ΑρχικήinetTikTok: Απέλυσε υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δημοσιογράφων

TikTok: Απέλυσε υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δημοσιογράφων

Η Brooke Oberwetter, εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του TikTok, ByteDance, επιβεβαίωσε στο CNN την Πέμπτη ότι η εταιρεία απέλυσε τρεις υπαλλήλους που είχαν παράνομη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα δύο δημοσιογράφων στην πλατφόρμα τους, ενώ άλλος ένας παραιτήθηκε.

TikTok απέλυσε υπαλλήλους

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόσβαση στα δεδομένα των δύο δημοσιογράφων, που εργάζονταν για τους Financial Times και το BuzzFeed, έγινε όταν οι υπάλληλοι της ByteDance ερευνούσαν πιθανές διαρροές εργαζομένων στον Τύπο. To TikTok απέλυσε τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, δύο με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο στην Κίνα, μετά από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της εταιρείας από εξωτερική εταιρεία νομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τo email που έστειλαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των TikTok και ByteDance στους υπαλλήλους.

Δείτε επίσης: TikTok: Η νέα λειτουργία θα σας λέει γιατί εμφανίστηκε ένα βίντεο στο For You feed

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, τα προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους λογαριασμούς TikTok των δημοσιογράφων περιλάμβαναν διευθύνσεις IP, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν την τοποθεσία ενός χρήστη.

Τα εμπλεκόμενα άτομα έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του TikTok“, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok, Shou Chew, στο email του προς τους υπαλλήλους. “Αυτό είναι απαράδεκτο“.

Η ανακοίνωση θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετη έρευνα για το TikTok λόγω των σχέσεών του με την Κίνα και της ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, καθώς και για την πρόσβαση του κινεζικού προσωπικού σε πληροφορίες που αφορούν Αμερικανούς χρήστες του TikTok.

Νωρίτερα φέτος, υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί, μετά από μια αναφορά του BuzzFeed News που ισχυρίστηκε ότι η Κίνα έχει συνεχή πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ. Μάλιστα, η αναφορά έκανε λόγο για έναν υπάλληλο που φέρεται να είπε ότι “τα πάντα φαίνονται στην Κίνα“. Το TikTok, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι υπάλληλοι στην Κίνα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, αλλά η εταιρεία λέει ότι μια ομάδα ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ αποφασίζει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ από την Κίνα.

TikTok: Απέλυσε υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δημοσιογράφων

Τον Οκτώβριο, το Forbes ανέφερε ότι η ByteDance σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει δεδομένα του TikTok για να παρακολουθεί ορισμένους πολίτες των ΗΠΑ. Σε μια αναφορά της Πέμπτης, το Forbes κατονόμασε τρεις δημοσιογράφους που είχε παρακολουθήσει η εταιρεία. Το TikTok αρνήθηκε να σχολιάσει εάν όντως είχε επηρεαστεί τρίτος δημοσιογράφος. Οι New York Times ανέφεραν ότι αρκετές από τις επαφές των δημοσιογράφων στο TikTok είχαν επίσης εμπλακεί στην παρακολούθηση, κάτι που η εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει.

Η ανάρμοστη συμπεριφορά αυτών των ατόμων, που δεν εργάζονται πλέον στην ByteDance, ήταν κατάφωρη κατάχρηση της εξουσίας τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών“, δήλωσε η εκπρόσωπος. “Αυτή η κακή συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των χρηστών μας“.

Δείτε επίσης: Η Indiana μηνύει το TikTok για έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλα βίντεο

Ως αντίδραση στο περιστατικό, το TikTok απέλυσε τους υπαλλήλους και έχει πλέον αναβαθμίσει τις ομάδες εσωτερικού ελέγχου και κινδύνου και έχει καταργήσει την πρόσβαση των ομάδων αυτών στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ. Όπως είπε η εκπρόσωπος: “Παίρνουμε την ασφάλεια των δεδομένων απίστευτα σοβαρά, γι’ αυτό συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα πρωτόκολλα πρόσβασης, τα οποία έχουν ήδη βελτιωθεί και ενισχυθεί αισθητά από τότε που συνέβη αυτό το περιστατικό“.

Οι Financial Times, όπου εργαζόταν ο ένας δημοσιογράφος, τάχθηκαν κατά αυτών των αποτρόπαιων πράξεων, δηλώνοντας με έμφαση ότι “η κατασκοπεία των δημοσιογράφων, η παρέμβαση στο έργο τους ή ο εκφοβισμός των πηγών τους είναι εντελώς απαράδεκτα“. Επί του παρόντος βρίσκονται στη διαδικασία περαιτέρω έρευνας για να καθορίσουν την κατάλληλη αντίδραση.

Σε δήλωσή του στο CNN, το BuzzFeed εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών και χαρακτήρισε την αποκάλυψη ως απόλυτη ασέβεια προς την ιδιωτική ζωή των δημοσιογράφων, καθώς και των χρηστών του TikTok.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το TikTok αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στις ΗΠΑ. Πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Μέριλαντ, Νότια Ντακότα και Τέξας απαγόρευσαν τη χρήση του TikTok για τους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν στην κατοχή τους κυβερνητικές συσκευές. Επιπλέον, μερικά πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα αποφάσισαν να απαγορεύσουν την πρόσβαση στην εφαρμογή από συσκευές ή δίκτυα WiFi που συνδέονται με τα πανεπιστήμια. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε, επίσης, νομοθεσία που απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση του TikTok από τις ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές, ενώ ορισμένοι νομοθέτες προσπάθησαν να περάσουν νομοσχέδια για το πλήρες μπλοκάρισμα της εφαρμογής εντός των συνόρων της Αμερικής!

Δείτε επίσης: TikTok “Invisible challenge”: Πώς το εκμεταλλεύονται οι hackers;

TikTok δεδομένα δημοσιογράφων
TikTok: Απέλυσε υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δημοσιογράφων

Το TikTok διαπραγματεύεται σθεναρά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και να επιτρέψει στην εφαρμογή να παραμείνει διαθέσιμη για τους Αμερικανούς πελάτες. Έχει λάβει επιπλέον μέτρα, όπως η συνεργασία με την Oracle, μια αμερικανική εταιρεία, για να διαχωρίσει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από τις άλλες δραστηριότητές της.

Ανεξάρτητα από το ποια ήταν η αιτία ή το αποτέλεσμα, αυτή η άστοχη έρευνα παραβίασε σοβαρά τον Κώδικα Δεοντολογίας της εταιρείας και καταδικάζεται από την εταιρεία“, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ByteDance, Rubo Liang, στο email της Πέμπτης προς τους υπαλλήλους.

Το TikTok είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν σήμερα. Με τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά του και τα δημιουργικά εργαλεία για τη δημιουργία περιεχομένου που απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, δεν είναι περίεργο γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συρρέουν καθημερινά σε αυτή την πλατφόρμα! Ωστόσο, πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS