ΑρχικήyoutubeNASA: Νέες εικόνες από το Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας...

NASA: Νέες εικόνες από το Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος

Τον Ιανουάριο, η NASA αποφάσισε να επεκτείνει την αποστολή της στο Δία με το διαστημικό σκάφος Juno, σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει περισσότερα στοιχεία και συγκεκριμένα τα φεγγάρια. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος έχει 79 γνωστά φεγγάρια και τώρα το Juno μάς χαρίζει νέες εκπληκτικές εικόνες του Γανυμήδη (Ganymede), του μεγαλύτερου φεγγαριού του ηλιακού μας συστήματος, με διάμετρο 5.270 χιλιόμετρα.

Δείτε επίσης: NASA: Πόσο έχει αλλάξει το “Clyde’s Spot” στο Δία μέσα σε ένα χρόνο;

Γανυμήδη Δία

Το φεγγάρι Γανυμήδης είναι ένας “παγωμένος κόσμος” που κρύβει κάτω από την επιφάνειά του έναν ωκεανό. Το Juno πραγματοποίησε τη Δευτέρα μια πτήση, πολύ κοντά στον Γανυμήδη, πετυχαίνοντας τη λήψη εντυπωσιακών εικόνων. Οι κρατήρες και τα ραβδωτά χαρακτηριστικά του τοπίου ξεχωρίζουν στις εικόνες που τράβηξε το JunoCam imager του διαστημικού σκάφους.

Είναι το πιο κοντινό σημείο στο οποίο έχει φτάσει ένα διαστημικό σκάφος σε αυτό το τεράστιο φεγγάρι“, δήλωσε ο κύριος ερευνητής του Juno, Scott Bolton, σε δήλωση της NASA την Τρίτη. “Θα πάρουμε το χρόνο μας πριν βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά μέχρι τότε μπορούμε απλά να θαυμάσουμε αυτό το ουράνιο θαύμα – το μοναδικό φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, που είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τον πλανήτη Ερμή“.

Δείτε επίσης: NASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

Μια δεύτερη εικόνα από το Stellar Reference Unit navigation camera του Juno δείχνει τη σκοτεινή πλευρά του τεράστιου φεγγαριού και αναδεικνύει μερικούς από τους πολλούς κρατήρες του.

Με τη λήψη νέων δεδομένων και εικόνων από το Juno, οι ερευνητές της NASA θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα έγχρωμο πορτρέτο του Γανυμήδη.

NASA φεγγάρι

Φυσικά, η πτήση του Juno κοντά στο φεγγάρι δεν έγινε απλά για τη λήψη των εντυπωσιακών εικόνων. Η NASA είπε ότι το Juno μελετά τη σύνθεση του φεγγαριού, την ιονόσφαιρα, τη μαγνητόσφαιρα και το κέλυφος πάγου, ενώ παράλληλα παρέχει μετρήσεις της ακτινοβολίας, στοιχεία που θα βοηθήσουν μελλοντικές αποστολές.

Δείτε επίσης: Πώς να τραβήξετε καλές φωτογραφίες του φεγγαριού με το κινητό σας

Το Juno, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα το 2011, είχε αρχικά προγραμματιστεί να τερματίσει την αποστολή του τον Ιούλιο του 2021, αλλά λέγεται ότι θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 ή μέχρι το “τέλος της ζωής” του (όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο).

Οι εικόνες που έστειλε το Juno από το Γανυμήδη δείχνουν ότι το διαστημικό σκάφος μπορεί να μας προσφέρει ακόμα πολλά συναρπαστικά μυστικά του διαστήματος.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS