ΑρχικήinetΑγγλία: η αστυνομία έχει «υπερβολική» πρόσβαση σε δεδομένα συσκευών

Αγγλία: η αστυνομία έχει «υπερβολική» πρόσβαση σε δεδομένα συσκευών

Όπως αποκαλύφθηκε από ερευνητές ασφαλείας, η αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία, λαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό προσωπικών δεδομένων από τα smartphones όταν πραγματοποιούνται έρευνες.

αστυνομία

Σύμφωνα με την Επίτροπο Πληροφοριών Elizabeth Denham, αυτή η πρακτική μπορεί να αποτρέψει τους χρήστες από το αναφέρουν κάποιο έγκλημα ή να βοηθήσουν την αστυνομία.

Μάλιστα σε μία έκθεσή της σχετικά με την εξαγωγή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από τις αστυνομικές δυνάμεις (MPE), απαιτεί να υπάρξει ένας «νόμιμος κώδικας πρακτικής» για τις αρχές επιβολής του νόμου.

Οι έρευνες γύρω από αυτό το ζήτημα συνεχίζονται ακόμα στην Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία ζητά δεδομένα όχι μόνο από τις συσκευές των υπόπτων αλλά και από το smartphone ενός μάρτυρα ή θύματος.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) ξεκίνησε την έρευνά του μετά από ανησυχίες ότι η αστυνομία ήταν ασυνεπής ως προς τον τρόπο συλλογής των δεδομένων και πολλοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν “μια υπερβολικά ευρεία προσέγγιση για την εξαγωγή δεδομένων”.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα κινητά τηλέφωνα “αποκαλύπτουν μοτίβα της καθημερινής προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής και επιτρέπουν διεισδυτικά συμπεράσματα για τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τις πεποιθήσεις και τη διανοητική μας κατάσταση”.

Η απαίτηση λήψης δεδομένων από τους μάρτυρες και τα θύματα εγκλημάτων “ρισκάρει να αποτρέψει τους πολίτες από την αναφορά ενός εγκλήματος”, δήλωσε η κ. Denham.

Έρευνες για βιασμούς

Σύμφωνα με την ομάδα Big Brother Watch, η πρακτική της αστυνομίας να ζητά πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών των θυμάτων βιασμού, είναι παράνομη και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.  

Η έρευνα της ομάδας έδειξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστυνομικές έρευνες εγκαταλείφθηκαν, όταν τα φερόμενα θύματα αρνήθηκαν να παραδώσουν τα δεδομένα του κινητού τους.

Όπως διαπιστώθηκε, οι αξιωματικοί της αστυνομίας είχαν ζητήσει τα δεδομένα κινητού τηλεφώνου του καταγγέλλοντος, σε 84 περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης. Στις 14 αιτήσεις που απορρίφθηκαν, η αστυνομία σταμάτησε να ερευνά την υπόθεση.

“Τα άτομα που αναφέρουν σεξουαλικές επιθέσεις θέλουν να παράσχουν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά συνήθως τους λένε ότι πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη εξαγωγή των δεδομένων του τηλεφώνου τους, να δώσουν τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων τους και συχνά ακόμα περισσότερα δεδομένα”, δήλωσε ο Big Brother Watch, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα λανθασμένη πρακτική.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS