ΑρχικήsecuritySextortion: Εκβιαστές οδηγούν νεαρούς άνδρες/αγόρια στην αυτοκτονία

Sextortion: Εκβιαστές οδηγούν νεαρούς άνδρες/αγόρια στην αυτοκτονία

Το sextortion είναι μια πολύ συχνή διαδικτυακή απειλή τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα είδος εκβιασμού, όπου εγκληματίες στοχεύουν νεαρά αγόρια και κορίτσια, παρουσιάζονται και οι ίδιοι σαν νεαρά άτομα και επικοινωνούν μαζί τους. Κάποια στιγμή, οι εγκληματίες πείθουν τα θύματα να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους και άλλο σχετικό υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Αφού οι εκβιαστές λάβουν τις φωτογραφίες, αρχίζουν να ζητούν από τα θύματα, διάφορα πράγματα (π.χ. χρήματα, επιπλέον φωτογραφίες κλπ) για να μην δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και να μην τις μοιραστούν με τους γονείς και τους φίλους των παιδιών. Πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι το “sextortion” στοχεύει συχνά νεαρά αγόρια. Οι θύτες παρουσιάζονται συνήθως σαν νεαρά κορίτσια για να δελεάσουν τα θύματά τους. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το sextortion έχει οδηγήσει πολλούς νεαρούς άνδρες/αγόρια στην αυτοκτονία.

Sextortion αγόρια αυτοκτονία

Το FBI στο Λος Άντζελες εξέδωσε μια προειδοποίηση τον περασμένο μήνα που απευθυνόταν στους γονείς των νεαρών ανδρών που μπαίνουν στο στόχαστρο αυτών των εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Το FBI λαμβάνει έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών για ενήλικες που υποδύονται νεαρά κορίτσια και εξαναγκάζουν νεαρά αγόρια μέσω των social media να στείλουν σεξουαλικές εικόνες και βίντεο. Στη συνέχεια, εκβιάζουν τα αγόρια για χρήματα“, ανέφερε η προειδοποίηση του FBI σχετικά με τις αυξημένες απάτες sextortion.

Χρήσιμη πληροφορία: Aπάτες σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion): Πώς να τις διαχειριστείτε

Δεκάδες αγόρια έχουν αναφέρει ότι είναι “θύματα εκβιασμών, ως επί το πλείστον για χρήματα, αν και άλλοι φέρονται να εκβιάστηκαν για να στείλουν πρόσθετες εικόνες“, ανέφερε η υπηρεσία σε μεταγενέστερο δελτίο τύπου.

Ένα από αυτά τα θύματα ήταν ο 17χρονος Ryan Last, ο οποίος ζούσε κοντά στο San Jose στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τη μητέρα του, Pauline Stuart, ο Ryan αυτοκτόνησε τον Φεβρουάριο, αφού ένας εκβιαστής ζητούσε όλο και περισσότερα χρήματα από τον έφηβο για να μην δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο Διαδίκτυο.

Δεν θα τα παρατούσαν και ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να το κάνει για να προστατεύσει την οικογένειά του“, είπε η Stuart για τον γιο της. “Μας αγαπούσε τόσο πολύ που ήθελε να μας προστατεύσει από το λάθος που έκανε“.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές αναφέρουν επίσης αύξηση των υποθέσεων στις οποίες οι εκβιαστές επικεντρώνονται σε νεαρούς άνδρες.

Πριν από είκοσι, τριάντα χρόνια, οι εγκληματίες πήγαιναν σε μια παιδική χαρά ή ένα πάρκο για να βρουν νεαρά θύματα“, είπε ο Sgt. Christian Camarillo του αστυνομικού τμήματος του San Jose. “Τώρα, υπάρχει ένας ολόκληρος εικονικός κόσμος εκεί έξω στον οποίο μπορούν να μπουν και να διαλέξουν τα θύματά τους με αυτόν τον τρόπο“.

Στη Γιούτα, ο Detective Sgt. John Peirce είπε ότι έχει ερευνήσει δεκάδες υποθέσεις sextortion που στοχεύουν νεαρούς άνδρες/αγόρια και όχι μόνο.

Sextortion: Εκβιαστές οδηγούν νεαρούς άνδρες/αγόρια στην αυτοκτονία

Σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις, κάποιος αυτοκτόνησε“, είπε. “Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά που δεν αναφέρονται“.

Δείτε επίσης: Romance scams: Οι χρήστες iPhone/ Android πέφτουν θύματα νέων τακτικών

Μία από τις υποθέσεις που είχε ερευνήσει ο Peirce ήταν αυτή του Tevan Tobler, ενός 16χρονου από τη Γιούτα που αυτοκτόνησε τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι γονείς του αποκάλυψαν πρόσφατα ότι ο γιος τους είχε γίνει στόχος εκβιαστή από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ήταν ο Peirce που έκανε τη σύνδεση, εξετάζοντας αρχεία το κινητό τηλέφωνο του Tobler. Ανακάλυψε ότι ο εκβιαστής ζητούσε χρήματα από τον έφηβο. Ο εγκληματίας είχε στείλει μηνύματα περισσότερες από 1.000 φορές στον Tobler. Τα μηνύματα έφταναν στο τηλέφωνο του εφήβου συνεχώς (κάθε 30 δευτερόλεπτα).

Στην περίπτωση του Tevan δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την αρχική πλατφόρμα επικοινωνίας“, είπε ο Peirce. “Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν το Facebook ή το Instagram“.

Η μητέρα του Tobler, Tawra Tobler, είπε στο Deseret News ότι ο εκβιαστής είχε πράγματι παροτρύνει τον γιο της να αυτοκτονήσει – αφού πήρε την τελευταία του δεκάρα.

Sextortion: Γιατί οι εκβιαστές επιλέγουν τώρα τα αγόρια;

Τα προηγούμενα χρόνια, θύματα sextortion ήταν κυρίως νεαρά κορίτσια, αλλά πρόσφατα υπήρξε μια στροφή προς τα αγόρια, είπε ο John Shehan του National Center for Missing & Exploited Children. Μάλιστα, ο Shehan είπε ότι έχει δει μια “έκρηξη” αυτών των περιπτώσεων τους τελευταίους έξι μήνες.

Είναι σπάνιο να μιλάς ή να ακούς για τη σεξουαλική εκμετάλλευση αγοριών“, είπε. “Στην πραγματικότητα, όμως, τα αγόρια είναι εξίσου ευάλωτα και όλο και πιο συχνά δελεάζονται και εξαναγκάζονται να δημιουργήσουν σεξουαλικό περιεχόμενο“.

Ο Peirce λέει ότι τα αγόρια είναι ευκολότεροι στόχοι “επειδή είναι πιο εύκολο να εξαναγκαστούν να ανταλλάξουν προσωπικές φωτογραφίες“, ενώ ταυτόχρονα είναι λιγότερο πιθανό να πουν σε κάποιον τι τους συνέβη επειδή ντρέπονται.

Σύμφωνα με την κα. Stuart αυτή η πίεση και το συναίσθημα της ντροπής ήταν αυτά που οδήγησαν τον γιο της, Ryan Last, στην αυτοκτονία όταν έπεσε θύμα sextortion.

Συνέβη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ωρών“, είπε η Stuart. “Δεν υπήρχαν σημάδια. Πίστευε ότι μιλούσε με μια νεαρή γυναίκα και την επόμενη στιγμή αυτοί οι εγκληματίες του ζητούσαν 5.000 δολάρια“.

Δείτε επίσης: Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps

Η μητέρα του είπε ότι ο Last τρομοκρατήθηκε και έκανε έφοδο στο ταμείο του κολεγίου του για να πληρώσει τους εκβιαστές. Τους έδωσε κάποια χρήματα και τον πίεζαν να στείλει κι άλλα. Τότε ήταν που ο Last αποφάσισε ότι η αυτοκτονία είναι η μοναδική λύση.

Sextortion: Ποιοι κρύβονται πίσω από τους εκβιασμούς και την αυτοκτονία νεαρών ανδρών;

Ο Peirce είπε ότι μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα που δρα στο εξωτερικό, βρίσκεται πίσω από τους εκβιασμούς.

Είναι σίγουρα μια εγκληματική επιχείρηση που περιλαμβάνει οργανώσεις που βρίσκονται σε χώρες με τις οποίες δεν έχουμε συμφωνίες έκδοσης“, είπε ο Peirce. “Είναι πολύ περίπλοκο για να είναι μια ατομική απάτη“.

Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν τη Νιγηρία, την Ινδία και, ιδιαίτερα, την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Πηγή: www.nbcnews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS