Bob ήταν το κερασάκι στην τούρτα“.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS