ΑρχικήinetΣε δύσκολη θέση θα βρεθεί το TikTok με τη νέα νομοθεσία των...

Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί το TikTok με τη νέα νομοθεσία των ΗΠΑ

Νέα νομοθεσία που εισήγαγε ο γερουσιαστής Marco Rubio θα απαγορεύσει τις συναλλαγές μέσω Κινέζικων και Ρωσικών εφαρμογών αλλά και από άλλες «χώρες ανησυχίας». Το TikTok αρνήθηκε ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και πρόσφατα επιδιώκει να επεκτείνει τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα.

Δείτε επίσης: Η Κίνα θέλει να βάλει σε τάξη τον κλάδο του mobile app

TikTok ΗΠΑ νομοθεσία εφαρμογών

Το TikTok είναι ίσως και το πιο δημοφιλές κινέζικο application στις αγορές του εξωτερικού. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη πολιτική επίθεση από τις ΗΠΑ με ένα νέο δικομματικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να το απαγορεύσει, παρόλο που η δημοτικότητα του παραμένει υψηλή και συνεχίζει να κερδίζει χρήστες, διαφημιστές και εμπόρους.

Ο γερουσιαστής Marco Rubio της Φλόριντα, ο οποίος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για κινδύνους εθνικής ασφάλειας από την εφαρμογή που ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο εννέα σελίδων για να μπλοκάρει όλες τις συναλλαγές με το TikTok στις ΗΠΑ ως τρόπο προστασίας των Αμερικανών. Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, Mike Gallagher, Ρεπουμπλικανός από το Ουισκόνσιν, και ο Raja Krishnamoorthi, Δημοκρατικός από το Ιλινόις, εισήγαγαν συνοδευτική νομοθεσία στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έρχεται καθώς ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Γιούτα και του Τέξας, προσπαθούν να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, ενώ η διοίκηση του προέδρου Joe Biden εξετάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στην εφαρμογή να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray είπε στους νομοθέτες τον περασμένο μήνα ότι το TikTok «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις επιρροής (από την Κίνα) εάν το επιθυμούν».

Ως απάντηση στο τελευταίο νομοσχέδιο, ένας εκπρόσωπος του TikTok το χαρακτήρισε σαν μια κίνηση «με πολιτικά κίνητρα» που «δεν θα κάνει τίποτα για την προώθηση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Δείτε επίσης: Το Mac Mini δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμα στα νέα τσιπ της Apple

«Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τα μέλη του Κογκρέσου για τα σχέδια που έχουν αναπτυχθεί υπό την επίβλεψη των κορυφαίων υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας της χώρας μας – σχέδια που δρομολογούντε πολύ καλά για την εφαρμογή – για να διασφαλίσουμε περαιτέρω την πλατφόρμα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος του TikTok.

Το Douyin, η κινεζική έκδοση της εφαρμογής, έχει 600 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά και έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο που επηρεάζει την κοινή γνώμη. Το TikTok λειτουργεί χωριστά στο εξωτερικό και η ByteDance αρνείτε τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραχωρήσει τα δεδομένα των χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία. Το Πεκίνο ήταν σχετικά ήσυχο όσον αφορούσε τη μοίρα του TikTok στις ΗΠΑ, αλλά όταν ρωτήθηκε τον περασμένο μήνα σχετικά με τον έλεγχο της εφαρμογής στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε την Ουάσιγκτον να μην κακομεταχειρίζεται τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προσπάθησε να αναγκάσει την ByteDance να πουλήσει το TikTok σε Αμερικανούς ιδιοκτήτες πριν από δύο χρόνια, η Κίνα εισήγαγε έναν νέο κανονισμό εξαγωγών που απαιτούνταν έγκριση του Πεκίνου για ορισμένες μεταφορές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των «recommendation algorithms», δίνοντας στον εαυτό της ένα de facto βέτο σε ενδεχόμενη πώληση του TikTok.

Η Mei Xinyu, ερευνήτρια στην Κινεζική Ακαδημία Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, είπε ότι η πρόταση από τους αμερικανούς νομοθέτες δεν μπορεί να «σκοτώσει» το TikTok επειδή η εφαρμογή έχει ήδη κερδίσει τεράστιο μερίδιο αγοράς στη Δύση. «Δεν μπορείς να ψάχνεις για προβλήματα και να δημιουργείς τεράστιες κοινωνικές συγκρούσεις», είπε η Mei.

TikTok ΗΠΑ νομοθεσία εφαρμογών

Το TikTok έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και μια παγκόσμια βάση χρηστών που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο.

Εν μέσω αυτής της αυξανόμενης διαμάχης, το TikTok αναζητά νέες ροές εσόδων στις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε αθόρυβα μια νέα δυνατότητα ηλεκτρονικού εμπορίου που ονομάζεται TikTok Shop. Η εταιρεία είπε ότι το 90% των αγοραστών στις ΗΠΑ «ισχυρίζονται ότι είναι ικανοποιημένοι με την εμπειρία τους όταν το TikTok ήταν μέρος του ταξιδιού αγοράς τους».

Εάν το νέο νομοσχέδιο της Γερουσίας περάσει, θα μπορούσε να βλάψει τα σχέδια ηλεκτρονικού εμπορίου της TikTok. Όπως γράφτηκε κιόλας, θα μπλοκάρει «όλες τις συναλλαγές από οποιαδήποτε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, τη Ρωσία και πολλές άλλες ξένες χώρες ανησυχίας ή υπό την επιρροή της», ανέφερε το γραφείο του Rubio σε δήλωση.

Πηγή πληροφοριών: scmp.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS