ΑρχικήsecurityΠόλη των ΗΠΑ ενδίδει στις απειλές των hackers

Πόλη των ΗΠΑ ενδίδει στις απειλές των hackers

Το σύστημα υπολογιστών της πόλης Keizer στις ΗΠΑ παραβιάστηκε στις 10 Ιουνίου και οι επίσημοι υπάλληλοι μπόρεσαν να ανακτήσουν την πρόσβαση στα δεδομένα πληρώνοντας στους hackers 48.000 δολάρια ως λύτρα.

hackers

Σε αυτό το σημείο, δεν φαίνεται να έχουν προσπελαστεί ή καταχραστεί ευαίσθητα δεδομένα. Την Τετάρτη 17 Ιουνίου, οι υπάλληλοι της πόλης ανέκτησαν τελικά πρόσβαση σε όλα τα email και τα αρχεία τους.

“Εργαζόμαστε για την επίλυση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό καθώς αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα”, ανέφεραν ανώτεροι υπάλληλοι της πόλης σε μια δήλωση τους. Η παραβίαση ανακαλύφθηκε όταν οι υπάλληλοι της πόλης δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα και προγράμματα το πρωί της 10ης Ιουνίου.

Η πόλη σε συνεργασία με τις κατάλληλες αρχές προσπάθησε να ανακτήσει τα δεδομένα, αλλά σύντομα  έγινε σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει την πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στους υπολογιστές της πόλης ήταν να πληρώσει τα λύτρα στους hackers. Η συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εισβολή στους υπολογιστές της πόλης είναι το γνωστό σε όλους μας ransomware, που κρυπτογραφεί δεδομένα.

“Μας δόθηκε ένα αίτημα για πληρωμή λύτρων που απαιτείται για τη λήψη των απαραίτητων κλειδιών αποκρυπτογράφησης“, ανέφερε η επίσημη δήλωση της πόλης. «Πιστεύουμε ότι η έρευνα θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες για την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις στο μέλλον», ανέφερε η δήλωση.

Μέρος μιας αυξανόμενης τάσης

Όταν η πόλη Keizer έπεσε θέμα μιας hacking επίθεσης την περασμένη εβδομάδα από ένα άγνωστο άτομο ή ομάδα, έγινε το τελευταίο θύμα τέτοιων επιθέσεων σε εθνικό επίπεδο.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με μια έκθεση των New York Times, τουλάχιστον 40 πόλεις αντιμετώπισαν μια τέτοια παραβίαση τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Μέχρι κάποιο σημείο, μόνο στο Τέξας είχαν πληγεί 22 πόλεις. Στη συνέχεια, οι hackers ζητούν λύτρα για να “απελευθερώσουν” τα δεδομένα.

Ωστόσο, τα λύτρα που απαιτούν οι hackers από μια πόλη αποτελούν μόνο ένα μέρος του κόστους επαναφοράς. Εκτός από τα λύτρα, η Keizer έπρεπε να συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να διαπραγματευτεί με τους hackers και τώρα θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη περισσότερα για την ασφάλεια στα μελλοντικά αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων και, πιθανώς, πρόσθετους συμβούλους για να επιβλέψουν την επαναφορά του συστήματος.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι πόλεις όλων των μεγεθών καλούνται να προετοιμαστούν για μελλοντικές ψηφιακές παραβιάσεις.

Η έκθεση αναφέρει το ανθρώπινο λάθος και την αποτυχία εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών ως τις κύριες αιτίες επιτυχίας τέτοιων επιθέσεων.

Πολλές επιθέσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν με σχετικά απλές ενέργειες όπως «η επιδιόρθωση λογισμικού, η σωστή διαμόρφωση τείχους προστασίας, τα συχνά backup, και η χρήση ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων για συνδέσεις», καταλήγει η έκθεση.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS