ΑρχικήsecurityΗ Indiana μηνύει το TikTok για έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλα βίντεο

Η Indiana μηνύει το TikTok για έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλα βίντεο

Ο Γενικός Εισαγγελέας της πολιτείας Indiana των ΗΠΑ, μηνύει το TikTok για τη συλλογή δεδομένων χρηστών και την έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλα βίντεο.

Indiana TikTok παιδιά

Το TikTok, γνωστό στην Κίνα ως Douyin, είναι μια υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο σύντομης μορφής που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance. Φιλοξενεί μια ποικιλία βίντεο που υποβάλλονται από χρήστες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Todd Rokita, κατέθεσε δύο αγωγές κατά του TikTok και του ιδιοκτήτη του, Bytedance. Πρόκειται για τις πρώτες αγωγές της πολιτείας κατά της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε επίσης: TikTok “Invisible challenge”: Πώς το εκμεταλλεύονται οι hackers;

Η εφαρμογή TikTok είναι μια απειλή που εξαπολύεται σε ανυποψίαστους καταναλωτές της Indiana από μια κινεζική εταιρεία που γνωρίζει πολύ καλά τις βλάβες που προκαλεί στους χρήστες“, δήλωσε ο Rokita.

Η πρώτη αγωγή ισχυρίζεται ότι το TikTok εμφανίζει σε νεαρούς χρήστες και παιδιά σεξουαλικό ή άλλο περιεχόμενο για ενήλικες, παρά τον ισχυρισμό ότι η εφαρμογή είναι κατάλληλη για εφήβους. Σύμφωνα με τον Rokita, ο αλγόριθμος “εμφανίζει άφθονο περιεχόμενο που απεικονίζει αλκοόλ, καπνό και ναρκωτικά, σεξουαλικό περιεχόμενο, γυμνό και έντονη βωμολοχία“. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το TikTok καθιστά αυτό το περιεχόμενο διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεται και σε χρήστες μόλις 13 ετών.

Ο Rokita ισχυρίζεται, επίσης, στην αγωγή ότι το TikTok ενθαρρύνει τα παιδιά να παραβιάζουν το νόμο, όπως με το περσινό “devious licks” challenge, όπου πολλοί μαθητές έκλεψαν ή βανδάλισαν σχολική περιουσία.

Η καταγγελία που υποβλήθηκε κατά του TikTok, υποστηρίζει ότι η αμερικανική έκδοση (TikTok) δεν έχει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με την αντίστοιχη κινεζική Douyin. Σύμφωνα με την καταγγελία, το Douyin απαιτεί από τους χρήστες να επαληθεύουν τα πραγματικά τους ονόματα και περιορίζει τη χρήση για τα άτομα κάτω των 14 ετών σε 40 λεπτά ή λιγότερο.

Δείτε επίσης: FBI: To TikTok διακυβεύει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών

TikTok συλλογή δεδομένων
Η Indiana μηνύει το TikTok για συλλογή δεδομένων και έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλα βίντεο

Ένα ουσιαστικό μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου του TikTok είναι η παρουσίαση της εφαρμογής ως ασφαλούς και κατάλληλης για παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών“, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Εάν το TikTok ήταν ειλικρινές σχετικά με την ποσότητα περιεχομένου με ναρκωτικά, αλκοόλ και γυμνό, δεν θα θεωρούνταν κατάλληλο για “εφήβους” και πολύ λιγότεροι νέοι θα το χρησιμοποιούσαν γιατί δεν θα μπορούσε να περάσει στα καταστήματα εφαρμογών, υποστηρίζει η φόρμα.

Το TikTok εξαπατά και παραπλανά τους χρήστες

Η δεύτερη αγωγή υποστηρίζει ότι το TikTok παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών, εξαπατώντας τους χρήστες σχετικά με τον όγκο των ευαίσθητων δεδομένων που συλλέγει η εφαρμογή.

Ενώ το TikTok συλλέγει δέσμες από εξαιρετικά ευαίσθητες και προσωπικές πληροφορίες για τους καταναλωτές της Indiana, τους εξαπατά και τους παραπλανά σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί συνήθως η εφαρμογή για τα δεδομένα τους“, αναφέρει η αγωγή. Σημειώνει επίσης ότι η ιδιοκτήτρια του TikTok, ByteDance, είναι μια κινεζική εταιρεία που υπόκειται στην κινεζική νομοθεσία, μια νομοθεσία που επιβάλλει πιθανότατα μυστική συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας.

Η ByteDance από τη μεριά της, έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι δεν μοιράζεται ποτέ δεδομένα σχετικά με τους χρήστες των ΗΠΑ με την κυβέρνηση της Κίνας και ότι όλο το εγχώριο traffic δρομολογείται μέσω cloud servers της Oracle που βρίσκονται στην Αμερική. Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok στην Αμερική δήλωσε στους νομοθέτες ότι σε σύγκριση με παρόμοιες εφαρμογές, το TikTok συλλέγει λιγότερες πληροφορίες χρηστών.

Δείτε επίσης: Gen Z: Οι TikTok influencers είναι εξαιρετικοί στις οικονομικές συμβουλές

Η αγωγή της Indiana εναντίον τουTikTok έρχεται μαζί με παρόμοια μέτρα που έχουν λάβει άλλες πολιτείες. Το Μέριλαντ, η Νότια Καρολίνα και η Νότια Ντακότα απαγόρευσαν το TikTok από τα κυβερνητικά τηλέφωνα, ενώ ένα μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών ζήτησε τη διαγραφή του από τα καταστήματα εφαρμογών. Νωρίτερα φέτος, οκτώ πολιτείες ξεκίνησαν επίσης έρευνα για την επίδραση του TikTok στους εφήβους.

Πηγή: www.cbsnews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS