ΑρχικήinetΗ Sophie Zhang θα καταθέσει εναντίον του Facebook στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Η Sophie Zhang θα καταθέσει εναντίον του Facebook στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μια δεύτερη whistleblower θέλει να καταθέσει εναντίον του Facebook, ενώπιον του Κογκρέσου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Frances Haugen. Πρόκειται για τη Sophie Zhang, πρώην data scientist στο Facebook. Τώρα λέγεται ότι η Zhang συμφώνησε να καταθέσει και στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μάθετε περισσότερα: Κι άλλη whistleblower θέλει να καταθέσει εναντίον του Facebook

Sophie Zhang Facebook
Η Sophie Zhang θα καταθέσει εναντίον του Facebook στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Το πρώην στέλεχος του Facebook, ισχυρίζεται ότι απολύθηκε από την εταιρεία αφού επεσήμανε την αποτυχία της στην καταπολέμηση των παρεμβάσεων στις εκλογές στην Ονδούρα και σε διάφορες άλλες χώρες.

Όταν η Sophie Zhang έκανε τις αποκαλύψεις της, εκπρόσωπος του Facebook είπε “διαφωνούμε ριζικά” με τους χαρακτηρισμούς της.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η δεύτερη whistleblower θα καταθέσει εναντίον του Facebook στους Βρετανούς νομοθέτες στις 18 Οκτωβρίου. Η Ευρώπη έχει προτείνει νέα νομοθεσία η οποία απειλεί τους τεχνολογικούς γίγαντες με μεγάλα πρόστιμα, εάν δεν λάβουν μέτρα κατά του παράνομου ή επιβλαβούς περιεχομένου.

Οι νομοθέτες “θα ρωτήσουν τη Sophie Zhang για τη δουλειά της ως data scientist για το Facebook Site Integrity fake engagement team, που ασχολείται με λογαριασμούς bot, που συχνά χρησιμοποιούνται από κρατικές υπηρεσίες σε χώρες όπως η Ρωσία“, δήλωσε ο Damian Collins, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής που ασχολείται με την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Facebook whistleblower

Η Sophie Zhang δεν είναι η μόνη που θα καταθέσει εναντίον του Facebook στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η Frances Haugen, η whistleblower που ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για την εταιρεία παρέχοντας στα μέσα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα του Facebook, συμφώνησε να καταθέσει στο Κοινοβούλιο. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ζήτησαν επίσης να καταθέσει.

Μάθετε περισσότερα: Facebook Whistleblower: Η Frances Haugen θα καταθέσει στην Ευρώπη

Μετά την παροχή των εγγράφων και τις αποκαλύψεις της στο “60 Minutes”, η Haugen κατέθεσε στο Κογκρέσο. Μίλησε για εσωτερικές μελέτες του Facebook που έδειχναν τον αρνητικό αντίκτυπο του Instagram στους εφήβους.

Η whistleblower είπε ότι η ηγεσία του Facebook έβαλε “τα κέρδη μπροστά από τους ανθρώπους” και κάλεσε τους νομοθέτες των ΗΠΑ να παρέμβουν. Σε απάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Haugen δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δείτε επίσης: Ο Mark Zuckerberg υπερασπίζεται το Facebook μετά τις κατηγορίες της Whistleblower

Λόγω των αποκαλύψεων των Frances Haugen και Sophie Zhang, το Facebook περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία του. Με αφορμή αυτό το περιστατικό αλλά και άλλα αντίστοιχα, οι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν την τεράστια δύναμη και επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών της Αμερικής.

Πηγή: CNBC

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS