ΑρχικήsecurityΜεγάλη προσοχή στις screen-sharing απάτες!

Μεγάλη προσοχή στις screen-sharing απάτες!

Προσοχή με τις screen-sharing απάτες: Οι χάκερ κλέβουν εκατομμύρια παρασύροντας θύματα σε επενδυτικές απάτες και στη συνέχεια με την χρήση λογισμικού απομακρυσμένης κοινής χρήσης οθόνης κλέβουν χρήματα, τραπεζικά στοιχεία και άλλες προσωπικές πληροφορίες.

screen-sharing απάτες

Εξαιτίας της πανδημίας, η χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης και απομακρυσμένης πρόσβασης τόσο για εργασία όσο και για κοινωνικοποίηση εκτοξεύτηκε οπότε οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την αυξανόμενη εξοικείωση με αιτήματα για κοινή χρήση οθόνης.

Σύμφωνα με έρευνα της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), οι απάτες screen-sharing έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια ενός έτους – και σχεδόν οι μισοί επενδυτές δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι εξαπατώνται από έναν.

Πολλές από τις επιθέσεις στοχεύουν πιθανούς επενδυτές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέλουν να επενδύσουν σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα – επειδή εάν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου καταφέρουν να ξεγελάσουν με επιτυχία αυτούς τους στόχους υψηλής αξίας ώστε να υποκύψουν σε απάτες, μπορούν να κλέψουν σημαντικά χρηματικά ποσά απλά με μια κίνηση.

Από τους ερωτηθέντες από την FCA, το 91% είπε ότι δεν θα μοιράζονταν ποτέ το PIN τους με έναν άγνωστο, αλλά το 85% δεν θα πίστευε ότι ένα αίτημα από έναν ιστότοπο για χρήση ή λήψη λογισμικού θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι κάποιος επιδιώκει να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες στον υπολογιστή ή το smartphone τους. Αυτό παρέχει στους απατεώνες ευκαιρίες.

Αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια με την τεχνολογία, οι νεότεροι επενδυτές λειτουργούν διαφορετικά: το ένα τέταρτο (26%) των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών θα συμφωνούσε να μοιραστεί την οθόνη του διαδικτυακού τραπεζικού ή επενδυτικού τους portal με κάποιον που δεν είχε γνωρίσει.

Σε μια περίπτωση, ένα θύμα έκανε κλικ σε μια διαδικτυακή διαφήμιση για το Bitcoin και στη συνέχεια έλαβε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν οικονομικός σύμβουλος που προσφέρθηκε να τη βοηθήσει κάνοντας την πρώτη του επένδυση σε κρυπτονομίσματα. Ο «σύμβουλος» του ζήτησε να κατεβάσει screen-sharing software απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, το οποίο παρείχε στους απατεώνες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες στον υπολογιστή του θύματος.

screen-sharing απάτες

Η FCA λέει ότι αυτή είναι μόνο μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στη Γραμμή Βοήθειας Καταναλωτών, όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες κοινής χρήσης οθόνης όπως το Teams, το TeamViewer και το Zoom για να εξαπατήσουν τους χρήστες να παραδώσουν τον απομακρυσμένο έλεγχο των υπολογιστών τους. Δεν είναι μόνο οικονομικός κίνδυνος λόγω απώλειας χρημάτων, αλλά και κίνδυνος απορρήτου, καθώς οι απατεώνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πρόσβαση για να κλέψουν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης διαφόρων διαδικτυακών λογαριασμών.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης screen-sharing είναι να μην μοιράζεστε την οθόνη σας με κανέναν σύμβουλο «επενδύσεων», επειδή είναι μια μεγάλη ένδειξη ότι είναι απατεώνας. «Οι νόμιμες εταιρείες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να κάνετε κάτι τέτοιο», είπε ο Steward.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS