ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA: Εξηγεί τί είναι το...ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

NASA: Εξηγεί τί είναι το…ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

Η NASA έδωσε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με ένα στιγμιότυπο που απαθανάτισε το rover “Perseverance” κατά την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Το rover έστειλε μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου στις 7 Απριλίου, καθώς φαίνεται να δείχνει ένα ουράνιο τόξο να απλώνεται στον ουρανό του Κόκκινου Πλανήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απίθανο να καταγραφεί ένα ουράνιο τόξο στον Άρη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ουράνιο τόξο χρειάζεται φως Ηλίου και σταγόνες βροχής για να σχηματιστεί.

NASA: Εξηγεί τί είναι το...ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!
NASA: Εξηγεί τί είναι το…ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

Διαβάστε επίσης: Το Ingenuity της NASA τράβηξε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Άρη

Συγκεκριμένα, η NASA ανέφερε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter τα εξής:

«Πολλοί έχουν ρωτήσει αν αυτό είναι ουράνιο τόξο»

«Όχι. Το ουράνιο τόξο είναι αδύνατον στον Άρη. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης μετά από ανάκλαση. Αλλά στον Άρη δεν υπάρχει αρκετό νερό για να δημιουργηθεί βροχή, ενώ κάνει και πολύ κρύο για να υπάρχει νερό στην ατμόσφαιρα. Αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι μία αναλαμπή φακού στην κάμερα του Perseverance».

NASA: Εξηγεί τί είναι το…ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

Αναλαμπή φακού ονομάζεται το φαινόμενο που σε φωτογραφίες παρατηρούνται κάτι σαν «φωτεινοί δίσκοι» που προκύπτουν από ανάκλαση από κάποια δυνατή πηγή φωτός – όπως, για παράδειγμα, ο Ήλιος. Όσο για τα χρώματα που βλέπουμε, είναι το αποτέλεσμα της ανάκλασης που προήλθε από τις κάμερες υψηλής ανάλυσης που υπάρχουν τοποθετημένες στο Perseverance.

Δείτε ακόμη: Tο τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman της NASA θα βρει 100.000 πλανήτες;

«Το rover βρισκόταν σχεδόν βόρεια του ελικοπτέρου Ingenuity, οπότε η κάμερα κοίταζε περίπου ευθεία νότια κοντά στις 2:00 μ.μ. τοπική ηλιακή ώρα του Άρη, όταν λήφθηκαν αυτές οι εικόνες, δηλαδή μιλάμε για ιδανικές συνθήκες για αντανάκλαση φωτός στον φακό της κάμερας», εξήγησε ειδικός στο Forbes.

Πριν λίγες μέρες, το Perseverance είχε στείλει τους πρώτους ήχους από τον Άρη. Σε αυτήν την ηχογράφηση μπορεί κανείς να διακρίνει έναν μεταλλικό ήχο που μοιάζει σαν κάτι να σέρνεται ή να «βρίσκει» στην επιφάνεια του πλανήτη.

NASA: Εξηγεί τί είναι το…ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

Πρόταση: Ηχητικό απόσπασμα από το Perseverance: Πως είναι η οδήγηση στον Άρη

Η παράξενη φύση της επιφάνειας του Άρη – η οποία συχνά εμφανίζεται ασυνήθιστα παρόμοια με τον δικό μας κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αναμφισβήτητα ξένη – έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να βλέπουν πολλά πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι εντοπίζουν συχνά πράγματα, όπως πρόσωπα ή ακόμη και φέρετρα, στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, και αυτά τα θεάματα μπορούν να τροδοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας που φέρουν τη NASA – ή κάποιον άλλον – να κρύβει την αλήθεια σχετικά με το τί πραγματικά συμβαίνει στον Άρη. Αλλά τα ασυνήθιστα αντικείμενα είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται «παρειδωλία», όπου οι άνθρωποι βλέπουν σημαντικά αντικείμενα ή μοτίβα σε πράγματα, που δεν υπάρχουν όμως στην πραγματικότητα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS