ΑρχικήsecurityGoogle Play: Εφαρμογές για παιδιά παραβιάζουν το νόμο περί απορρήτου

Google Play: Εφαρμογές για παιδιά παραβιάζουν το νόμο περί απορρήτου

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Comparitech, μία στις πέντε εφαρμογές στο Google Play Store που έχει σχεδιαστεί για παιδιά, φαίνεται να παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο.

εφαρμογές για παιδιά απορρήτου

Το site που ασχολείται με τα δικαιώματα των καταναλωτών, ανέλυσε τις 300 κορυφαίες δωρεάν παιδικές εφαρμογές και τις 200 κορυφαίες επί πληρωμή και εξέτασε τις πολιτικές απορρήτου τους.

Δείτε επίσης: Γενικοί εισαγγελείς προτρέπουν το Facebook να μη δημιουργήσει Instagram για παιδιά

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια στις πέντε εφαρμογές για παιδιά παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA). Αυτή η νομοθεσία θέτει ένα αυστηρό σύνολο απαιτήσεων της FTC σε sites και διαδικτυακές υπηρεσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα τα άτομα κάτω των 13 ετών ή που απλά συλλέγουν προσωπικά δεδομένα για παιδιά.

Οι μισές από τις παιδικές εφαρμογές του Google Play Store που παραβιάζουν τον COPPA, συλλέγουν προσωπικά στοιχεία από παιδιά, χωρίς την απαιτούμενη πολιτική απορρήτου.

Δείτε επίσης: Facebook: Οι διαφημιστές μπορούν να στοχεύουν παιδιά που ενδιαφέρονται για αλκοόλ και τσιγάρα

Περίπου το 9% των εν λόγω εφαρμογών δεν συλλέγουν δεδομένα παιδιών, αλλά συνεργάζονται με τρίτες εταιρείες, που θα μπορούσαν να συλλέγουν. Επομένως, απαιτείται μια ειδική πολιτική απορρήτου για παιδιά και γονική συγκατάθεση.

Google Play

Οι ίδιες εφαρμογές προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στα παιδιά και τους γονείς, είτε ζητώντας από τα παιδιά να μην υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην εφαρμογή είτε ζητώντας από τους γονείς να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το app. Ωστόσο, σύμφωνα με το Comparitech, αυτή η πρακτική παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας απορρήτου των παιδιών.

Επίσης, ένα 6% των εφαρμογών είχε βασικά κενά στις πολιτικές του. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν αποτελεσματικά πώς ένας γονέας μπορεί να συναινέσει ή να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του παιδιού του.

Δυστυχώς, οι μισές από τις εφαρμογές που αναφέρονται στην έρευνα που παραβιάζουν το COPPA, έχουν λάβει ένα Google Play “teacher approved” badge .

Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές και οι πολιτικές απορρήτου τους έχουν περάσει από δύο επίπεδα ελέγχου και εξακολουθούν να έχουν περάσει τον έλεγχο ποιότητας, παρά το γεγονός ότι παραβιάζουν τα πρότυπα του COPPA“.

Δείτε επίσης: Παιδεραστές βάζουν παιδιά να εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα με τα αδέρφια τους

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν μόνο οι προγραμματιστές των εφαρμογών ή και η Google φέρουν ευθύνη για τις παραβιάσεις του COPPA.

Το 2019, η Google και το YouTube συμφώνησαν να πληρώσουν $ 170 εκατομμύρια για να διευθετήσουν μια υπόθεση στο πλαίσιο του COPPA. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο αφορούσε στη συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων από θεατές καναλιών προσανατολισμένων σε παιδιά, χωρίς γονική συναίνεση.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS