ΑρχικήsecurityΟι αρχές έκλεισαν την chat πλατφόρμα για εγκληματίες, EncroChat

Οι αρχές έκλεισαν την chat πλατφόρμα για εγκληματίες, EncroChat

EncroChat

Οι αρχές επιβολής του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν στην κατάργηση της κρυπτογραφημένης πλατφόρμας επικοινωνίας EncroChat, που χρησιμοποιούνταν για παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, η αστυνομία συνέλαβε 746 άτομα και προχώρησε σε κατάσχεση 54 εκατομμυρίων £ σε μετρητά, 77 όπλων και τουλάχιστον 2 τόνων ναρκωτικών.

Η EncroChat ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κρυπτογραφημένων επικοινωνιών και προσέφερε μια ασφαλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), η υπηρεσία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για το συντονισμό και τον σχεδιασμό της διανομής παράνομων εμπορευμάτων, για ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, για την πραγματοποίηση σχεδίων για τη δολοφονία αντίπαλων εγκληματιών κλπ.

Οι EncroChat servers δεν λειτουργούν πια.

Η NCA είπε ότι η υπηρεσία EncroChat είχε 60.000 χρήστες παγκοσμίως. Περίπου 10.000 από αυτούς ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η NCA είπε ότι από το 2016 συνεργάζεται με διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να στοχεύσει τη EncroChat και άλλες κρυπτογραφημένες πλατφόρμες επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες. Πριν από δύο μήνες, οι συνεργάτες στη Γαλλία και την Ολλανδία κατάφεραν να διεισδύσουν στην πλατφόρμα.

EncroChat

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κοινοποιήθηκαν μέσω της Europol.

“Χωρίς τη γνώση των χρηστών, η NCA και η αστυνομία παρακολουθούσαν κάθε κίνησή τους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Venetic”, δήλωσε η NCA. “Η επιχείρηση Venetic είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική επιχείρηση του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Οι χρήστες της πλατφόρμας πίστευαν ότι τα μηνύματά τους ήταν ασφαλή, αλλά οι αρχές είχαν διεισδύσει στο δίκτυο Encrochat εγκαθιστώντας ένα εργαλείο που επέτρεπε την ανάγνωση επικοινωνιών για μήνες.

Η NCA δήλωσε ότι δημιούργησε τεχνολογίες που βοήθησαν στον εντοπισμό των εγκληματιών-χρηστών της πλατφόρμας, αναλύοντας εκατομμύρια μηνύματα και εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες.

Σύμφωνα με την NCA, η EncroChat αντιλήφθηκε την επιχείρηση της αστυνομίας στις 13 Ιουνίου και είπε στους χρήστες της να πετάξουν τα τηλέφωνά τους.

Τα μηνύματα προς τους χρήστες έλεγαν “Αν είναι η NCA, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα” και “Φέτος η αστυνομία κερδίζει”.

“Η διείσδυση σε αυτή την πλατφόρμα επικοινωνίας εγκληματιών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σαν να έχεις ένα άτομο μέσα σε κάθε κορυφαία ομάδα οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα”, δήλωσε η Διευθύντρια Ερευνών της NCA, Nikki Holland.

“Μαζί καταφέραμε να προστατεύσουμε το κοινό συλλαμβάνοντας σημαντικούς εγκληματίες, τους λεγόμενους «iconic untouchables» που έχουν αποφύγει τις αρχές επιβολής του νόμου για χρόνια και τώρα έχουμε τα αποδεικτικά στοιχεία για να τους καταδικάσουμε”.

Η Holland είπε, επίσης, ότι κάθε εγκληματίας που χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο θα πρέπει να “ανησυχεί πολύ”.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS