ΑρχικήsecurityΗ Venntel πουλάει δεδομένα χρηστών σε κυβερνητικές υπηρεσίες

Η Venntel πουλάει δεδομένα χρηστών σε κυβερνητικές υπηρεσίες

Μία έρευνα έχει ξεκινήσει από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Venntel, συλλέγει και παρέχει τα δεδομένα smartphone εκατομμυρίων Αμερικανών σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

venntel

Τα μέλη της επιτροπής, Carolyn Maloney, Mark DeSaulnier, Elizabeth Warren και Ron Wyden, έστειλαν μία επιστολή στον Διευθύνων Σύμβουλο της Venntel, Chris Gildea, λέγοντας ότι εξετάζουν το κατά πόσο τα δεδομένα αυτά, μπορούν να αποκαλύψουν τις ακριβείς κινήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών μεταξύ των οποίων και παιδιών.

«Αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με την παροχή δεδομένων τοποθεσίας καταναλωτή από την εταιρεία σας σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες για σκοπούς επιβολής του νόμου χωρίς ένταλμα και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στην κρίση του κοροναϊού», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ένας τεράστιος αριθμός Αμερικανών κυκλοφορεί έχοντας παντού μαζί του το κινητό του, η συλλογή τέτοιου είδους δεδομένων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Η Venntel συγκεντρώνει δεδομένα τοποθεσίας από εφαρμογές smartphone, τα οποία στη συνέχεια προσφέρει έναντι χρηματικού ποσού σε πελάτες, όπως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), το τμήμα ποινικών ερευνών του IRS, το FBI και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα και στη συνέχεια τα προσφέρουν σε κυβερνητικές και μη υπηρεσίες, που τα χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς. Ορισμένες φορές μάλιστα τα παρέχουν ακόμη και οι ίδιοι οι φορείς κινητής τηλεφωνίας, που λειτουργούν χωρίς ρυθμιστική εποπτεία και ενδέχεται για χρόνια να παραβιάζουν το απόρρητο αμέτρητων κατοίκων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, η επιστολή ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της Venntel και με το ποια μέτρα έχει λάβει για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών στα σύνολα δεδομένων της, καθώς και τις πηγές των δεδομένων της από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και σήμερα.

Νωρίτερα φέτος, η WSJ ανέφερε ότι η DHS χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της εταιρείας για να παρακολουθεί τα άτομα που διέσχιζαν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Επίσης το FBI ανανέωσε πρόσφατα τη σύμβασή του με τη Venntel.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS