ΑρχικήyoutubeNASA: Νέο βίντεο δείχνει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο»!

NASA: Νέο βίντεο δείχνει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο»!

Όταν δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε τροχιά πλησιάζουν η μία την άλλη, το αποτέλεσμα είναι αρκετά «χορευτικό». Η NASA δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικονίζει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα που φαίνεται στο βίντεο της προσομοίωσης μιας συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων μαύρων τρυπών. Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα, επομένως η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας τους, των μηχανισμών τους και των φαινομένων που παράγουν, μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα των επιστημόνων για κάθε πτυχή της ύπαρξης του Σύμπαντος.

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών έχει δώσει τη δυνατότητα για πιο βαθυστόχαστη μελέτη των μαύρων τρυπών. Πλέον έχουμε αποκομίσει στοιχεία σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται αυτές τόσο μεταξύ τους όσο και με άστρα ή συγκεντρώσεις κοσμικής ύλης.

Διαβάστε επίσης: NASA: Εντυπωσιακή εικόνα δείχνει τους μπλε αμμόλοφους στον Άρη!

μαύρες τρύπες -τάνγκο
NASA: Νέο βίντεο δείχνει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο»!

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πολλές πληροφορίες για το τί μπορεί να συμβεί όταν δύο μαύρες τρύπες και μάλιστα μεγάλου μεγέθους εμπλέκονται σε μια διαδικασία σύγκρουσης. Γνωρίζουμε ότι κατά βάση μια τέτοια σύγκρουση καταλήγει σε συγχώνευση όπου τελικά σχηματίζεται μια νέα ακόμα μεγαλύτερη μαύρη τρύπα. Αλλά τα φαινόμενα που παράγονται σε αυτή την διαδικασία, δεν έχουν ακόμη γίνει αντιληπτά και κατανοητά από τους επιστήμονες.

Το εντυπωσιακό βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η NASA, απεικονίζει μία προσομοίωση από την συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών. Η μία μαύρη τρύπα έχει με μάζα περίπου 200 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και περιβάλλεται από κόκκινους δακτυλίους ζεστού αερίου που ονομάζονται δίσκοι προσαύξησης. Σε τροχιά αυτής βρίσκεται μια δεύτερη μαύρη τρύπα που ζυγίζει περίπου το ήμισυ αυτής της μάζας, και οι δακτύλιοι αερίου και σκόνης απεικονίζονται με έντονο μπλε χρώμα.

Δείτε ακόμη: NASA: Εξηγεί τί είναι το…ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

NASA βίντεο - μαύρες τρύπες -τάνγκο
NASA: Νέο βίντεο δείχνει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο»!

Όπως φαίνεται στην προσομοίωση, δεν πρόκειται για μία βίαιη διαδικασία, αλλά εξελίσσεται ένα είδος κοσμικού χορού, όπου η μια πλησιάζει την άλλη και στην συνέχεια απομακρύνεται, προκαλώντας κάθε φορά διάφορα φαινόμενα. Με βάση αυτή την προσομοίωση οι επιστήμονες λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τί μπορεί να συμβαίνει όταν συγχωνεύονται δύο μαύρες τρύπες, και που οφείλονται και τί σημαίνουν τα δεδομένα που φτάνουν σε εμάς παρατηρώντας ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ένα από τα φαινόμενα που η προσομοίωση δείχνει ότι παράγεται από την συγχώνευση είναι αυτό του αποκαλούμενου βαρυτικού φακού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο καμπύλωσης του φωτός, κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος – ενός άστρου ή γαλαξία – λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, επιτρέποντάς του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που «κρύβεται» πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.

Πρόταση: Διάστημα: Σωματίδιο-φάντασμα στη Γη και σύννεφο στον Άρη

H προσομοίωση αποκαλύπτει επίσης τις βαρυτικές δυνάμεις και τα φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια αυτής της συγχώνευσης, παρέχοντας νέα πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες. Αλλά ακόμη και για τους μη ειδικούς, η παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό θέαμα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS