Οι NYT δημοσιεύσαν άρθρο με την έρευνα που έκαναν για το Ελληνικό σκάνδαλο Predator καθώς και τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις!
Πέρυσι, η κυβέρνηση Biden πήρε δημόσια θέση κατά της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού (spyware) για τη στόχευση ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, βάζοντας στη black list τον πιο διαβόητο κατασκευαστή εργαλείων hacking: την Ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Παρά τη δημόσια κατακραυγή κατά του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, το οποίο δίνει σε κυβερνητικές οντότητες τη δυνατότητα να παραβιάζουν τα προσωπικά τηλέφωνα των ανθρώπων και να συλλέγουν τα δεδομένα τους, η βιομηχανία εξακολουθεί να ανθεί. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κάνει χρήση αυτού του λογισμικού.
Σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration), η υπηρεσία αναπτύσσει κρυφά λογισμικό κατασκοπείας από μια άλλη ισραηλινή εταιρεία. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση εμπορικού spyware από οποιονδήποτε ομοσπονδιακό κυβερνητικό οργανισμό.
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
Ταυτόχρονα, η διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε άνοδο, με νεότερες εταιρείες -που αποτελούνται από βετεράνους του πρώην τομέα κυβερνοκατασκοπείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρώην υπαλλήλων της NSO- να αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι οντότητες που έχουν μπει στην black list. Αυτή η νέα εποχή των εταιρειών έχει καταστήσει την άλλοτε τεχνολογία αιχμής προσιτή σε όλους και σε όλους, με αποτέλεσμα μια δραματική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβερνητικής κατασκοπείας.
Μια εταιρεία, που πουλά ένα εργαλείο hacking που ονομάζεται Predator και διευθύνεται από έναν πρώην Ισραηλινό στρατηγό, βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση του spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων. Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδεια για την πώληση του προϊόντος Predator σε άλλες χώρες – κυρίως στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Αφρική (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία). Επιπλέον, οι New York Times απέσπασαν επιχειρηματική πρόταση από την Intellexa που πρότεινε πωλήσεις των προϊόντων της στην Ουκρανία – ωστόσο, η Ουκρανία απέρριψε την προσφορά.
Διαπιστώθηκε ότι το Predator έχει χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον δώδεκα άλλες χώρες από το 2021, γεγονός που καταδεικνύει περαιτέρω την έλλειψη διεθνούς ρύθμισης για τέτοια εργαλεία. Διαπιστώθηκε ότι το Predator έχει χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον δώδεκα άλλες χώρες από το 2021, γεγονός που καταδεικνύει περαιτέρω την έλλειψη διεθνούς ρύθμισης για τέτοια εργαλεία.
Μετά τη διεξαγωγή έρευνας που περιελάμβανε τη μελέτη χιλιάδων σελίδων εγγράφων, – σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών μαρτυριών στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας – καθώς και συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, πράκτορες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες, οι Times αποκάλυψαν νέα στοιχεία για την παγκόσμια βιομηχανία spyware.
Δείτε επίσης: Πως συνδέεται το Σουδάν με το σκάνδαλο Predator που συγκλονίζει την Ελλάδα
Εξελιγμένα εργαλεία κατασκοπευτικού λογισμικού όπως το Pegasus της NSO χρησιμοποιούν τεχνολογία “zero-click” (ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο) για να αποσπούν εξ αποστάσεως όλα τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του στόχου. Μπορούν επίσης να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή εντοπισμού και μυστικής καταγραφής, επιτρέποντάς του να κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του. Αλλά και τα φθηνότερα εργαλεία hacking χωρίς τη δυνατότητα zero-click έχουν σημαντική αγορά.
Αν και το εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας προορίζεται για την παραβίαση τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται από παράνομα δίκτυα και ομάδες, έχει ανακαλυφθεί ότι πολλά αυταρχικά καθεστώτα και οι λεγόμενες δημοκρατίες έχουν κάνει κατάχρηση αυτής της εξουσίας για να κατασκοπεύουν πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους με τους οποίους δεν συμφωνούν.
Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να φέρει λίγη ειρήνη στο παγκόσμιο χάος, ωστόσο δυσκολεύεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποκινούν και προκαλούν μεγάλο μέρος αυτής της αναταραχής – οι ΗΠΑ παίζουν το ρόλο και του εμπρηστή και του πυροσβέστη. Εκτός από τη χρήση spyware από την DEA (Drug Enforcement Administration) — στην προκειμένη περίπτωση, ένα εργαλείο που ονομάζεται Graphite, κατασκευασμένο από την ισραηλινή εταιρεία Paragon — η CIA κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump αγόρασε το Pegasus για την κυβέρνηση του Djibouti, η οποία χρησιμοποιούσε το εργαλείο hacking για τουλάχιστον ένα χρόνο. Επίσης όπως είχε δημοσιοποιηθεί, το FBI είχε αγοράσει το Pegasus με σκοπό να το χρησιμοποιήσει στις δικές του ποινικές έρευνες – τελικά αυτή η πρόταση δεν προχώρησε.
Σύμφωνα με τους Times, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) “χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο νόμιμο ερευνητικό εργαλείο” για να εντοπίσει και να τιμωρήσει τα καρτέλ που εδρεύουν στο εξωτερικό και είναι υπεύθυνα για τους θανάτους 107.622 Αμερικανών την περσινή χρονιά.
Ο Steven Feldstein, εμπειρογνώμονας στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον, έχει παρακολουθήσει και τεκμηριώσει τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από 73 χώρες.
“Παρόλο που οι κυρώσεις αυτές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάποιες άλλες εταιρείες απλά πήραν τη θέση της NSO”, δήλωσε. “Και φαίνεται πως αυτό το πρόβλημα, δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.”
Εμπρηστής και πυροσβέστης
Η NSO πουλούσε το Pegasus, λογισμικό κατασκοπείας που παρέχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του τηλεφώνου ενός στόχου, σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 10 χρόνια. Η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεπε στην εταιρεία να εξάγει το προϊόν της μόνο αν είχε πρώτα άδεια από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν τότε σε θέση να εκμεταλλευτεί τις χώρες (Μεξικό, Ινδία και Σαουδική Αραβία) που ήταν πρόθυμες να αγοράσουν το Pegasus, ασκώντας έλεγχο πάνω τους.
Ενάντια στον ψηφιακό αυταρχισμό, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε για τους κινδύνους του spyware στο ετήσιο περίγραμμα της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας. Σε απάντηση στις απειλές του περασμένου Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Biden ανέλαβε δράση, βάζοντας σε black list την NSO και μια άλλη ισραηλινή εταιρεία – την Candiru. Αυτό μπλοκάρει όλες τις αμερικανικές εταιρείες από το να διεξάγουν συναλλαγές με αυτές τις εταιρείες.
Η κυβέρνηση συντονίζει έρευνα σχετικά με το ποιες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το Pegasus ή άλλα εργαλεία κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Δείτε επίσης: Υποκλοπές: Θα ζητήσει η εισαγγελία στοιχεία για το Predator από την Amazon;
Το Κογκρέσο επεξεργάζεται ένα δικομματικό νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών να εκπονήσει μια αξιολόγηση των κινδύνων αντικατασκοπείας για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ξένα εμπορικά spyware. Επίσης, το νομοσχέδιο θα δώσει στον διευθυντή των εθνικών πληροφοριών την εξουσία να απαγορεύσει τη χρήση spyware από οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών. Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται ένα εκτελεστικό διάταγμα και με άλλους περιορισμούς στη χρήση spyware.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ο Λευκός Οίκος επιτρέπει στην DEA να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Graphite -ένα εργαλείο hacking που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Paragon με έδρα το Ισραήλ- για τον αγώνα της κατά των καρτέλ ναρκωτικών.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι ένα εκτελεστικό διάταγμα που ετοιμάζεται θα έχει ως στόχο το λογισμικό κατασκοπείας. Το λογισμικό αυτό ενέχει “κινδύνους αντικατασκοπείας και ασφάλειας” εάν χρησιμοποιείται αθέμιτα από ξένες κυβερνήσεις. Εάν βρεθούν αποδείξεις για κάτι τέτοιο σε βάρος της Paragon, η κυβέρνηση θα τερματίσει τις επιχειρηματικές της συναλλαγές μαζί της.
Το εργαλείο Pegasus της NSO δεν είναι το μόνο που μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο και το περιεχόμενό του – το ίδιο κάνει και το λογισμικό κατασκοπείας Graphite. Ωστόσο, εκεί που το Pegasus συλλέγει δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο ίδιο το τηλέφωνο, το Graphite παίρνει κυρίως πληροφορίες από το cloud, μετά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων από το τηλέφωνο. Κατά συνέπεια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαπιστωθούν τέτοιες απόπειρες παραβίασης και κλοπής δεδομένων, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας.
Ο αξιωματούχος της DEA δήλωσε ότι το Graphite έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε άλλες χώρες – όχι στις ΗΠΑ -, ενώ στοχοποιούσε εμπόρους ναρκωτικών. Η υπηρεσία παρέλειψε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν αυτό το spyware έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανών που ζουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, απέφυγε ερωτήσεις για το πώς συλλέγονται πληροφορίες για Αμερικανούς πολίτες – είτε πρόκειται για μηνύματα, είτε για τηλεφωνικές επαφές, είτε για οτιδήποτε άλλο – που απέκτησε ο οργανισμός όταν χρησιμοποιούσε το Graphite εναντίον των στόχων του.
Το 2014, στελέχη της DEA συναντήθηκαν με την NSO για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χρήσης του Pegasus για τις επιχειρήσεις τους, ωστόσο αποφάσισαν να μην το κάνουν μετά το τέλος της συνάντησης. Το Vice News ήταν το πρώτο που έφερε αυτή την ιστορία στο φως της δημοσιότητας.
Οι πωλήσεις της Paragon ελέγχονται από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε την πώληση του Graphite στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τις συμφωνίες αδειοδότησης αμυντικών εξαγωγών του Ισραήλ.
Ο Ehud Schneorson, πρώην διοικητής της ισραηλινής μονάδας 8200, αντίστοιχης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), ίδρυσε την εταιρεία μόλις πριν από τρία χρόνια. Λίγες δημόσιες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με αυτήν, επειδή δεν διαθέτει ιστότοπο- τα περισσότερα στελέχη της είναι βετεράνοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπαλλήλων της NSO, σύμφωνα με δύο πρώην αξιωματικούς της Unit 8200 και έναν υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.
Ο Ehud Barak, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, είναι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τα “αμερικανικά χρήματα” χρηματοδοτούν τις δουλειές της. Η Battery Ventures, ένα fund με έδρα τη Βοστώνη, αναφέρει την Paragon ως μία από τις εταιρείες στις οποίες επενδύει.
Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγοράζει και αναπτύσσει ισραηλινής κατασκευής λογισμικό υποκλοπής, η κίνηση της κυβέρνησης Biden να χαλιναγωγήσει την εμπορική βιομηχανία spyware έχει οδηγήσει σε τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ.
Δείτε επίσης: Predator υποκλοπές: Η Intellexa συνεχίζει τις δουλειές της ανενόχλητη στην Ελλάδα
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πίεσαν να αφαιρεθούν η NSO και η Candiru από την black list του Υπουργείου Εμπορίου αλλά δεν κατάφεραν τίποτα.
Ο Amir Eshel, γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να μάθουν ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό.
Ο κ. Eshel δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να πείσουν ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ασχοληθούν με το θέμα ή να εξηγήσουν τη στάση τους.
Προκειμένου να μην μπούν και άλλες εταιρείες στην black list των ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει θέσει αυστηρότερους κανονισμούς στην τοπική βιομηχανία κυβερνοασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των χωρών (37 από 110) στις οποίες αυτές οι εταιρείες μπορούν ενδεχομένως να πουλήσουν τα προϊόντα τους, σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους και ένα στέλεχος ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας. Με λιγότερες χώρες να είναι διαθέσιμες ως πιθανοί αγοραστές, πολλές ισραηλινές εταιρείες spyware έχουν δεχθεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα.
Αν και η αλλαγή αυτή δημιούργησε νέες προκλήσεις, άνοιξε και νέες δυνατότητες ανάπτυξης.
Το Predator επανεμφανίστηκε, έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο!
Ο Tal Dilian απέδειξε ότι αυτό είναι αλήθεια. Ο κ. Dilian, πρώην στρατηγός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, αποστρατεύτηκε με τιμές το 2003, αφού μια εσωτερική έρευνα αποκάλυψε πιθανή εμπλοκή του σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων. Ο κ. Dilian αποφάσισε στη συνέχεια να μετακομίσει στην Κύπρο – που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για εταιρείες παρακολούθησης και εμπειρογνώμονες κυβερνοκατασκοπείας τα τελευταία χρόνια.
Το 2008, ο κ. Dilian έγινε συνιδρυτής της εταιρείας Circles στην Κύπρο, η οποία χρησιμοποιούσε μια βελτιωμένη από το Ισραήλ τεχνολογία κατασκοπείας με την ονομασία Signaling System 7. Πούλησε την επιχείρηση και προχώρησε στην ίδρυση άλλων εταιρειών που πωλούν προϊόντα παρακολούθησης. Ο κ. Dilian περηφανεύεται για το ότι προσλαμβάνει μόνο τους καλύτερους χάκερ για την ομάδα του, πολλοί από τους οποίους είναι πρώην ειδικοί spyware από την επίλεκτη μονάδα κυβερνοκατασκοπίας του Ισραηλινού στρατού.
Μετά την πώληση της Circles, ο κ. Dilian ήταν ήσυχος – για λίγο, τουλάχιστον. Στη συνέχεια, το 2019, έδωσε συνέντευξη στο Forbes από ένα φορτηγό παρακολούθησης που διέσχιζε την κυπριακή πόλη Λάρνακα. Εκεί έκανε μια επίδειξη της ικανότητας του φορτηγού να χακάρει οποιοδήποτε κοντινό τηλέφωνο και να κλέψει WhatsApp και μηνύματα κειμένου από ανυποψίαστους στόχους.
Φυσικά, οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν αίτημα για τη σύλληψή του μέσω της Interpol, για παράνομη παρακολούθηση. Ο δικηγόρος του πέτυχε τελικά να διευθετήσει το επεισόδιο με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ που καταβλήθηκε μέσω της εταιρείας του κ. Dilian, αλλά δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο.
Ο κ. Dilian δεν σταμάτησε εκεί. Μετακόμισε στην Αθήνα και ίδρυσε την Intellexa το 2020, και τότε ήταν που άρχισε να εμπορεύεται το νέο του SPYWARE προϊόν, το Predator.
Σε αντίθεση με το Pegasus, το οποίο μπορεί να μολύνει ένα τηλέφωνο χωρίς τη γνώση ή την ενέργεια του χρήστη, το Predator απαιτεί από τον στόχο να κάνει κλικ σε κάτι για να μολυνθεί το τηλέφωνό του.
Οι μολύνσεις Predator εξαπλώνονται μέσω εξατομικευμένων άμεσων μηνυμάτων με μολυσμένους συνδέσμους που μιμούνται υπάρχοντες ιστότοπους. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Meta σχετικά με το Predator βρήκε περίπου 300 από αυτά τα site που χρησιμοποιούνται για τη μόλυνση υπολογιστών.
Από την άνοιξη του 2020, η Intellexa είχε την έδρα της σε γραφεία κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Με βάση τα εμπιστευτικά αρχεία απασχόλησης που εξέτασαν οι Times, καθώς και τα προφίλ του προσωπικού στο LinkedIn, βλέπουμε ότι η εταιρεία προσέλαβε τουλάχιστον 8 Ισραηλινούς – πολλοί με προϋπηρεσία στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
Ο κ. Eshel, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού μέσω του υπουργείου του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να ελέγξει τι κάνουν ο κ. Dilian ή άλλοι πρώην πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αφού ξεκίνησαν τις δικές τους επιχειρήσεις εκτός Ισραήλ.
“Σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη”, είπε.
Η Intellexa εξέτασε και τις ευκαιρίες που υπήρχαν στο domain της NSO. Η Ουκρανία είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκτήσει το Pegasus, αλλά η προσπάθεια απέτυχε αφού η ισραηλινή κυβέρνηση εμπόδισε την NSO να πουλήσει στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τη σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η Intellexa πρότεινε τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων. Οι Times απέκτησαν αντίγραφο αυτής της πρότασης, η οποία περιγράφεται ως “πλήρης” και εμπορικής φύσης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση δημοσιοποιείται. Σύμφωνα με την πρόταση, το Predator προσφέρει ακόμη και υποστήριξη πελατών 24/7 μέσω γραμμής βοήθειας.
Η Intellexa προσέφερε στην Ουκρανία ένα βασικό πακέτο 20 ταυτόχρονων μολύνσεων με το Predator για 13,6 εκατομμύρια ευρώ (14,3 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, καθώς και ένα “περιοδικό” με 400 hacks εγχώριων αριθμών, εκπαίδευση και υποστήριξη από το κέντρο βοήθειας 24/7. Εάν η Ουκρανία ήθελε να χρησιμοποιήσει το Predator σε μη ουκρανικούς αριθμούς, θα κόστιζε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Άτομο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η Ουκρανία απέρριψε την πρόταση. Δεν είναι σαφές γιατί η Ουκρανία δεν ήθελε να συνεργαστεί με την Intellexa. Επειδή απελευθερώθηκε από τους κανονισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης και είχε ελάχιστη έως καθόλου εποπτεία στην Αθήνα, η εταιρεία μπόρεσε να αυξήσει γρήγορα την πελατειακή της βάση.
Η Meta και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ένας οργανισμός παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν το Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, τη Βόρεια Αφρική , το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την κεντρική/νότια Αμερική, την Κολομβία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γερμανία. Αυτές οι τοποθεσίες εντοπίστηκαν μέσω σαρώσεων στο διαδίκτυο που σχετίζονται με server που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το spyware.
Το Ελληνικό Σκάνδαλο
Τους τελευταίους μήνες, το Predator έχει αναστατώσει την Ελλάδα, αφού διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό είναι παράνομο και ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη δημιουργία ή τη χρήση του.
Παρά τις καταγγελίες, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το spyware της με ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων.
Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021. Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για την εταιρεία. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το spyware ως πιθανό όπλο και καλεί τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από δέουσα επιμέλεια για να αποφευχθεί η κατάχρησή του.
Η Μαδαγασκάρη είναι η τέταρτη φτωχότερη χώρα στον κόσμο και βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής. Η χώρα βρίθει από διαφθορά, ειδικά στις βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου που αποφέρουν δισεκατομμύρια ετησίως στις εταιρείες.
Στην Ελλάδα, το Predator βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής δίνης.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ένα ελληνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Inside Story, ανέφερε ότι το τηλέφωνο ενός ερευνητή δημοσιογράφου είχε μολυνθεί με το Predator. Το εργαστήριο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο έκανε μια εγκληματολογική έρευνα και βρήκε στοιχεία που υποστήριζαν τον ισχυρισμό. Σύντομα δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν ότι και οι ίδιοι είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με τα δικά του εγκληματολογικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
Και οι τρεις τους υπέθεσαν ότι το ελληνικό κράτος είχε διατάξει την παρακολούθησή τους και ανέλαβαν νομικά δράση καταθέτοντας αγωγές. Ο κ. Κουκάκης, ένας ερευνητής δημοσιογράφος, είναι ένα από αυτά τα τρία άτομα που μήνυσε την Intellexa.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι διέταξε την παρακολούθηση οποιουδήποτε με τη χρήση του Predator και επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει κανένα κατασκοπευτικό λογισμικό.
Τον Αύγουστο, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του στην εποπτεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών εν μέσω ενός σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού, αν και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Περίπου την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε τον Νοέμβριο ότι κάποιος εκτελεί μυστικές αποστολές στο εσωτερικό της Ελλάδας με ένα Predator, αλλά δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι.
“Για να γίνω σαφής, δεν είπα ποτέ ότι δεν υπήρχαν hacks ή λογισμικό Predator σε χρήση. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ποτέ αυτές τις φήμες. Υπάρχει πολύ παράνομο λογισμικό κατασκοπείας που κυκλοφορεί στην Ευρώπη χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος το χρησιμοποιεί.” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή πληροφοριών: nytimes.com