Οι χρήστες iPhone και Android πέφτουν θύματα νέων, και ακόμη πιο εκβιαστικών, τακτικών από όσους πραγματοποιούν romance scams και crypto-απάτες.
Δείτε επίσης: Romance scams: Φυλακίζεται άνδρας που προσπάθησε να εξαπατήσει 670 άτομα
Τα romance scams δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο πιθανός αντίκτυπός τους έχει επεκταθεί λόγω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας και της συνδεσιμότητας των smartphone μας με βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τραπεζικές και επενδυτικές ευκαιρίες.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) λέει ότι το 2021 ήταν «χρυσωρυχείο» για τους απατεώνες και ότι χάθηκαν 770 εκατομμύρια δολάρια μόνο λόγω των απατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του έτους. Οι επενδύσεις, τα κρυπτονομίσματα και τα romace scams ήταν οι πιο συνηθισμένοι τρόποι απατών.
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Το 2021, η Sophos αποκάλυψε το “CryptoRom”, ένα διεθνές εγκληματικό κύκλωμα που διεξάγει romance scams σε όλη την Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, η Sophos είπε ότι το CryptoRom στόχευε κυρίως χρήστες Bumble και Tinder, παρασύροντάς τους να κατεβάσουν ψεύτικες εφαρμογές συναλλαγών κρυπτονομισμάτων κάνοντας κατάχρηση της πλατφόρμας Enterprise Signature της Apple.
Δείτε επίσης: FTC: Οι Αμερικανοί το 2021 έχασαν 547 εκατ. $ σε romance scams
Οι ερευνητές παρείχαν τώρα μια ενημέρωση για τις δραστηριότητες των απατεώνων. Την Τετάρτη, η ESET είπε ότι τα θύματα ήρθαν σε επαφή με την εταιρεία, παρέχοντας τις δικές τους ιστορίες και επιτρέποντας στην ομάδα να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τις απειλές.
Φαίνεται τώρα ότι οι απατεώνες του CryptoRom προσελκύουν θύματα και μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp, προσφέροντάς τους επενδυτικές ευκαιρίες και συμβουλές συναλλαγών – και, φυσικά, υπόσχονται «τεράστιες» οικονομικές αποδόσεις.
Στη συνέχεια, τα θύματα ανακατευθύνονται σε δόλιους ιστότοπους και third-party app repositories, όπου παρακινούνται να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν ψεύτικες εφαρμογές κρυπτονομισμάτων και συναλλαγών. Ωστόσο, αυτό είναι μια αλλαγή στην τακτική.
Συνήθως, οι απατεώνες παρασύρουν τους στόχους τους είτε να υποβάλουν ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες σε μια εφαρμογή είτε να αγοράσουν κρυπτονομίσματα μέσω άλλων υπηρεσιών που καταλήγουν στα πορτοφόλια των εισβολέων.
Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, οι απατεώνες του CryptoRom θα επιτρέψουν στα θύματα να κάνουν αρχικά αναλήψεις των αρχικών τους καταθέσεων από τις ψεύτικες εφαρμογές – σχεδιασμένες να μιμούνται δημοφιλείς, νόμιμες υπηρεσίες – μετά από μια «νίκη» στην αγορά.
Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά ο δημιουργός της απάτης θα παροτρύνει τον στόχο του να επενδύσει ακόμη περισσότερα, καθώς φαίνεται ότι η επενδυτική «ευκαιρία» έχει ήδη οδηγήσει σε κέρδος.
Δείτε επίσης: Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps
Λάβετε υπόψη ότι ο απατεώνας μεταμφιέζεται σε φίλο ή φλερτ. Έχοντας θέσει τις βάσεις ενός προσωπικού δεσμού και μιας φαινομενικά πραγματικής επενδυτικής ευκαιρίας, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν περισσότερα μετρητά από το θύμα τους.
Όταν εμφανίζεται το «κέρδος» και ο χρήστης προσπαθεί να κάνει ανάληψη, οι εισβολείς χτυπούν. Τα κέρδη έχουν δημιουργηθεί τεχνητά σε όποιο ποσό επιθυμούν – και τώρα, αφού το θύμα έχει πληρώσει, ο απατεώνας απαιτεί “φόρο” 20% στο φανταστικό ποσό μέσω της ομάδας “εξυπηρέτησης πελατών” της εφαρμογής.
Ένα άτομο επικοινώνησε με την ESET και είπε ότι όλα τα χρήματα για τη συνταξιοδότηση και τα δάνειά του ήταν «παγωμένα» στην εφαρμογή, με πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε κατοχή. Οι απατεώνες ζήτησαν πληρωμή «φόρου» 625.000 δολαρίων.
Αυτό το είδος double-dipping φαίνεται να είναι μια επιτυχημένη τακτική σε ερωτικές και επενδυτικές απάτες.
Πηγή πληροφοριών: zdnet.com