ΑρχικήinetΗ Meta κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία στην Κένυα

Η Meta κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία στην Κένυα

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, και ο μεγαλύτερος συνεργάτης της στην Αφρική η Sama αντιμετωπίζουν νέες κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία, εμπορία ανθρώπων και καταστροφή συνδικάτων εργασίας στην Κένυα.

Δείτε επίσης: Meta: “Παγώνει” νέες προσλήψεις- Κατηγορεί iOS και πόλεμο για χαμηλή αύξηση εσόδων

Meta εμπορία ανθρώπων
Η Meta κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία στην Κένυα

Ο Daniel Motaung, πρώην συντονιστής περιεχομένου στο Facebook, υπέβαλε μήνυση την Τρίτη στο Ναϊρόμπι κατηγορώντας τη Meta και την εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης Sama για πολλαπλές παραβιάσεις του συντάγματος της Κένυας – καταναγκαστική εργασία, εμπορία ανθρώπων και καταστροφή συνδικάτων. Η μήνυση ακολουθεί μια ιστορία του TIME που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο με τίτλο «Inside Facebook’s African Sweatshop», στην οποία ο Motaung και άλλοι νυν και πρώην υπάλληλοι της Sama μίλησαν για τις πολύ κακές συνθήκες εργασίας.

Η Sama, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως εταιρεία «ηθικής τεχνητής νοημοσύνης», απέλυσε τον Motaung το 2019, αφού ηγήθηκε περισσότερων από 100 συναδέλφων του στο Facebook, σε μια προσπάθεια να συνδικαλιστεί για καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Η επιστολή απόλυσής του ανέφερε ότι οι ενέργειές του έθεσαν τη σχέση της Sama με το Facebook «σε μεγάλο κίνδυνο».

Daniel Motaung

Με αμοιβή περίπου 2,20 δολάρια την ώρα, ο Motaung λέει ότι είδε ενοχλητικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων βίαιων αποκεφαλισμών και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τώρα βιώνει τακτικά εφιάλτες και λέει ότι η απαίτηση να παρακολουθεί βίντεο με αθώους ανθρώπους που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν τον έχει αφήσει με έντονο άγχος σε δημόσιους χώρους – και δυσκολία να βρει άλλη δουλειά. Παραμένει άνεργος και πρόσφατα διαγνώστηκε με σοβαρή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μια διάγνωση που συμμερίζονται πολλοί από τους πρώην συναδέλφους του.

Η Sama είπε ότι ο Motaung απολύθηκε για τον νόμιμο λόγο του εκφοβισμού και του εξαναγκασμού των συναδέλφων του.

Δείτε επίσης: iCloud phishing scam μπορεί να αδειάσει τα MetaMask crypto wallets των χρηστών

Σχετικά με την αγωγή

Η αστική αγωγή που υποβλήθηκε την Τρίτη είναι η πρώτη του είδους της, λένε οι δικηγόροι του Motaung, επειδή επιδιώκει όχι μόνο αποζημίωση αλλά και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Facebook να αλλάξει τις πρακτικές ελέγχου περιεχομένου παγκοσμίως. Η μήνυση κατηγορεί την Meta και την Sama (παλαιότερα γνωστή ως Samasource) για πολλαπλές παραβιάσεις του συντάγματος της Κένυας.

Η Sama στο παρελθόν είχε αρνηθεί την εκμετάλλευση των υπαλλήλων και την κατάρρευση των συνδικάτων και η Meta είχε δηλώσει ότι απαιτεί από τους εταίρους της να παρέχουν «καλές συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους».

Καταγγελίες για εμπορία ανθρώπων

Η μήνυση υποστηρίζει ότι η Sama και η Meta συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία τοποθετώντας «παραπλανητικές αγγελίες εργασίας» που δεν ενημέρωσαν τους αιτούντες ότι θα εργάζονταν ως συντονιστές περιεχομένου στο Facebook, ούτε τους προειδοποιούσαν ότι θα έβλεπαν ενοχλητικό περιεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραύμα.

Η μήνυση υποστηρίζει ότι αυτό ισοδυναμούσε με εμπορία ανθρώπων στις περιπτώσεις των δεκάδων εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στην Κένυα με ψευδή προσχήματα, από αλλού στην Αφρική για να εργαστούν στην Sama.

Δείτε επίσης: Sony και KIRKBI επενδύουν 2 δις $ στο metaverse της Epic

«Αυτές οι παραπλανητικές διαφημίσεις στόχευαν σκόπιμα σε Κενυάτες και Αφρικανούς από μειονεκτικά περιβάλλοντα, οι οποίοι, αφού εξαπατήθηκαν σε μια δουλειά για την οποία δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν κάνει αίτηση, παγιδεύτηκαν σε μια επικίνδυνη δουλειά χωρίς δίχτυ ασφαλείας», ανέφεραν οι δικηγόροι του Motaung.

Meta εμπορία ανθρώπων

Η μήνυση ισχυρίζεται μια σειρά άλλων παραβιάσεων του νόμου της Κένυας, όπως κλοπή μισθού, φυλετικές διακρίσεις, ψυχολογικά βασανιστήρια, άνιση αμοιβή για ίση εργασία και αμέλεια λόγω αποτυχίας παροχής επαρκούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Οι Meta και Sama φέρονται να έχουν παραβιάσει τις συνταγματικές προστασίες της Κένυας για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία έκφρασης, την αξιοπρέπεια, την ιδιωτική ζωή, τις δίκαιες αμοιβές και τις λογικές συνθήκες εργασίας.

Η Meta επιδιώκει να αφαιρεθεί το όνομά της από την υπόθεση. Σε επιστολή με ημερομηνία 21 Απριλίου, οι δικηγόροι της ανέφεραν ότι η εταιρεία «δεν είναι υπεύθυνη για» κανέναν από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τους δικηγόρους της Motaung σε επιστολή του Μαρτίου. Οι δικηγόροι της Meta είπαν ότι ο Motaung εργαζόταν στη Sama, όχι στη Meta, και ότι «δεν μπορεί να ασκηθεί καμία αγωγή κατά της Meta για οποιαδήποτε δικαιώματα ή/και υποχρεώσεις που φέρονται να οφείλονται και οφείλονται στον Ενάγοντα σε σχέση με την απασχόλησή του στη Sama, καθώς η Meta δεν ήταν και δεν υπήρξε ποτέ εργοδότης του».

Οι δικηγόροι του Motaung λένε ότι ο πελάτης τους θα υποστηρίξει ως απάντηση ότι η Sama είναι «πράκτορας» της Meta, επειδή οι υπάλληλοι της Sama χρησιμοποιούν τα εσωτερικά συστήματα του Facebook, εργάζονται σε στενή συνεργασία με το προσωπικό του, σε ένα πρόγραμμα εργασίας που έχει ορίσει η Meta. Θα υποστηρίξουν ότι η Meta αναθέτει συμβόλαια στη Sama για να εκτελεί δυσάρεστες εργασίες που διαφορετικά θα έπρεπε να γίνουν εσωτερικά στη Meta.

Πηγή πληροφοριών: time.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS