Στις 24 Ιουνίου έχουμε το επόμενο και τελευταίο supermoon ή αλλιώς υπερπανσέληνο για το 2021. Πρόκειται για ένα supermoon που είναι γνωστό και ως «Πανσέληνος της Φράουλας». Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε τρεις υπερπανσελήνους σε ένα χρόνο, πόσο μάλλον σε τρεις διαδοχικούς μήνες, όπως συνέβη φέτος, κάνοντας το 2021 μια αστρονομικά μοναδική χρονιά. Η υπερπανσέληνος θα ανατείλει στις 21:12 στις 24 Ιουνίου και θα φτάσει στο μεγαλύτερο μέγεθος της – δηλαδή πιο κοντά στη Γη – στις 21:41 (θα είναι 6.4% μεγαλύτερη).
Η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται μερικές φορές το «Φεγγάρι της Φράουλας», σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Farmer’s Almanac, το οποίο αναφέρει ότι το ψευδώνυμο συνδέεται με τις φράουλες που ωριμάζουν σε ορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής και δεν σχετίζεται με το χρώμα του φεγγαριού.
Διαβάστε επίσης: «Super blood moon»: Δείτε την ολική σεληνιακή έκλειψη του Μαΐου 2021
Γενικότερα, ο όρος «υπερπανσέληνος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία πανσέληνο που βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της Γης ή κοντά στην ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Ένα supermoon μπορεί να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από μια κανονική πανσέληνο.
Δείτε ακόμη: Η ροζ πανσέληνος του Απριλίου θα είναι η φωτεινότερη σελήνη του έτους
«Για το 2021, ορισμένες δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι είχαμε τέσσερις πανσελήνους από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Άλλες πάλι αναφέρουν ότι είχαμε τρεις – από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο – και άλλες δύο πανσελήνους τον Απρίλιο και μία υπερπανσέληνο τον Μάιο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής προγράμματος της NASA, Gordon Johnston, τον Απρίλιο.
Ξεκινήστε να ετοιμάζετε από τώρα την λήψη ή τις λήψεις που θα κάνετε. Μπορείτε επίσης να συντονιστείτε στο livestream του Virtual Telescope Project για να παρακολουθήσετε το supermoon πάνω από τη Ρώμη.
Πρόταση: Πώς να τραβήξετε καλές φωτογραφίες του φεγγαριού με το κινητό σας
Αν θέλετε να βρείτε την ώρα που θα ανατείλει η σελήνη σε διάφορες χώρες, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το site timeanddate.com.
Για να απολαύσετε ακόμα περισσότερο αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, πιάστε ένα τηλεσκόπιο ή κιάλια, ώστε να έχετε ακόμα πιο κοντινή και καθαρή εικόνα της πανσελήνου.