ΑρχικήsecurityHackers κλέβουν 90.000$ που προορίζονταν για μια αγορά ακινήτου

Hackers κλέβουν 90.000$ που προορίζονταν για μια αγορά ακινήτου

Στα 54 του, ο Steve Fisher πίστευε ότι τελικά θα πραγματοποιήσει το όνειρό του να αποκτήσει μια δικιά του κατοικία αλλά φαίνεται πως κάποιοι hackers είχαν άλλα σχέδια γι΄αυτόν αφού του έκλεψαν 90.000 $.

Ο κ. Fisher, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ενός αγγλικανικού ιερέα, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με το PTSD, το άγχος και την κατάθλιψη. Όμως φέτος, δικαιώθηκε – οικονομικά τουλάχιστον – λαμβάνοντας μια αποζημίωση από την Αγγλικανική Εκκλησία την οποία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ένα σπίτι στα βορειοδυτικά της Τασμανίας.

Ο δικηγόρος που πραγματοποιούσε όλες τις σχετικές διαδικασίες αγοράς της κατοικίας, έστειλε στον κ. Fisher ένα email με τις σχετικές λεπτομέρειες και έναν λογαριασμό τραπέζης για να μεταφέρει τα 90.000$.

Αφού έκανε τη μεταφορά, ο κ. Fisher είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον δικηγόρο του ο οποίος τον ρωτούσε πού ήταν τα χρήματα – το email είχε υποκλαπεί από έναν hacker και τα στοιχεία του λογαριασμού άλλαξαν.

hackers

Οι αγοραστές ακινήτων αποτελούν πολύ συχνό στόχο των hackers

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) δήλωσε ότι οι Αυστραλοί έχασαν περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι από απάτες που πραγματοποιήθηκαν μέσω email.

Η Delia Rickard του ACCC δήλωσε ότι το hack στο οποίο έπεσε θύμα ο κ. Fisher είναι μια κλασσική απάτη που πραγματοποιείται μέσω email, και συνήθως θύματα είναι επιχειρήσεις. Οι hackers υποκλέπτουν τα email και αλλάζουν τα τραπεζικά στοιχεία ανακατευθύνοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.

“Ήταν η νούμερο ένα αιτία απώλειας χρημάτων το 2019”, είπε. Επίσης είπε ότι οι αγοραστές ακινήτων είναι συνηθισμένος στόχος των hacker. «Όταν ο δικηγόρος μας στέλνει email ζητώντας μας να μεταφέρουμε χρήματα σε κάποιο λογαριασμό θα πρέπει να κάνουμε και μια τηλεφωνική επιβεβαίωση των στοιχείων» ανέφερε η Delia Rickard.

Ο Michael Connory, ερευνητής κυβερνοασφάλειας, δήλωσε ότι οι κυβερνοαπάτες που πραγματοποιούνται μέσω email έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

“Μόλις ο COVID-19 εμφανίστηκε, στις 13 Μαρτίου, είδαμε τους αριθμούς των επιθέσεων να εκτοξεύονται και από τότε δεν έχουν μειωθεί καθόλου, αντιθέτως συνεχίζουν να ανεβαίνουν”, δήλωσε ο κ. Connory.

Από τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου μέχρι και φέτος, υπήρξε αύξηση 127% σε αυτούς τους τύπους επιθέσεων. Οι χρήστες είναι πολύ πιο ευάλωτοι αφού εργάζονται από το σπίτι (χρησιμοποιώντας τους δικούς τους υπολογιστές και WiFi).

Ο κ. Connory είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν καλά προγράμματα antivirus και antimalware και να ορίσουν πολλαπλούς παράγοντες ταυτοποίησης όπου αυτό είναι δυνατό.

Τα χρήματα επεστράφησαν στον κ.Fisher

Ο κ. Fisher είναι ένας από τους τυχερούς. Αφού ανακάλυψε τι είχε συμβεί, επικοινώνησε με τις δύο τράπεζες από τις οποίες είχε μεταφέρει τα χρήματα και από την Αστυνομία της Τασμανίας. Η αστυνομία εντόπισε τον hacker στο Κουίνσλαντ – ακόμη και το όνομα και την διεύθυνση του. Αλλά όταν πήγαν στην συγκεκριμένη διεύθυνση, κανένα άτομο με αυτό το όνομα δεν έμενε εκεί.

Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κουίνσλαντ είπε ότι το άτομο μπορεί να μην είναι καν πραγματικό, αλλά έχει εκδοθεί ειδοποίηση σε περίπτωση που εμφανιστεί ξανά. Η έρευνα για την υπόθεση του κ. Fisher παραμένει ανοιχτή.

“Ήμασταν τόσο τυχεροί που πήραμε – μιλώντας για εκείνον και την γυναίκα του – τα χρήματα μας πίσω, ήταν απίστευτο, οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν”, είπε ο κ. Fisher. Χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες για να ανακτηθούν τα χρήματα. Ο κ. Fisher είπε ότι εκείνο το διάστημα δεν ήξερε αν είχαν χαθεί για πάντα. “Δεν θέλω ποτέ κανένας να νιώσει όπως εγώ ένιωθα κατά την διάρκεια εκείνου του μήνα”, είπε ο κ. Fisher.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS