ΑρχικήinetΟι επιστήμονες είδαν έναν μετεωρίτη να χτυπά τον πλανήτη Δία

Οι επιστήμονες είδαν έναν μετεωρίτη να χτυπά τον πλανήτη Δία

Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό σκάφος Juno της NASA για να ελέγξουν τις αύρες του Δία λένε ότι είχαν την τύχη την περασμένη άνοιξη να πέσουν πάνω σε μια πολύ έντονη έκρηξη μετεωροειδών.

Τέτοια impacts δεν είναι σπάνια για τον πλανήτη Δία, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

πλανήτη Δία

“Ωστόσο, τα impacts είναι τόσο βραχύβια (η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή) που είναι σχετικά ασυνήθιστο να τα βλέπουμε“, ανέφερε σε δήλωση ο Rohini Giles του Southwest Research Institute. “Πρέπει να είστε πολύ τυχεροί για να πετύχετε το τηλεσκόπιο να δείχνει τον Δία την κατάλληλη στιγμή.”

Ο Giles είναι επικεφαλής συγγραφέας μιας δημοσίευσης που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Geophysical Research Letters.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι την τελευταία δεκαετία έχουν χρησιμοποιήσει τηλεσκόπια που έχουν ως βάση τους τη Γη για να εντοπίσουν έξι impacts στον γιγαντιαίο πλανήτη. Αλλά ο Giles και οι συνάδελφοί του είχαν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα αφού χρησιμοποιούσαν το διαστημικό σκάφος Juno που βρίσκεται στον ίδιο τον πλανήτη Δία.

“Αυτό το φλας ξεχώριζε στα δεδομένα, καθώς είχε πολύ διαφορετικά φασματικά χαρακτηριστικά από τις εκπομπές UV από τις αύρες του Δία”, εξήγησε ο Giles.

Κοιτάζοντας τη φωτεινότητα και άλλα δεδομένα από το φλας, η ομάδα εκτιμά ότι προήλθε από ένα διαστημικό βράχο με μάζα μεταξύ 249 έως 1.497 κιλά που επηρέαζε τη γιοβική ατμόσφαιρα σε υψόμετρο περίπου 225 χιλιόμετρα πάνω από την κορυφή των συννέφων του Δία.

Τα πράγματα που “χτυπούν” τον Δία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Το μεγαλύτερο χτύπημα που παρατηρήθηκε ποτέ στον πλανήτη ήταν το impact του Comet Shoemaker Levy 9 το 1994, ο οποίος μελετήθηκε ευρέως.

“Οι επιπτώσεις από αστεροειδείς και κομήτες μπορούν να έχουν σημαντικό impact στη στρατοσφαιρική χημεία του πλανήτη – 15 χρόνια μετά τον αντίκτυπο, ο κομήτης Shoemaker Levy 9 ήταν ακόμα υπεύθυνος για το 95 τοις εκατό του στρατοσφαιρικού νερού στον Δία”, δήλωσε ο Giles. “Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τα impacts και να εκτιμούμε τα συνολικά impact rates καθώς είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της σύνθεσης του πλανήτη.”

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS