ΑρχικήyoutubeNASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

NASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσαν νέες εκπληκτικές εικόνες του πλανήτη Δία, οι οποίες δείχνουν το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο (Giant Red Spot) του, τις υπερθύελλες, τους κυκλώνες και πολλά ακόμη φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στον πλανήτη.

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, με ακτίνα 11 φορές μεγαλύτερη από τη Γη (69.911 χιλιόμετρα). Αν η Γη είχε το μέγεθος ενός κέρματος 20 πεννών, ο Δίας θα ήταν τόσο μεγάλος όσο μία μπάλα του μπάσκετ.

Διαβάστε επίσης: Voyager 1: Η NASA ανίχνευσε ένα βουητό πέρα από το ηλιακό σύστημα

Από αυτόν τον αέριο γίγαντα τραβήχτηκαν ταυτόχρονα το 2017 τρεις φωτογραφίες: μία με υπέρυθρο φως, μία με ορατό φως και μία με υπεριώδη ακτινοβολία.

NASA εικόνες Giant Red Spot Δία
NASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

Το Giant Red Spot – μια επίμονη καταιγίδα που είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να «καταπιεί» ολόκληρη τη Γη – είναι εμφανές στις φωτογραφίες του ορατού και του υπεριώδους φάσματος, αλλά σχεδόν χάνεται στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για τον εντοπισμό των χρωμοφόρων, δηλαδή των σωματιδίων που δίνουν στην καταιγίδα τον χρωματισμό της, με την απορρόφηση μπλε και υπεριώδους φωτός.

Οι παρατηρήσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε κάποια εκπληκτικά ευρήματα: κενά στο Giant Red Spot που μοιάζουν με σύννεφα στο ορατό φως, τα οποία όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Παρόλο που οι τρύπες δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως, ο Mike Wong από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποθέτει ότι αυτά μπορεί να μοιάζουν με «κυκλικά ρεύματα στον ωκεανό».

Δείτε ακόμη: Οι επιστήμονες είδαν έναν μετεωρίτη να χτυπά τον πλανήτη Δία

NASA εικόνες Giant Red Spot Δία
NASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

Το Red Spot Junior – μια μικρότερη καταιγίδα που βρίσκεται κάτω δεξιά του Giant Red Spot – είναι επίσης ορατό με τη χρήση κανονικού και υπεριώδους φωτός.

Η υπέρυθρη φωτογραφία αποκαλύπτει επίσης μια φωτεινή γραμμή στο βόρειο ημισφαίριο του Δία. Πρόκειται για μια κυκλική δίνη ή ίσως μία σειρά στροφών – υποθέτει το παρατηρητήριο Gemini North – που έχει μέγεθος 72.000 χιλιόμετρα.

Πρόταση: Elon Musk: Μερικοί άνθρωποι ίσως πεθάνουν κατά την αποστολή στον Άρη

Σε ορατά μήκη κύματος ο κυκλώνας εμφανίζεται σκούρο καφέ, οδηγώντας σε αυτούς τους τύπους χαρακτηριστικών που ονομάζονται «καφέ φορτηγίδες» σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό σκάφος Voyager της NASA.

Οι ορατές και υπεριώδεις φωτογραφίες καταγράφηκαν από το Wide Field Camera 3 στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, ενώ η υπέρυθρη φωτογραφία προέρχεται από το όργανο Near-InfraRed Imager (NIRI) στο Gemini North στη Χαβάη.

Πηγή πληροφοριών: independent.co.uk

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS