ΑρχικήinetΓενικοί εισαγγελείς προτρέπουν το Facebook να μη δημιουργήσει Instagram για παιδιά

Γενικοί εισαγγελείς προτρέπουν το Facebook να μη δημιουργήσει Instagram για παιδιά

Τα σχέδια του Facebook να κυκλοφορήσει μια έκδοση του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Στις 10 Μαΐου, 44 γενικοί εισαγγελείς υπέγραψαν μια επιστολή που απευθύνεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, προτρέποντάς τον να «εγκαταλείψει» τα σχέδιά του για ένα Instagram που θα προορίζεται για ανήλικους χρήστες, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στην ιδιωτικότητα των παιδιών. Η επιστολή έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου ομάδες ασφάλειας παιδιών και το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η χρήση social media μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία και την ευημερία των παιδιών, τα οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ύπαρξης ενός social media λογαριασμού. Επιπλέον, το Facebook ιστορικά έχει αποτύχει να προστατεύσει την ευημερία των παιδιών στις πλατφόρμες του. Οι γενικοί εισαγγελείς θέλουν να προστατεύσουν τους νεότερους πολίτες. Τα σχέδια του Facebook να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, όπου τα παιδιά κάτω των 13 ετών θα ενθαρρύνονται να μοιράζονται περιεχόμενο στο διαδίκτυο, είναι αντίθετα με αυτό.»

Διαβάστε επίσης: Facebook: Δημιουργεί έκδοση του Instagram που απευθύνεται σε παιδιά

Γενικοί εισαγγελείς Facebook Instagram για παιδιά
Γενικοί εισαγγελείς προτρέπουν το Facebook να μη δημιουργήσει Instagram για παιδιά

Από την άλλη μεριά, το Facebook ισχυρίζεται ότι μια τέτοια υπηρεσία θα δώσει στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών τους. Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε τα εξής:

«Όπως γνωρίζουν οι γονείς, τα παιδιά βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο. Θέλουμε να βελτιώσουμε αυτήν την κατάσταση, παρέχοντας εμπειρίες που δίνουν στους γονείς την ορατότητα και τον έλεγχο του τί κάνουν τα παιδιά τους. Αναπτύσσουμε αυτές τις εμπειρίες σε συνεννόηση με ειδικούς πάνω στην ανάπτυξη παιδιών, την ασφάλεια των παιδιών και την ψυχική υγεία και τους υπερασπιστές της ιδιωτικότητας. Ανυπομονούμε επίσης να συνεργαστούμε με νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εισαγγελέων. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να μην δείχνουμε διαφημίσεις σε οποιαδήποτε Instagram εμπειρία αναπτύσσουμε για άτομα κάτω των 13 ετών.»

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι το Facebook είναι ιδρυτικός χορηγός ενός νέου Εργαστηρίου Ψηφιακής Ευεξίας στο Παιδικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, για να κατανοήσει καλύτερα την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στα παιδιά.

Δείτε ακόμη: Facebook: Οι διαφημιστές μπορούν να στοχεύουν παιδιά που ενδιαφέρονται για αλκοόλ και τσιγάρα

Γενικοί εισαγγελείς Facebook Instagram για παιδιά
Γενικοί εισαγγελείς προτρέπουν το Facebook να μη δημιουργήσει Instagram για παιδιά

Στην ακρόαση που έλαβε χώρα τον Μάρτιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Zuckerberg ρωτήθηκε σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας για τη δημιουργία μιας έκδοσης του Instagram για νεότερους χρήστες.

Ο Gus Bilirakis, Ελληνοαμερικανός πολιτικός και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επεσήμανε τα ακόλουθα: «Βρίσκω πολύ ανησυχητικό το να στοχεύετε αυτό το συγκεκριμένο ηλικιακό group – ηλικίας 13 ετών και κάτω – λαμβάνοντας υπόψη τις δωρεάν υπηρεσίες, πώς ακριβώς θα βγάζετε χρήματα; Ή μήπως προσπαθείτε να κερδίσετε έσοδα και από τα παιδιά μας και να τα εθίσετε από νωρίς;».

Ο Zuckerberg είπε ότι η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ότι «υπάρχει σαφώς ένας μεγάλος αριθμός ατόμων κάτω των 13 ετών που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία όπως το Instagram». Το Instagram δεν επιτρέπει επίσημα στην πλατφόρμα χρήστες κάτω των 13 ετών.

Γενικοί εισαγγελείς Facebook Instagram για παιδιά
Γενικοί εισαγγελείς προτρέπουν το Facebook να μη δημιουργήσει Instagram για παιδιά

Πρόταση: Instagram: Θα «εμποδίζει» ενήλικες να στέλνουν μηνύματα σε εφήβους!

Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει αυστηρή επαλήθευση ηλικίας, ορισμένοι νεότεροι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμούς. Ενώ μια πιο ασφαλής υπηρεσία θα μπορούσε θεωρητικά να ταιριάζει καλύτερα στο ανεκμετάλλευτο κοινό, η επιστολή εξέφρασε μεγάλη ανησυχία σχετικά με το απόρρητο, σημειώνοντας ότι τα παιδιά «μπορεί να μην εκτιμήσουν πλήρως ποιο περιεχόμενο είναι κατάλληλο να μοιραστούν με άλλους, αλλά και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό που μοιράζονται στο διαδίκτυο. Επιπλέον, είναι πολύ μικροί για να περιηγηθούν στις πολυπλοκότητες αυτού που συναντούν στο διαδίκτυο», ανέφερε η επιστολή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook ενδιαφέρεται να αναπτύξει μια παιδική έκδοση μιας από τις υπηρεσίες του. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Messenger Kids απευθύνεται σε χρήστες ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS