ΑρχικήsecurityCrypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating...

Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps

romance crypto scams  dating apps

Τα romance scams (ρομαντικές απάτες), ο όρος που χρησιμοποιείται για τις διαδικτυακές απάτες που περιλαμβάνουν υποτιθέμενο ερωτικό ενδιαφέρον για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος, αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αύξηση, όμως, υπήρξε και στις τιμές των crypto. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι απατεώνες προσπαθούσαν να κλέψουν από τα θύματά τους cryptos. Οι φορείς romance scams δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και έτσι τα dating apps έγιναν μέρος που θα μπορούσε κάποιος να κλέψει crypto (crypto dating scams). Το περασμένο φθινόπωρο, το FBI προειδοποίησε ότι τα crypto dating scams μετατρέπονταν σε βασική κατηγορία κυβερνοεγκλήματος.

Δείτε επίσης: Romance scams: Φυλακίζεται άνδρας που προσπάθησε να εξαπατήσει 670 άτομα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το συγκεκριμένο είδος απάτης προήλθε από την Κίνα και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ο Jan Santiago, αναπληρωτής διευθυντής του Global Anti-Scam Organisation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εκπροσωπεί θύματα crypto scams, είπε ότι οι απατεώνες φαίνεται να στοχεύουν νεότερες και πιο μορφωμένες γυναίκες σε dating apps όπως το Tinder, το Bumble και το Hinge (σε αντίθεση με τα τυπικά romance scams – που γενικά στοχεύουν μεγαλύτερα άτομα που δεν γνωρίζουν πολύ από τεχνολογία).

Crypto dating scams
Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps

Είναι κυρίως οι millennials που πέφτουν θύματα της απάτης“, είπε ο Santiago. Η Jane Lee, ερευνήτρια στην διαδικτυακή εταιρεία πρόληψης απάτης Sift, άρχισε να ψάχνει για crypto dating scams πέρυσι. Άνοιξε λογαριασμούς σε δημοφιλή dating apps και διαπίστωσε ότι πολλοί από τους άνδρες με τους οποίους ερχόταν σε επικοινωνία, προσπάθησαν να της προσφέρουν επενδυτικές συμβουλές. “Οι άνθρωποι ήταν μόνοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα crypto ήταν πολύ hot θέμα“, είπε. “Ο συνδυασμός των δύο έκανε πραγματικά επιτυχημένη την απάτη“. Η Lee, η εταιρεία της οποίας συνεργάζεται με πολλά dating apps με σκοπό την πρόληψη απατών, είπε ότι αυτοί οι απατεώνες προσπαθούσαν συνήθως να μεταφέρουν τη συνομιλία από μια εφαρμογή γνωριμιών στο WhatsApp. Ο λόγος είναι ότι εκεί τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα και άρα οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας ή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δυσκολεύονται να τα παρακολουθήσουν. Από εκεί, οι απατεώνες βομβαρδίζουν τα θύματα με ερωτικά μηνύματα μέχρι να φτάσουν στις συζητήσεις στα crypto. Οι απατεώνες παρουσιάζονται συνήθως σαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες και προσφέρονται να δείξουν στο θύμα πώς να επενδύσει τα χρήματά του για γρήγορα κέρδη.

Δείτε επίσης: FTC: Οι Αμερικανοί το 2021 έχασαν 547 εκατ. $ σε romance scams

Στη συνέχεια, οι απατεώνες βοηθούν το θύμα να αγοράσει crypto σε ένα νόμιμο site, όπως το Coinbase ή το Crypto.com, και παρέχουν οδηγίες για τη μεταφορά τους σε μια ψεύτικη υπηρεσία cryptocurrency exchange. Τα χρήματα του θύματος εμφανίζονται στο site του exchange και αυτός ή αυτή αρχίζει να τα “επενδύει” σε διάφορα crypto assets, υπό την καθοδήγηση του απατεώνα, προτού ο απατεώνας τελικά εξαφανιστεί με τα χρήματα.

Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη απάτη τόσο ύπουλη είναι το πόσο περίτεχνη είναι. Ορισμένα θύματα έχουν περιγράψει ότι κατευθύνονται σε πολύ ρεαλιστικά sites με γραφήματα και δείκτες που δείχνουν τις τιμές διαφόρων crypto assets. Τα ονόματα και οι διευθύνσεις των ψεύτικων exchanges αλλάζουν συχνά και τα θύματα συχνά επιτρέπεται να αποσύρουν μικρά χρηματικά ποσά από νωρίς, κάτι που τους κάνει να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και να καταθέτουν μεγαλύτερα ποσά αργότερα. “Αυτό το είδος απάτης είναι αρκετά απαιτητικό και χρονοβόρο“, είπε ο Santiago, του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά της Απάτης. “Είναι πολύ καλοί στο social engineering“.

Δείτε επίσης: Το νέο botnet Kraken αδειάζει τα crypto wallets των χρηστών Windows

Τα cryptocurrencies είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους απατεώνες, λένε οι ειδικοί, λόγω του σχετικού απορρήτου που προσφέρουν. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που οι φορείς romance scams συνδυάζουν τις απάτες τους με crypto scams για να κλέψουν cryptocurrencies. Και σίγουρα ένα κατάλληλο μέρος για να συνδυαστούν αυτές οι επιθέσεις είναι τα dating apps.

Πηγή: www.dtnext.in

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS